Ponta: Sunt adeptul, fără rezerve, al votului uninominal curat

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru Agerpres, că salută afirmaţiile şefului statului, Traian Băsescu, privind votul uninominal necompensat într-un singur tur la alegerile din 2012, amintind că Uniunea Social Liberală a depus în urmă cu două luni un proiect de lege privind alegerea parlamentarilor în acelaşi mod ca şi primarii, într-un singur tur de scrutin.

„Îl informăm că există deja depus în Parlament de două luni proiectul de lege al USL privind alegerea parlamentarilor exact ca a primarilor, dintr-un singur tur şi că, în funcţie de cum o să voteze PDL, ne dăm seama dacă Băsescu minte sau nu. Dacă el minte, PDL o să se opună la lege, dacă PDL va vota legea, înseamnă că a fost corect. Dar legea există depusă de USL în Parlament şi Băsescu să le spună celor de la PDL să voteze”, a afirmat Ponta.

Votul uninominal necompensat într-un singur tur la alegerile din 2012 ar fi o soluţie corectă, care ar da şi posibilitatea formării unor guverne solide, nu dependente de tot soiul de alianţe, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, afirmând că a abordat acest subiect şi în interiorul coaliţiei de guvernământ.

„Sunt adeptul, fără rezerve, al votului uninominal curat, nu al votului uninominal compensat, cum avem acum. Şi vă pot spune că în interiorul coaliţiei am redeschis subiectul, pentru că eu când am organizat referendumul cu privire la votul uninominal, el s-a referit la vot uninominal curat şi nu compensat. Categoric, susţin ideea votului uninominal necompensat, în două tururi sau într-un singur tur. Acum avem situaţii absolut aberante că oameni care au fost pe locul întâi nu au intrat, ci a intrat cel de pe locul doi sau trei, ca urmare a procesului de compensare. Da, cred că pentru 2012 ar trebui să venim pe votul uninominal necompensat, într-un tur sau în două tururi. Dacă s-a făcut pentru primari alegere într-un singur tur, de ce nu s-ar face şi pentru membrii Parlamentului alegere într-un singur tur?”, a afirmat preşedintele Băsescu, la tabăra de vară de la Sulina, organizată pentru tinerii români din diaspora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.