Ponta: Traian Băsescu ar trebui să demisioneze

Premierul Victor Ponta a apreciat joi, făcând referire la cazul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra independenţa justiţiei.

„Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii”, a spus Ponta.

Premierul a susținut că se poate lua în calcul o nouă suspendare a lui Băsescu doar „dacă președintele a făcut ceva”, dar că el nu a văzut că Băsescu s-ar fi implicat.

„Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”, a spus Ponta întrebat dacă ia în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona.

”Cred că președintele României și nu doar președintele României, orice președinte din orice țară europeană, în asemenea situații, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra activității justiției, ar trebui să demisioneze imediat în așa fel încât nimeni să nu poată să considere că, din poziția pe care o ocupă—până la urmă este persoana care a numit în funcție și șeful DNA, și procurorul general, și toți ceilalți magistrați — poate să influențeze desfășurarea normală a anchetei, într-un caz care, cel puțin după ce a văzut toată țara aseară, este un caz foarte clar care nu îl acuză direct pe președintele Băsescu, dar îl acuză direct, în mod clar, cu probe de data asta, nu cu stenograme prin presă pe fratele președintelui”, a mai afirmat Ponta la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta a ținut să precizeze că nu a văzut o implicare directă a preşedintelui Băsescu în cazul în speţă.

”Dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de către fratele preşedintelui, de către domnul Mircea Băsescu, un caz care, dacă ar fi implicat o altă persoană, acea persoană era arestată de mult. Eu nu sugerez vreo acţiune a Justiţiei, nici vorbă. Sugerez sau spun direct un singur lucru: că este un moment în care instituţiile statului, instituţiile de Justiţie pot într-adevăr să dea marele examen al independenţei”, a mai spus Ponta.

După declarația susținută de președintele Traian Băsescu la Cotroceni, liderul PSD a afirmat că discursul preşedintelui legat de cazul fratelui său reprezintă o ipocrizie dacă nu va fi însoţit şi de demisia din funcţia prezidenţială, deoarece orice decizie a justiţiei va fi legată de el atât de către cetăţeni.
„Dacă acest discurs nu este însoţit şi de un gest personal, este o ipocrizie. Orice vor decide procurorii, judecătorii, toţi cetăţenii acestei ţări şi probabil foarte mulţi dintre cei care ne privesc din afară vor spune că acea decizie este legată de fratele preşedintelui. Dacă Băsescu ar spune „nu mai sunt preşedinte, judecaţi-l pe Mircea Băsescu ca pe orice alt cetăţean”, atunci îl cred şi într-adevăr a ţinut la justiţie. O să vedem în zilele următoare dacă este doar un discurs politic, aşa cum preşedintele a avut de multe ori. Dacă nu se întâmplă nimic, e discursul de la suspendare, când zicea că nu vrea să fie la masa verde şi a rămas la masa verde”, a spus Ponta la România TV.

El a precizat că nu a văzut că preşedintele ar fi implicat personal în acest caz, dar a apreciat că şeful statului, care reprezintă România în străinătate şi numeşte procurorii şefi, procurorii generali şi judecătorii, are o responsabilitate superioară, astfel că singurul ajutor real prin care poate susţine prestigiul justiţiei este să demisioneze.

Premierul a arătat însă în acelaşi timp că preşedintele ar fi trebuit avertizat de către serviciile de informaţii despre acest caz doar în măsura în care afecta siguranţa naţională, ceea ce nu este cazul, fiind vorba acum de o situaţie clasică de trafic de influenţă.

Ponta a spus totodată că suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte se impune doar în situaţia încălcării grave a Constituţiei, care în acest moment nu este evidentă.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.