Ponta: Ușor-ușor, justiția rămâne singura putere din România

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că, „ușor-ușor”, justiția rămâne singura putere din România, spunând că își dorește „ca cetățean” ca justiția să fie mai eficientă și mai responsabilă atunci când greșește.

„Ceea ce îmi doresc ca cetăţean, nu ca persoană publică, este ca justiţia din România – şi este un lucru pe care mi-l doream când eram magistrat – să fie mai eficientă, pentru că este un serviciu public, ca şi sănătatea, armata, educaţia, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte. Deocamdată, este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte. Noi, toţi ceilalţi, când greşim răspundem în faţa justiţiei. Justiţia, dacă cumva vreodată greşeşte – vorbesc absolut ipotetic, sigur că da – nu răspunde”, a spus Ponta, prezent la Biblioteca Naţională pentru lansarea unei cărţi.

Liderul PSD a apreciat că, „uşor-uşor”, justiţia rămâne singura putere din România, celelalte subordonându-se.

„Cred că ușor-ușor — și cred că este singurul lucru pe care îl spun — justiția rămâne singura putere din România, celelalte se subordonează. Orice decizie a Parlamentului și a Guvernului este imediat cenzurabilă de către justiție, poate că este o evoluție bună”, a declarat Ponta.

Premierul a susținut în context că prin hotărâri judecătoreşti a fost retrocedată în ultimii ani o suprafaţă egală cu cea a României, Bulgariei, Ungariei şi a unei jumătaţi din Ucraina, iar statul are de plătit în următorii 20 ani mai mult decât poate produce.

Ponta a mai spus că, tot printr-o decizie a justiţiei, singura operă a lui Constantin Brâncuşi din România a fost retrocedată deşi la dosar erau toate documentele care indicau că a fost cumpărată de statul român.

El a evitat însă să comenteze analizele despre justiţie din cartea lansată.

„N-am voie să discut nimic – nu ştiu dacă am voie să gândesc – despre justiţia din România. Poate aveţi dumneavoastră voie şi vă invidiez pentru asta! Eu orice fel de lucru aş spune se consideră că vreau să influenţez justiţia sau e un atac la adresa justiţiei. Chiar şi când îi laud este, de fapt, un scenariu prin care vreau să subminez. Am foarte multe opinii, păreri, proiecte, ca om care a lucrat întâi în justiţie şi după aceea a ajuns în politică, dar nu am voie să vorbesc despre ele, trebuie să vorbească alţii şi eu în mod tacit să le susţin sau nu”, a spus Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.