Ponta: Sunt foarte multe lucruri bune de spus

Premierul Victor Ponta a prezentat marți în cinci minute în plenul Camerei Deputaților starea economiei românești.

Prim-ministrul și fiecare grup parlamentar au avut la dispoziție câte 5 minute pentru a-și prezenta punctul de vedere.

„Ora prim-ministrului” a fost introdusă în Regulamentul Camerei Deputaților luna trecută și constă în prezența premierului în prima zi de luni din fiecare lună calendaristică pentru o dezbatere pe o anumită temă stabilită de grupurile parlamentare.

„România se află într-un moment economic extrem de bun, în care a reușit să refacă distrugerea economică și socială din anii 2010 – 2011, iar o rată a creșterii economice de 3 – 4% devine posibilă pentru acest an”, a declarat Ponta în plenul Camerei Deputaților.

„Cred că este extrem de important ca la jumătatea lui 2015 să știm exact unde ne aflăm. (…) O să încep cu un citat din guvernatorul BNR, pe care evident că îl consider extrem de important: creșterea economică din prezent nu este doar robustă, dar, judecând după standardele actuale la nivel european, și sustenabilă. Și cred că vrea să se adreseze guvernatorul câtorva dintre colegii noștri din dreapta: dacă nu vom greși din nou, va fi o creștere de durată. Asta înseamnă că România se află într-un moment economic extrem de bun, în care a reușit să refacă distrugerea economică și socială din anii 2010 — 2011, dar că este extrem de important să păstrăm acest ritm și aceste direcții”, a afirmat premierul.

Potrivit datelor Eurostat, „România a avut în ultimii ani o creștere medie de 3%”, a arătat Ponta.

„Iar în primul trimestru, cu o creștere cu 4,2% a PIB, suntem și noi, în sfârșit, pe primul loc la un lucru bun, la un lucru important — creșterea economică între cele 28 de țări ale Uniunii Europene. Această creștere a influențat, de altfel, și prognozele oficiale ale Comisiei Europene și ale FMI, și-mi doresc ca la finalul mandatului acestui Parlament și al Guvernului, la sfârșitul anului 2016, să puteți să spuneți că ați fost membri ai Parlamentului și noi membri ai Guvernului, în patru ani de creștere economică neîntreruptă după anii cei mai negri din punct de vedere economic și social pentru România, anii 2010 — 2012. Pentru aceste realizări vreau să mulțumesc tuturor membrilor USL, toți cei care au sprijinit programul de guvernare”, a mai spus Ponta.

Creștere economică se bazează pe „motoare interne și externe”, a arătat Ponta.

„Consumul intern, exporturi, o creștere din industrie și servicii și, cel mai important, anul acesta avem o creștere importantă și în zona construcțiilor care trebuie încurajată în continuare. O rată de creștere de peste 3%, 4% devine în acest moment un obiectiv posibil”, a spus Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.