Popa’S – destin artistic

Ştefan Popa Popa’S şi-a început cariera cu mulţi ani în urmă. Pe când şevalet i-au fost cearşafurile, feţele de masă, pereţii casei şi orice foaie albă ce i-a ieşit în cale. Desena obiecte, oameni, animale, case, străzi, dealuri şi munţi, cer şi pământ, convins, la nici trei ani, că va deveni artist.

I-a umplut de stupoare pe cei care i-au văzut desenele: părinţi, educatoare, copii, vecini. Ieşea la joacă, vedea ceva interesant şi o zbughea degrabă, fără să spună cuiva de frământările lui. Destul de devreme şi-a cultivat sentimentul solitudinii, secret pe care-l împărtăşea doar lui Dumnezeu. Ştia de El din povestirile mamei. În clipele de linişte, încerca să-şi imagineze cum ar putea arăta „cel mai bun părinte din lume“. Şi, mai apoi, cum ar putea să-I desăvârşească portretul, să-L ilustreze pe Bunul Părinte. Ei bine, acestea au fost începuturile unui vizionar într-ale desenului artistic. La doar cinci ani, i-a apărut prima caricatură, într-un ziar local, iar la 14 ani, în revista satirică „Urzica“, o pagină îi era dedicată. Un general stând pe un butoi cu pulbere părea a se fi înfierbântat, gândind la… pacea lumii. Lucrarea fusese trimisă la un concurs internaţional, la Moscova, însă prea era bătător la ochi să dobori mituri în chiar capitala imperiului roşu. Cei de la „Urzica“ nu-i publicaseră caricatura. Bomba venise tot de la Moscova. Autorul său primise premiul cel mare. De îndată, ciracii de la Bucureşti i-au publicat-o pe ultima pagină, în semn de recunoştinţă… bla, bla…
De atunci, pe o întindere de aproape 60 de ani, n-a existat zi să nu fi alcătuit o imagine, un portret, o ideogramă care, într-un moment anume, putea să-l propulseze în lumea celor mai tineri şi mai talentaţi creatori, atinşi de fiorul ce-i făcea dependenţi de şevalet, de expoziţii, de vernisaje, de universul celor care surprind umanitatea sub toate aspectele şi detaliile ei; în toată splendoarea şi măreţia sa. Scoţând la iveală, de asemenea, din tenebroase ascunzişuri, urâţenia şi micimea ei. El nu se gândea la toate astea decât poate în parte şi doar spre a-şi susţine elanul şi nădejdea că munca statornică, grăitor de pasionantă şi pasională, va aduce o lumină strălucitoare, semn că a sosit vremea lui; aceea de a fi răsplătit pentru sentimente topite în culoare şi în structura intimă a lucrărilor.

Ştefan Popa Popa’s şi Song Sang Hyun

Ele fac parte din viaţa lui, iar dacă nu ar fi fost artist, nu ar fi fost deloc. El nu concepe să fie ceva pe jumătate. De nu era, nimicul ar fi însemnat un naufragiu. Vorba se cufundă în tăcere şi visul devine realitate sub privirea şi mânuirea măiastră a penelului. Pare un hocus-pocus, de parcă Dumnezeu i-ar fi revărsat, în loc de diplome, talent, osârdie şi bună-cuviinţă.

Îl văd, senin şi imperturbabil, mânuind penelul sub raze de soare ce se strecoară în atelier prin desişul pomilor, însufleţindu-l. Îi citesc pe faţă mici tresăriri, ba chiar o boare necuprinsă îi aduce un tremolo, abia simţind adierea. Trece de la o stare la alta, pe măsură ce se adânceşte în volute compozite, îşi trece mâna prin păr ca spre a-şi alunga o undă de tristeţe, să se extragă dintr-un vis având conotaţii cu iz pârdalnic, văd faţa cum i se umple de lumină şi un fior îl cuprinde, în vreme ce aduce lucrarea pe făgaşul dorit, inspirat şi aciuit în căuşul inimii încă de seara trecută. Noaptea adăugase un inel la vârsta frumuseţii prin tăinuirea celui mai de preţ talent, moştenit de undeva de dincolo de noi, poate de la cei care ne oblăduiesc devenirea, poate chiar răsplata cea mai de preţ fiind, de la Dumnezeu-Tatăl dăruită, ca semn de aleasă preţuire, spre a se împlini un destin rânduit artei imaginii.

Aşadar, vorbind despre Omul – Popa’S şi Creaţia lui, este cuviincios a sublinia moralitatea ca însemn de bună convieţuire şi reper de conduită în acord cu lumea. Te poţi strecura în rândul întâi, dar nu poţi dăinui acolo decât dacă eşti moral. Să fii corect cu tine, să te preţuieşti aşa de mult, încât să nu faci pact cu compromisul. Ori eşti cel mai bun, ori nu eşti deloc. E mesajul pe care l-am desprins din toate câte mi-a fost dat să văd şi să aud, aflându-mă, ca prin minune, în preajma acestui mare spirit creativ.

