Ponta sesizează Avocatul Poporului pentru o ordonanță semnată de Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după ședința Biroului Politic Național că va sesiza Avocatul poporului cu privire la Ordonanța de Urgență referitoare la stabilirea destinaţiei unor imobile confiscate, ordonanță semnată de el!

”Astăzi îi fac și eu scrisoare domnului Ciorbea, în care îl rog să sesizeze CCR ca să se stabilească dacă acea reglementare este în conformitate cu Constituția. Am luat acea măsură prin ordonanță de urgență pentru că ONG-urile ne acuzau că nu luăm măsuri de recuperare a prejudiciului. Cred că e foarte bine ca Avocatul poporului să sesizeze Curta Constituițională și să ne spună dacă am procedat bine sau nu. Dar în felul ăsta nu mai vreau să primesc acuzații că nu vrem să recuperăm prejudiciile. Poziția Curții Constutuționale ne va ajuta pe toți să știm dacă procedând prin ordonațe de urgență a schimbarea legislației pentru a recupera prejudiciile din dosarele penale am procedat bine”, a declarat Victor Ponta.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care prevede că imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea.

CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă. „În graba de a recupera cei trei ani de la adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 în care nu a făcut nimic în privinţa reutilizării bunurilor confiscate din infracţiuni, Guvernul Victor Ponta a stabilit în data de 15 aprilie 2015, în mod netransparent şi neconstituţional, printr-o ordonanţă de urgenţă, că bunurile imobile confiscate pot fi atribuite instituţiilor publice, excluzând societatea civilă şi neţinând cont de obligaţiile stabilite prin Directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană sau cele mai bune practici europene”, se arată într-un comunicat transmis al CJR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.