Ponta: Vor intra în vigoare 4 programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori

Premierul Victor Ponta afirmă într-o postare pe blogul său că patru programe pentru IMM-uri și tinerii antreprenori vor intra în vigoare luna aceasta și în aprilie.

„Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunţ că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămana viitoare, şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie”, afirmă Ponta.

„Pe lângă Schema de minimis de 2 miliarde ron (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde RON), care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care aveam deja peste 7000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie, luna aceasta şi luna viitoare intră în funcţiune aceste patru programe”, susţine Ponta, care descrie cele patru programe:

„1)  Programul Tineri întreprinzători, de luni, cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile incepand cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Instituţia – Departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism. Tinerii primesc 50%, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu pâna la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei. Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioada nedeterminată.

2) Programul de stimulare a Femeilor Manager începe chiar de luni. El înseamnă alocare financiară nerambursabila de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.

3) Programul Start – acces la finanţare a tinerilor întreprinzători. Începe din 17 martie. Bugetul alocat 2014 este de 13 milioane de lei. Şi aici estimăm câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzatorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.

4) Programul de dezvoltare pentru IMM-uri, va începe din aprilie. Înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru intreprinderi mijlocii din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depasi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.