Ponta va fi numit premier într-un guvern PSD-PDL

E cel puţin curios comportamentul „atotputernicului” Băsescu-PDL (ajuns la doar 10 la sută popularitate) – după ce ar fi oferit verbal postul de premier lui Ponta-PSD în februarie, şi două luni mai târziu ar fi oferit în scris postul de preşedinte de ţară lui Antonescu-PNL, promiţând că e pregătit sufleteşte să demisioneze (să renunţe la doi ani de mandat, dacă Parlamentul devine unicameral, cu 300 de parlamentari; să ne amintim, a fost propunerea lui Băsescu să se facă un referendum în care să se ceară aceste schimbări; şi dacă se modifică de la cinci la patru ani mandatul preşedintelui ţării în Constituţie). Scriu „ar fi oferit”, fiindcă nimic nu e sigur când vine de la Băsescu şi nici nu ştii dacă nu e în bătaie de joc, domnia sa nerespectându-şi adversarii politici. Privit din afară, ai senzaţia că Băsescu a vrut să facă pe plac protestatarilor din stradă, care au cerut demisia premierului Boc şi cer încă demisia lui Băsescu, deschizând supapa alegerilor anticipate parlamentare şi prezidenţiale, o păcăleală de doi bani. E clar că Băsescu a mizat pe refuzul lui Ponta şi al lui Antonescu (aflaţi pe cai mari) de a se lăsa târâţi într-un asemenea gen de malversaţiune, de escrocherie politică rizibilă, pe când cei doi vor să-şi legitimeze ascendenţa electorală, să aibă o majoritate a lor în Parlament şi apoi să modifice Constituţia după interesele României, nu după interesele lui Băsescu.

Băsescu e din ce în ce mai speriat că majoritatea parlamentară a USL ar putea să schimbe legislaţia PDL care a dat Curţii Constituţionale (aflată sub controlul lui Băsescu) puterea de a anula suspendarea preşedintelui ţării şi aceea legată de referendum, prin care trebuie să voteze 9 milioane de români această suspendare după ce trece de Parlament. Nu mai pun la socoteală că USL poate reactiva, ajunsă la putere, procesele penale în care e implicat Băsescu (azi de neatins, cu imunitate nefastă). E semnificativ că românii care au votat împotriva suspendării lui Băsescu la referendum în 2007 azi declară în proporţie de 66 la sută că era mai bine dacă era suspendat din funcţia de preşedinte de ţară atunci, în 2007 (conform sondajului CCSB). De unde se vede că nu e bine să pui bază pe puterea poporului emotiv la vot…

Actuala putere se agaţă de logistica şi banii publici în tot acest an electoral. Partidele corupte din coaliţia guvernamentală (PDL, UDMR, UNPR) merg până în pânzele albe cu indolenţa, li se pare normal în continuare să taie şi să spânzure, mai ales că o fac azi cu mâna unui premier al serviciilor secrete. PDL e convins că la alegerile locale vor învinge primarii şi preşedinţii săi de consilii judeţene (aflaţi în funcţii; care n-au trădat cauza PDL) şi că asta le va asigura moralul pentru a… câştiga şi alegerile parlamentare, la limită, atât cât le cere Băsescu, cu 25 la sută. Băsescu (care probabil că nu mai e chiar întreg la cap) susţine că nu va declara câştigătoare alianţa USL (formată din trei partide) dacă ia 50 la sută plus 1 din voturi şi că nu-l va numi premier pe Victor Ponta, deoarece va împărţi procentele obţinute de USL la trei. Adică se va repeta povestea cu alianţa majoritară a opoziţiei care l-a propus pe Klaus Johannis premier. Băsescu va pune pe cine va dori el premier. Ideea fiind legată şi de faptul că ar putea apărea şi o alianţă PDL-PPDD-UDMR-UNPR-PRM-PNG, care să depăşească în procente USL şi să facă o majoritate parlamentară cu alţi trădători din USL (păstrându-se premier actualul „independent” M.R. Ungureanu). Pe de altă parte, zilele acestea s-a trezit vorbind un lider de sindicat minier influent, Marin Condescu, care a declarat ferm că după alegeri PSD va veni oricum la guvernare cu PDL – nu contează pactul semnat de USL că nu va colabora cu PDL-Băsescu. Adică, Băsescu îl va pune premier pe Ponta numai dacă PSD vine la guvernare alături de PDL. Unii ar putea să creadă o asemenea porcărie, crezând că baronii PSD nu mai rezistă în opoziţie alţi patru ani şi că sunt gata să spargă USL numai să vină la guvernare. Alţii cred în steaua lui Ponta, care nu vrea să guverneze cu corupţii din PDL, sub presiunea instabilului Băsescu. O altă variantă a fost aruncată pe piaţă acum, că se va coagula în jurul lui M.R. Ungureanu o mişcare politică de dreapta, în care va fi cuprins PDL şi cel abia plecat din PDL, primit cu braţele deschise în PNL, Sorin Frunzăverde, care are rolul de a-l trimite la plimbare pe liderul Crin Antonescu şi de a rupe PNL (şi a alătura o aripă a PNL mişcării de dreapta conduse de M.R. Ungureanu). Nu se ştie dacă mişcarea aceasta de dreapta din jurul lui M.R. Ungureanu (vizat să fie viitor preşedinte al României) va apărea după alegerile locale sau după alegerile parlamentare, când se vor forma majorităţile, serviciile secrete încă mai sondează… Sper din toată inima să nu asist la moartea USL înainte de alegerile parlamentare, totuşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.