Posibilă ţeapă de zile mari luată de Traian Băsescu

Procedură de promulgare utilizată în premieră de Traian Băsescu. Calculele preşedintelui au fost eronate: referendumul constituţional se poate ţine în paralel cu turul II al prezidenialelor. Procedurile CCR durează în funcţie de interesele lui Traian Băsescu.

Promulgarea de la miezul nopţii

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă noaptea, la orele 23.56 decretul de promulgare a Legii de modificare şi completare a Legii referendumului. Este vorba de legea care statuează un prag de participare la referendum de 30%, dar totodată prevede (aşa a decis CCR în 26 iunie a.c.) că „dispoziţiile acestei legi intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial”. Traian Băsescu a făcut tot posibilul pentru a întârzia cât mai mult publicarea în Monitorul Oficial a legii, scopul urmărit fiind blocarea desfăşurării în paralel a referendumului pentru aprobarea Constituţiei revizuite cu alegerile prezidenţiale. Parţial, lui Traian Băsescu i-a reuşit manevra. Referendumul constituţional nu se (mai) poate organiza în paralel cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, aşa cum era ideal. Dar în ciuda tuturor calculelor făcute de Traian Băsescu şi nu numai, există posibilitatea ca referendumul să „prindă” turul II al alegerilor prezidenţiale şi în acest caz se poate spune că preşedintele a luat o ţeapă de zile mari.

A greşit calculele cu o singură zi

Promulgând legea referendumului pe 14 decembrie şi în cazul în care această lege este publicată în Monitorul Oficial astăzi pe 15 decembrie, exact pe 14 decembrie 2014 intră în vigoare pragul de participare de 30%. 14 decembrie 2014 este ultima duminică în care se poate organiza turul II al alegerilor prezidenţiale. Traian Băsescu este preşedinte al României până pe 21 decembrie 2014, orele 23.59, deci ar exista timpul necesar pentru procedurile oficiale pentru ca noul preşedinte să preia mandatul.

Lui Traian Băsescu i-a lipsit o singură zi pentru a fi sigur că nici în ziua turului II al prezidenţialelor nu se va putea organiza referendumul constituţional. Pentru a-şi realiza scopul, Traian Băsescu a atacat la CCR legea referendumului, deşi ea a mai trecut prin această instanţă în luna iunie. Acei judecători ai CCR care i-au făcut şi-i fac jocurile, au întins la maxim procedurile, iar Traian Băsescu a uzat de termenul maxim permis de Constituţie – 10 zile – pentru a promulga legea. Putea să promulge legea şi la câteva ore de la primirea motivării CCR, dar preşedintele avea calculele lui. Calcule din care însă lipseşte o zi. Din punct de vedere juridic, când este vorba de o condiţinare temporală, în cazul de faţă intrarea în vigoare a legii referendumului la un an de la publicarea în Monitorul Oficial, termenul „un an de la ” este de 365 de zile. Acelaşi termen este utilizat şi în situaţia în care este vorba de un an bisect, care are 366 de zile calendaristice. 365 de zile începând cu 15 decembrie 2013, este data de 14 decembrie 2014.

„Mingea” este în terenul Guvernului

Există posibilitatea să se înregistreze trei situaţii care să îl avantajeze totuşi pe Traian Băsescu. Prima: oficialii de la Palatul Victoria să „doarmă în papuci” şi să nu publice astăzi legea în Monitorul Oficial. A doua: se publică astăzi în Monitorul Oficial, dar Guvernul decide ca alegerile să se desfăşoare pe 23 noiembrie turul I şi 7 decembrie turul II. A treia: se publică astăzi în Monitorul Oficial, se decid date pentru scrutinuri 30 noiembri şi 14 decembrie, dar prezidenţialele sunt decise în primul tur de scrutin.

Curtea Constituţională, sprijin total pentru Traian Băsescu

Traian Băsescu, deşi beneficează de multe prerogative, nu putea acţiona de unul singur. A avut drept „complice” Curtea Constituţională, mai precis partea majoritară a judecătorilor care îi este favorabilă. Cei de mai sus l-au ajutat enorm pe Traian Băsescu în operaţiunea sa de întârziere a intrării în vigoare a Legii referendumului. CCR a fost sesizată de Traian Băsescu cu Legea referendumului pe data de 20 septembrie 2013. Şi un student repetent din anul II de la Drept îşi putea da seama că preşedinte a contestat aceeaşi lege, aceleaşi 2 articole care au făcut pe 26 iunie 2013 obiectul unei decizii a CCR. Drept urmare, timpul necesar atât pentru (re)judecare cât şi pentru motivarea deciziei şi publicarea ei în Monitorul Oricial nu ar fi trebuit să depăşească un termen, să zicem de 30 – 35 de zile. Numai judecătorii CCR „nu şi-au dat seama”, şi ce au făcut ei? S-au pronunţat pe 14 noiembrie 2014, deci la 55 de zile de la primirea sezizării !!! După care au lucrat la motivarea deciziei, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, deci încă 20 de zile. În total 75 de zile !!!. Prima dată când au judecat legea referendumului, totul a durat fix 31 de zile. (Sesizarea a venit la CCR pe 4 iunie, pronunţarea a avut loc pe 26 iunie, iar publicarea motivării în Monitorul Oficial, pe 5 iulie). Evident, suporterii lui Traian Băsescu ar putea să invoce faptul că judecătorii CCR nu l-au ajutat pe Traian Băsescu, din moment ce au respins sesizarea acestuia. Numai că nu decizia CCR conta (oricum, ar fi fost prea de tot ca judecătorii să-şi schimbe jurisprudenţa – faptă ilegală – în numai câteva luni), ci tragerea de timp.

Viteză cosmică la CCR

Nu întotdeauna procedurile la CCR durează aşa de mult, O să vă prezentăm trei exemple – ele sunt mult mai multe – în care procedurile s-au derulat foarte repede, chiar cu viteză cosmică în unele situaţii. Coincidenţă, în cele trei exemple pe care le dăm, deciziile au fost favorabile taberei lui Traian Băsescu.

Decizia 736/24 iulie 2012 (privind Legea referendumului*)

Sesizare PDL: 19 iulie 2012

Sedinţă/pronunţare: 24 iulie 2012

Publicare Monitorul Oficial: 25 iulie 2012

Decizia 731/10 iulie 2012 (privind Legea referendumului*)

Sesizare PDL: 27 iunie 2012

Şedinţă/pronunţare: 10 iulie 2012

Publicare în Monitorul Oficial: 12 iulie 2012

Decizia 727/9 iulie 2012 (privind Legea „CCR”)

Sesizare PDL: 27 iunie 2012

Şedinţă/pronunţare: 9 iulie 2012

Publicare în Monitorul Oficial: 12 iulie 2012

Notă: este vorba de alte variante ale Legii referendumului.

Încă o omisiune a preşedintelui

„Voi semna decretul de promulgare a legii referendumului pe 14 decembrie la ora 23.59 în prezenţa presei. Chia aşa fac, şi chem şi presa să se vadă că am semna-o”, declara săptămâna trecută Traian Băsescu. Între timp, partea cu presa a rămas literă moartă. Traian Băsescu nu a mai invitat ziariştii să fie martori. Nu ar fi prima omisiune a preşedintelui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.