Povestea arborelui Aquilaria

În spatele vitrinei magazinului Wing Lee Joss Sticks & Sandalwood, o afacere de familie dintr-un cartier din Hong Kong, se află rafturile garnisite cu sticle de esență obținută din lemnul agar. Esența este dovada „vie“ a modului în care fostul oraș-port colonial, în prezent centru comercial mondial, a jucat un rol central în comerțul cu arome antice în Orientul Mijllociu și în afara acestuia, notează BBC.com.

Yuen Wah, acum în vârstă de 84 de ani, a deschis această afacere în urmă cu mai bine de 70 de ani. În prezent, fiul său, Kenny, a extins-o până în China Continentală și a înființat sucursale în Beijing, Shanghai și Harbin. „Lemnul de agar a fost dintotdeauna scump. În trecut, acesta era folosit în medicină ca analgezic. În prezent se folosește în industria cosmetică“, povestește Yuen.

Lemnul de agar este creat atunci când arborii Aquilaria, plantați în mod tradițional în jurul satelor pentru proprietățile Feng Shui, se deteriorează, permițând mucegaiului să atace lemnul. Atunci când este recoltată, tulpina infectată are o culoare închisă, rășinoasă și extrem de parfumată. Lemnul sănătos are o culoare crem și niciun fel de miros, deci nu prezintă interes pentru recoltare.

În prag de dispariție

După descoperirea rășinei prețioase, aceasta a fost exportată masiv în Orientul Mijlociu și Asia. Manuscrise din China și de pe vremea Dinastiilor Song arată că acest produs a fost extrem de apreciat pentru mirosul îmbătător, iar legăturile istorice se întind până la budism, taoism, islam și creștinism. În zilele de azi, porțiuni mici de lemn de agar sunt recoltate și vândute cu suma de 58.000 de dolari pe kilogram.

De asemenea, se colectează și bucăți mari, de câțiva metri, care sunt sculptate ulterior sub diverse forme și vândute pe sume între 1,2 și 1,5 milioane de dolari. Cu toate acestea, rășina este folosită pentru esențele parfumurilor de lux precum Armani Oud Royal și Yves Saint Laurent M7 Absolu. Esența este vândută caselor de parfumuri cu 300.000 de mii de dolari kilogramul și este deseori comparată cu „aurul lichid“.

Printre miresme și sute de mii de dolari ce se învârt în jurul acestei arome, există și o problemă majoră. Cererea de lemn de agar a fost foarte mare în ultimii zeci de ani, ceea ce a dus la pragul de dispariție a speciilor de copac Aquilaria din Hong Kong.

Asia Plantation Capital (APC) este unul dintre cei mai mari cultivatori de arbori Aquilaria din lume, iar în prezent, membrii organizației încurajează salvarea copacilor prin plantarea lor în Hong Kong și pe tot continentul asiatic. Ei susțin că mai există doar câteva sute de specimene sălbatice în Hong Kong, însă guvernul chinez spune că au fost plantați 10.000 de arbori în anul 2009.

Cu toate acestea, doar plantarea nu le garantează supraviețuirea, deoarece sunt necesari ani buni pentru ca arborii să ajungă la maturitate. „Braconierii caută în mod special copaci maturi care sunt infectați cu mucegai. În prezent suntem norocoși să mai găsim în Hong Kong măcar un copac de 30 de ani. Continuăm această luptă și încercăm să păstrăm vie această tradiție mult timp de acum încolo“, spune Gerard McGuirk, director al APC, Hong Kong.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.