Practica şpăgilor de la CE Oltenia a ajuns şi la urechile ministrului Grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a cerut conducerii Complexului Energetic Oltenia să verifice dacă se confirmă informaţiile conform cărora la societatea gorjeană, controlată de statul român, muncitorilor li se cer 500 de euro pentru a fi scoşi de pe listele de disponibilizaţi. (Cotidianul.ro a scris despre acest subiect aici).

“Știu că obiceiurile vechi se uită greu, dar aş vrea să îi avertizez pe cei care încearcă să tragă foloase de pe urma restructurărilor din sectorul minier că nu tolerăm nici o încălcare a legii. Sper că informaţiile apărute în presa locală din Gorj care susţine că s-a ajuns să se dea şpagă pentru listele de disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia să se dovedească doar un zvon fără temei. Atrag atenţia conducerii CEO şi îi cer imperativ să facă toate verificările necesare în această situaţie şi să se asigure că planul de disponibilizări să se aplice în cel mai transparent mod cu putinţă. Cer o clarificare urgentă a situaţiei pentru că atât cei care vor să părăsească voluntar compania, cât şi cei care întrunesc condiţiile de disponibilizare trebuie protejaţi atât de companie, prin salarii compensatorii, cât şi de stat, prin veniturile de completare. Nu trebuie să dea nimeni nicio şpagă pentru a beneficia de drepturile sale. Din cauza acestor metehne companii ca CEO sau CEH au ajuns în situaţia în care se găsesc astăzi. Poate că în Gorj nu s-a auzit încă de faptul că lucrurile se schimbă şi că lupta împotriva corupţiei se află în plină desfăşurare, dar o să avem grijă ca să afle acest lucru”, a spus Victor Grigorescu.

De la CEO urmează să plece 2.000 de persoane, în special mineri. “Planul de restructurare şi redresare economică al Complexului Energetic Oltenia să fie aplicat şi respectat de managementul companiei. Nu vorbim doar de o ajustare de costuri şi o repunere pe baze corecte a societăţii pentru a ne asigura că avem eficienţă economică. Guvernul a alocat deja fondurile necesare pentru ca angajaţii să beneficieze de măsuri de protecţie socială. Acelaşi mesaj aş dori să-l transmit şi conducerii Complexului Energetic Hunedoara”, a mai spus Grigorescu.

Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a dezvăluit că mai mulţi angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, societate controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, s-au plâns că li s-a cerut mită 500 de euro ca să fie scoşi de pe lista disponibilizaţilor. „Nu vă ascund că, miercuri dimineaţa (săptămâna trecută, n.r.), am avut o discuţie cu domnul Ilie în acest sens. Au fost câteva persoane care au venit la mine, marţi, şi mi-au atras atenţia asupra unor posibile scăpări. Domnul Ilie a spus că va cere în Directorat să fie reverificate toate aceste liste, să nu fie persoane care să fie trecute pe liste şi să nu îndeplinească criteriile de pensionare în intervalul stabilit de doi ani de zile”, a declarat Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.