×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:35
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Povara derivei instituționalizate
Ioan Vieru
Ioan Vieru

România nu este doar greu încercată de către o clasă politică imposibil de dislocat. Situația acesteia are multe componente identice totalitarismului pe care îl promovează direct-indirect. Ameliorarea legislativă nu face obiectul de activitate al niciunui grup de inițiativă din Parlament, CSM, Ministerul Justiției sau societatea civilă. Constituirea piramidală convine tuturor, transformând societatea într-o veritabilă sală de conviețuire virtuală. Lipsesc cu desăvârșire grupurile de reacție la abuzurile interne și externe, care să implice instituțiile și menirea lor constituțională. Invocarea Constituției în instanțe, drept Legea fundamentală în relațiile cu instituțiile publice, în armonizarea și purificarea legislativă sau alte împrejurări reglementate, este, încă, și în anul de grație, o vorbă goală. Ceea ce predomină și constituie autoritatea ține de sistemul mafiot prin care câte un funcționar de la vârf are sub control discriminatoriu întreaga structură obligată, prin interesul direct, să se supună. Interesul public și al persoanelor, în sens social și constituțional, ca fundament de drept, nu există aplicat încă în România. Precaritatea s-a instalat pe fondul inerțiilor totalitare, intregrându-l până la sufocarea minimei funcționalități, aproape în toate domeniile vieții publice.

Evaluarea funcționarilor publici este relativizată și chiar lipsită de sens, în lipsa coercițiilor administrative prin care să fie sancționate disciplinar abaterile de la litera și spiritul legilor. Sub protecția instituțiilor, a imunității pe care o presupun acestea, funcționarii de la toate nivelurile s-au constituit într-o grupă de risc public, fiind deja pe alocuri o amenințare la adresa statului de drept. Nu este instituție în care să nu se regăsească personaje care să nu contrazică flagrant statutul funcționarului public. Evaluarea competențelor, oricât ar fi de probă, este spulberată de incapacitatea de autoreglare constitutivă moral-legală a sistemului. Avem categorii, și nu dintre acelea capabile a se autodetermina prin principiile angajamentelor conștiinței și intelectului, care fac legea fără a se raporta în mod exponențial la aceasta. Poliție, judecători, responsabili cu afacerile statului, primari sunt mici dumnezei care, lipsiți de procedurile instant ale regularizării erorilor sau abaterilor de natură infracțională, supun climatul public unei mortificări și deznădejdi inadmisibile.

În fiecare zi, România face mulți pași spre trecutul totalitarist prin aceste abuzuri care devin norme de conduită în instituții, supradimensionând infracțiunile curente. Legitimarea abuzurilor printr-o argumentație care ar trebui să producă efecte menține confuzia planurilor și un blocaj istoric devastator.
În loc să optimizeze structurile statului, să le confere eficiență prin profesionalismul complex – respectiv, slujirea în mod necondiționat a interesului public – asistăm la disciplinarea corupției instituționalizate. Cei care reprezintă instituțiile statului în acest moment sunt în siajul degradării vizibile a vieții publice și instituționale, o cauză principală. Deși Guvernul actual a promis înghețarea posturilor din sistem, clientela politică este setată tocmai pe ocuparea acestei „piețe a muncii“. Statul social, valorile socialiste - posibil determinant temporar al justiției sociale - nu au nicio acoperire aici și acum, cât instituțiile reprezintă o afacere împreună cu deviata lor finanțare.

Stadiul investițiilor publice și corelativul lor, asimilarea fondurilor europene arată prăbușirea internă parcă fără sfârșit. Instituțiile statului falimentar, multiplicate și subminate cu fiecare campanie electorală, se poziționează, în consecință, pe supraimpozitare sau alte măsuri de-a dreptul fatale mediului economic. Reformarea statului român, nu doar iluzoriile reforme, în cadrele unor măsuri de simplificare și eliberare a sistemului public de zeci, poate sute de mii de angajați inutili, se impune.

Ioan VieruPublicat Joi, 03 august 2017
2019
 | 47
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hadrian
+8
Cand sunt criticati si comunistii cu regimurile lor ante si post `90 cu perioadele Ilici Iliescu, postacii comunisti... dispar !
Publicat Vineri, 04 august 2017
+Răspunde
QX
+9
Psd-ul reinvie haosul anilor '90 cand multi ai lor s-au capatuit si majoritatea a saracit, efectele Caritasului, falimentarii bancilor si distrugerea economiei sunt hoardele de robi si sclavi ce au luat drumul bejenie pe la porti straine, iar mirarile despre dezastru economic si social nu-s decat ipocrizii de cutre unse cu toate alifiile.
Publicat Joi, 03 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 54 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 29 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017