Ponta și Băsescu se văd unul pe altul în pușcărie

Apropiata campanie electorală a încins spiritele între primii coabitanți ai țării, Traian Băsescu și Victor Ponta. Cei doi lideri se văd reciproc în pușcărie.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este „absolut convins” că preşedintele Traian Băsescu va ajunge în închisoare, spunând că e „un corupt comunist şi securist”. În ce-l privește, Ponta a susținut nu are niciun fel de teamă pe motiv că a respectat întotdeuna legea.

Reacția lui Ponta a venit după ce Băsescu a afirmat că dacă premierul va interveni pentru baronii PSD în justiție atunci va ajunge „coleg de cameră cu Adrian Năstase”.

Solicitat luni să comenteze declaraţiile lui Băsescu, potrivit căruia va ajunge coleg de „apartament, de cameră” cu Adrian Năstase, Ponta a replicat: „Dacă îmi era frică de ameninţările domnului Băsescu… sunt supus acestor ameninţări de foarte mulţi ani. Nu mă interesează”.

„Nu doar că nu mă interesează, dar sunt absolut convins că în închisoare va ajunge Traian Băsescu. Eu, care ştiu că am respectat întotdeuna legea, nu am niciun fel de teamă”, a susținut Ponta.

Victor Ponta a spus că va semna personal plângerea penală împotriva lui Băsescu privind acuzarea acestuia de ameninţare şi şantaj la adresa Gabrielei Firea.

Întrebat dacă poate fi chemat Băsescu la Parchet în urma acestei plângeri penale, Ponta a răspuns: „În decembrie, da, va fi”.

„După cum vedeţi, Parchetul a deschis un dosar pentru că este foarte clar că s-au încălcat mai multe legi civile şi penale în ce priveşte achiziţia terenurilor (la Nana – nr.). Eu am spus că e vorba de spălare de bani şi de spălare a unor proprietăţi pe care domnul Băsescu le avea de mult şi pe care acum, pe final de mandat, încearcă şi le albească, să le treacă oarecum legal”, a adăugat Ponta.

El a spus că cercetările în privinţa achiziţiei de terenuri de la Nana sunt la început şi a precizat că „vor mai apărea şi alte elemente”, legate de ceea ce Comisia parlamentară de anchetă a solicitat de la ANAF sau de la Oficiul Naţional de Prevenire şi de Combatere a Spălării Banilor.

„Celelalte persoane pot să răspundă în faţa legii până în decembrie, domnul Băsescu din decembrie încolo va trebui şi va răspunde în faţa legii. Domnia-sa, fiind un corupt comunist şi securist, îşi permite să spună de alţii”, a mai adăugat Ponta.

Afirmațiile premierului despre cum ar ajunge președintele la închisoare vin în contextul în care președintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Realitatea TV, că dacă Ponta face „dreptate după mintea domniei sale” ajunge „coleg de apartament cu Adrian Năstase”.

Băsescu a fost întrebat duminică seara la Realitatea TV cum vede afirmaţia lui Victor Ponta referitoare la faptul că după alegerile prezidenţiale se va face dreptate pentru Constantin Nicolescu, fostul șef al CJ Argeș care are mai multe probleme cu legea.

„Cred că, dacă ar încerca să facă dreptate după mintea domniei sale, cred că ar deveni imediat coleg de apartament cu Adrian Năstase. Eu nu cred că vreun procuror în România ar tolera intervenţia preşedintelui sau a primului ministru în dosare, sau un judecător. Eu cred că ar deveni coleg de cameră cu Adrian Năstase foarte repede, pentru o astfel de încercare”, a spus Băsescu.

El a fost întrebat de ce şi-ar „risca” Victor Ponta cariera la nivel internaţional prin astfel de declaraţii.

„La nivel internaţional şi-a închis-o demult. Vă pot spune că se duce cu mare greutate pe ici, pe colo, de multe ori cu lobby-urile pe bani, pe nu ştiu ce…dar credibil nu mai e nicăieri Victor Ponta. Mai ales că a avut două etape de promisiuni, de angajamente, una în relaţia cu Comisia Europeană, şi alta în relaţia cu Washington, când a făcut vizita la Washington. Peste tot spune «da, da» şi când e, vine şi apără pe cei puşi sub semnul întrebării de justiţie, nimeni nu-l poate crede”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Băsescu a susținut că din punctul de vedere al imaginii lui Victor Ponta în străinătate ar fi „o mare problemă” ca acesta să ajungă preşedintele României.

„Sper ca românii să-şi dea seama cât e de important şi i-aş ruga foarte mult să mă creadă, că în zi de sărbătoare nu fac decât să le spun un adevăr, ar fi o dramă pentru România ca Victor Viorel (Ponta, n.r.) să ajungă preşedintele acestei ţări, pentru că nu are credibilitate. Este cunoscut deja, luat în vizor, ca fiind un apărător al corupţilor, iar după mine – afară nu are această etichetă, ci doar pe aceea de apărător al corupţilor – iar după mine este un om profund corupt, el însuşi”, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

Răspunzând întrebărilor moderatorului, Băsescu a vorbit despre cazul privatizării CFR Marfă, cel al tranferului de terenuri agricole către Consiliul Judeţean Brăila.

„Victor Viorel este un prim-ministru profund corupt”, a susţinut Băsescu, iar la întrebarea dacă ar fi „mai corupt” decât alţi politicieni din ultimii 25 de ani, a răspuns: „Nu aş spune pentru că încă nu şi-a terminat mandatul, sper să nu şi-l termine, pentru că omul ăsta va ridica corupţia mult deasupra standardelor la care o ridicase Adrian Năstase ca metodă de guvernare, ca mod de guvernare. Şi repet, Adrian Năstase a fost un prim-ministru bun, dar corupt”.

Victor Ponta a afirmat, joi, la Piteşti – în contextul anchetării mai multor baroni PSD – că fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu, dar şi „celorlalţi mulţi care nu au putut să fie învinşi la vot” li se va face „dreptate” când Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.