Întorc o filă de calendar în urmă şi citesc mărturii ale celor mai importanţi oameni ai planetei – de la creatori la mari decidenţi -, aşezându-l pe maestrul Popa’S pe soclul destinat geniilor: Dr. Paolo Merenda, profesor de teologie şi bioetică, Serviciul de Onoare şi Protocol al Papei: „Lucrarea maestrului Popa’S îmbogăţeşte Sala Papilor din Basilica San Pietro di Roma şi-i sporeşte prestigiul. De altfel, el este autorul albumului tuturor papilor, realizare de excepţională valoare istorică şi grafică, singura din lume de acest gen“. Henri Coursaget, preşedinte de onoare al CIOFF-UNESCO: „Popa’S este un campion al lumii în acest spaţiu al graficii şi caricaturii. Un om de acţiune, rapid, chiar foarte rapid, deţinător al unui record indiscutabil: 131 de caricaturi într-o oră“. Prof. Giorgio Cegna, cavaler al Republicii Italiene: „Distincţia Palma d’Oro se conferă unor persoane ca Popa Popa’S, cu inimă generoasă şi merite în spaţiul culturii. Trăiască Popa’S! Trăiască România, casa şi lumea care beneficiază de calităţile lui! I-am acordat acest premiu, dar el ne-a dăruit mult mai mult de atât. El a trecut de la caricatura simplă la una critică, apoi la pictura adevărată, ce emoționează inima privitorului. Prin amândouă, Popa’S este un mare artist“. Antonio Calderon de Jesus, critic de artă, director al CENTIART, Spania: „Performanţele sale artistice sunt o referinţă în plan mondial. Este cel mai cunoscut artist român în momentul de faţă şi opera sa are suficiente merite pentru a se situa la înălţimea celor mai mari genii artistice româneşti şi internaţionale. În acest moment, Ştefan Popa Popa’S a atins, prin arta sa, cu siguranţă, universalitatea“. Andre Baur, ziarist francez: „Ştefan Popa Popa’S este o forţă a naturii, singurul om mai rapid cu patru secunde decât calculatorul“. Acad. Thierry de Montbrial, Director al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale: „Popa’S e un mare artist, este uimitor cât de bine surprinde trăsăturile fizice şi scoate în relief latura umană, nu totdeauna favorabile. Cred că e cel mai bun caricaturist contemporan. Ceea ce mă frapează e viteza cu care lucrează, de-a dreptul uluitoare“.

Cu Rainer Wieland

Prezent alături de campionii noştri, cu prilejul Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică, la Cluj-Napoca, la Jocurile Francofoniei, în Abidjian, Coasta de Fildeş, la Festivalul Internaţional de Şah de la Biel, în Elveţia, Ştefan Popa Popa’S a dat strălucire clipelor ce s-au desprins din cotidianul banal şi au creat istorie. Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică şi mondială, Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Bellu, antrenor de largă recunoaştere internaţională, Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Anatoli Karpov şi Oleg Ramanishin, monştri sacri ai jocului minţii, Yanick Pelletier, Hou Yifan şi Magnus Carlsen, campioni mondiali de 10 ani la şah, au stat faţă în faţă cu un mare campion prin tot ce face pentru artă, pentru cultură, pentru viaţa cetăţii. Numele lui rezonează în medii academice, aşa că prezenţa sa acolo a stârnit ecoul cuvenit, preţuit de oameni care au adus glorie ţărilor pentru ale căror culori au concurat. Tuturor, maestrul internaţional al caricaturii, cel mai rapid caricaturist din lume recunoscut Guiness, regele caricaturii, artistul universal Ştefan Popa Popa’S le-a creionat portretele, s-a întreţinut cu ei ca de la egal la egal. În încheiere, redau cuvintele lui Morinari Watanabe: „Popa’S este un miracol. Ar trebui să-i acord punctajul maxim, nota 10, pentru că este perfect, la fel ca Nadia Comăneci. Cuvântul perfect este pentru un campion mondial. Desenează fantastic“.

Iată, în câteva cuvinte, crezul său de viaţă: „Eu desenez aşa cum trăiesc şi trăiesc pentru a-mi desăvârşi talantul şi a-mi împlini un destin artistic. Am fost, totdeauna, exigent şi corect cu mine, consecvent şi perseverent, bucuros a duce la îndeplinire simţul copilului de 7-8 ani, când a rostit, sentenţios, că arta înseamnă scopul său în viaţă, ţinta finală“.

Nadia Comăneci – gimnastă, multiplă campioană olimpică şi mondială

Este extraordinară munca lui Ştefan Popa Popa’S, pe care o cunoşteam deja. Noi ne-am mai întâlnit de câteva ori şi m-a impresionat faptul că a făcut atâtea caricaturi într-un timp aşa scurt. Mă gândesc că este identic cu ce se întâmplă în sport, trebuie să munceşti foarte mult, să-ţi pierzi nopţile, să ai motivaţie şi mai ales pasiune pentru ceea ce faci. Dacă nu ai pasiune, nu iese nimic. Apreciez acest lucru şi mulţumesc, Ştefan Popa Popa’S!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Jichita 2 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.