Prăbușiri pe scenă

Partidele au evoluat spre ceea ce criticii vieții politice au spus continuu, trezind reacții imposibile într-un proces de normalizare. Democrația nu poate exista cu asemenea structuri personalizate și, ca atare, nu avem democrație. Rezultatul alegerilor sporește tensiunea în societate, în loc să impună urgența preluării treburilor publice. Cu fiecare mandat, clasa noastră politică apare tot mai lipsită de minima credibilitate atât de necesară. Așteptarea publică, stare cotidiană ajunsă la paroxism, s-a transformat în cauza principală a degradării unei opoziții active. Guvernele se fac în interesul nelimitat al unor cercuri mereu favorizate, manifestându-se ca atare pentru controlul propriei situații. S-a ajuns în punctul în care această centrifugă a corupției, adică viața politică românească actuală, nu mai poate propune decât corupție.

Recentele alegeri au dat câștigătoare o alianță ale cărei planuri mari, atât de necesare, au nevoie de oameni pe măsură. Unde pot fi găsiți aceștia? Între nivelul declarațiilor și cel al practicii legislative, sau al implementării programelor de dezvoltare, există România mereu întoarsă din drumul european. O bizarerie de ultimă oră se arată a fi contestarea la tribunal a unei legi prin care șeful PSD nu poate ocupa funcția de prim-ministru. Omul politic, în general, se vede minimalizat, exclus de legislația prin care a dorit să dețină controlul unei țări, aceea care l-a pus la un adăpost asediat acum din toate părțile. O altă chestiune ridicată de PSD ar fi contradicția din sistemul legislativ, fapt adevărat, care permite ca o lege să o submineze pe alta, anulând orice responsabilitate a celor care aplică legile și, de ce nu, a celor care le promulgă. Nu în sensul anulării acestui efect nefast pare inițiativa electorală a PSD, pentru că o armonizare a legilor ar închide afacerile partidelor politice ca pe niște simple magazine de etnobotanice.

Războiul surd între partide se duce totuși în direcția normalizării ca iluzie permanentizată. Personajele implicate în fapte grave de corupție sunt cele care au în continuare puterea de decizie și de invocare propagandistică a reformelor. Nu se poate altfel, pentru că banii adevărați sunt în partea neagră a României. O parcurgere a listelor cu eligibilii are efectul celei mai performante analize politice. Ceea ce este cu adevărat frisonant ține de simpatia majorității pentru societarii corupției în defavoarea constituirii unei opoziții imposibil a se lansa într-un asemenea climat lipsit de o minimă susținere. Oricât se vor „armoniza“ legile, fraudele nu pot fi albite. Unicul sens european este acela al unei alinieri la un parcurs gradual total legat de interesul general, prin proceduri posibile. Rezultatul alegerilor din decembrie tocmai asta arată. Eliminarea abuzului ca strategie guvernamentală, o politică pentru toți. Cei care au câștigat par a fi înțeles cu totul altceva, cel puțin la centru. Sistemul discreționar, cu vechime ancestrală, se recalibrează în aceste zile într-o ieșire la rampă demnă de alegeri anticipate. Ideea care a câștigat în alegeri poate prăbuși toate strategiile de doi bani prin care se caută reluarea unor conflicte ca substitut al vieții politice.

Mulți dintre actorii ajunși acum pe scenă fac parte din teatrul unei epoci în care eroii au făcut o simplă figurație pentru reformarea prezentului în trecut. Guvernarea care se pune în mișcare poartă povara patriotică a unui fost prim-ministru PSD recent medaliat de președintele Dodon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.