Poteraş transformă reabilitarea blocurilor în pomeni pentru constructorii portocalii

Primarul favorit al Elenei Udrea (deja trimis în judecată pentru mită şi abuz în serviciu) mai dă un tun de 16 milioane euro. Nu doar pentru sine, aşa cum ar putea crede cârcotaşii, ci şi pentru îndestularea firmelor de casă ale PDL.

Conform raportului privind programul de reabilitare termică propus pentru acest an de Primăria Sectorului 6, obiectivul principal al acestuia îl reprezintă reducerea consumului de energie cu 25% pentru încălzirea imobilelor. Bineînţeles, la reducerea consumului de energie se adaugă şi scăderea facturii la întreţinere pentru cetăţeni, sporirea considerabilă a confortului termic şi fonic al locatarilor şi, de ce nu, şi schimbarea aspectului faţadelor imobilelor reabilitate termic.

Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 privind aprobarea documentaţiei pentru reabilitarea termică a 56 de imobile din acest sector a fost aprobată în şedinţa publică din 28 martie 2011. Ei bine, documentul respectiv scoate la iveală o adevărată scamatorie financiară, marca Poteraş.

În ciuda faptului că guvernul a aprobat din 2010 lista standardelor de cost pentru investiţiile finanţate din fonduri publice – şi vorbim aici despre reabilitarea termică a imobilelor, costul acestora fiind evaluat la suma de 55 euro pe mp la un curs de 4,20 lei -, Poteraş şi-a pus în cap să reabiliteze termic 56 de blocuri din sectorul 6 la un cost cu 61% mai mare faţă de cât prevede legea. De exemplu, un bloc de 10 etaje din Calea Giuleşti, a cărui suprafaţă utilă depăşeşte 2.930 mp, va avea un cost de reabilitare de aproximativ 325.000 euro, însemnând 63% în plus faţă de standarul de cost prevăzut de lege. Adică 161.150 euro.

În realitate, lucrurile stau aşa cum ne-a obişnuit PDL. Poteraş drenează pentru firmele clientelei PDL care sunt veşnic abonate la lucrările de reabilitare din Bureşti (Delta ACM, Tehnologica Radion, Straco etc.) în jur de 163.000 de euro la un singur bloc. La o simplă verificare la oricare din imobilele aflate în proces de reabilitare din sectorul 6, firmele subcontractoare ale companiilor de casă ale PDL pot confirma oricând faptul că preţul încasat de ele la aceste lucrări este de plus 2 euro aplicaţi la cei 55 de euro pe mp prevăzuţi în standardul de cost.

Pentru a finanţa, chipurile, reabilitarea termică a imobilelor din sectorul pe care îl stăpâneşte, protejatul Elenei Udrea a contractat la finele anului 2010 de la Banca Europeană pentru Investiţii suma de 70 milioane de euro, din care urma să reabiliteze termic aproximativ 300 de imobile. Împrumutul făcut de Poteraş în numele primăriei pe care o păstoreşte se întinde pe o perioadă de 15 ani cu garanţie 5 ani. Iniţial, banii erau destinaţi acoperirii a 30% din costurile de reabilitare a blocurilor, parte ce revenea în totalitate primăriei. Acum, după un an şi jumătate de la contractarea împrumutului de la BEI, descoperin că aceste cheltuieli sunt acoperite în proporţie de 100%!

Numai că, pe tot parcursul lui 2011, au fost reabilitate doar 27 de imobile din sectorul lui Poteraş iar alte 116 imobile intrate în procesul de reabilitare la finele anului trecut nu se află nici măcar la jumătatea lucrărilor. În plus, săptămâna trecută, la şedinţa Consiliului Local de la sectorul 6, Poteraş, forţând legea şi obligându-i pe consilierii locali ai USL să accepte fără să crâcnească, şi-a aprobat proiectul pentru reabilitarea a încă 56 de imobile. Mai exact, diferenţa de preţ între cele două costuri, cel real şi cel impus de Poteraş, este de 16 milioane de euro. Cu alte cuvinte, primarul favorit al Elenei Udrea nu cheltuie 26 de milioane euro – aşa cum e legal şi normal pentru reabilitarea celor 56 de imobile -, ci risipeşte cu largheţe de nabab 42 de milioane euro!Mai mult de atât, Poteraş nu se sinchiseşte nici de faptul că, în loc să se ocupe de reabilitarea a 90 de imobile câte erau prevăzute în proiect pentru această fază, se aruncă doar asupra reabilitării celor 56 de imobile. Criteriile în virtutea cărora edilul pedelist a ales pentru reabilitare cele 56 de imobile sunt cunoscute doar de el şi de anturajul său, dar din informaţiile cotidianul.ro rezultă că aceste criterii au de a face cu un fel de şantaj în interesul electoral al PDL pe care îl practică Poteraş şi acoliţii săi din primărie. Locuitori din sectorul 6 (printre care şi senatorul PSD Gabriel Mutu într-o conferinţă de presă desfăşurată în urmă cu două săptămâni) au relatat că Poteraş şi oamenii lui condiţionează administratorii şi preşedinţii de asociaţii de proprietari începerea lucrărilor de reabilitarea a blocurilor lor de înscrierea în PDL a acestor persoane, dar şi a altor locatari din imobilele respective. ”Semnaţi adeziunea la PDL şi votaţi cu noi iar noi vă reabilităm blocul. Desigur numai după ce vă înscrieţi la PDL”, cam aşa sună târgul propus de gaşca pedelistă de la sectorul 6.

Aşa înţelege partidul de guvernământ grija faţă de cetăţean – pe care de altfel o propăvăduiesc pe toate televiziunile: ”Voi ne daţi votul, şi noi, PDL, vă dăm ţepe după ţepe şi vă mă mai luăm şi banii!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.