Povestea Maxil, dezinfectantul contaminat

O notiță apărută în data de 2 octombrie 2014 pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din București anunța faptul că la un spital au fost identificate contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil produs de Romchim România SRL și că Ministerul Sănătății recomandă unităților sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409 și 225.

Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, a declarat că dezinfectantul contaminat a ajuns în trei spitale: Elias din București, Institutul de Cardiologie din Târgu Mureș și Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. La Elias, un bebeluș prematur și un bolnav de cancer au fost infectați din cauza acestui dezinfectant neconform și că aceștia se află sub monitorizare. Suspiciunea a celor doi bolnavi există încă din 30 iulie 2014, conform Danei Safta, directorul medical de la Spitalul Elias. „Ne-am întrebat de unde putea să apară infecția cu Serratia. Firește că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid Maxil, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câștigător la licitația pentru materiale de dezinfecție”, declara Dana Safta.

“La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor”, potrivit conducerii Spitalului Elias. Produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex. După apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate.
„Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus Safta.
Au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate în uz şi din patru flacoane sigilate, alese întâmplător şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele. „Probele recoltate de la pacienţi au confirmat că tulpinile sunt identice cu cele izolate din săpun. Pacienţii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, şocuri septice. Nu am
ajuns la o complicaţie majoră, dar nu poţi utiliza un produs pentru dezinfecţie care după utilizare încarcă de nu ştiu câte ori pielea chirurgului. Practic, prin spălare, eu, chirug, cu acest produs îmi infectam tegumentele, aşa mai bine nu mă spălam cu nimic că oricum tegumentele erau mai curate decât cu «soluţie antiseptică». La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a mai spus directorul medical pentru Mediafax.

Situația de la Focșani. „În urma licitației publice, din iunie 2014, spitalul a achiziționat un lot de 10 flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian care, ulterior, s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serratia Marcensens”, au susținut reprezentanții Spitalulului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
Un flacon de un litru din acest săpun costă 18 lei.
Problema dezinfectantului contaminat era deja cunoscută la nivelul ministerului, dar a fost retras din spitale abia la două luni după ce pacienţii s-au îmbolnăvit.

Acționarii Romchim sunt Stelian Paul Csaba Azbe (50%), Cornel Moldovan (25%) și Maria Truță (25%). Azbe și Truță dețin și compania Pronto Universal. Cele două companii apar ca furnizori de săpunuri, detergenți, produse de curățat și de lustruit, parfumuri și produse de toaletă, substanțe dezinfectante etc. iar lista de beneficiari, conform licitații.ro cuprinde UM 0502 București, Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, CN Aeroporturi Bucuresti SA, Hidroelectrica SA, Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” și spitale județene din Arad, Vâlcea, Călărași sau Galați.

“Noi am fost cei care au sesizat Spitalul Elias despre săpunul contaminat și le-am cerut să îl scoată, iar ei nu au catadicsit să o facă. Acum vin și spun: luați-l. Pe noi ne-a anunțat Spitalul din Focșani, nicidecum ministerul sau altcineva”, a declarat Stelian Azbe, pentru presa centrală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.