Practici de poliţie politică la Ministerul Administraţiei şi Internelor

Interpelare adresată domnului ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, privind nerespectarea criteriilor de numire în funcţii de conducere şi implicarea unor structuri ale MAI în activităţi de poliţie politică.

Având în vedere că mi-au fost semnalate mai multe cazuri de nerespectare a criteriilor de numire în funcţii de conducere în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi implicarea în activităţi de poliţie politică împotriva unor opozanţi ai actualei puteri, inclusiv împotriva subsemnatului, a unor lucrători din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi din Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

I. Care au fost criteriile în baza cărora, în timpul ministeriatului senatorului PDL de Arad, Constantin Traian Igaş, au fost promovaţi în structurile centrale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor următorii lucrători de la Arad: 1. chestorul Ioan Dascălu (de profesie inginer hidrotehnic, dat anterior afară din funcţiile de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad respectiv de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, fiind suspectat de autism într-o formă moderată, ce poate fi constatată printr-o simplă testare psihologică), în funcţia de prim-adjunct al ministrului, cu rang de secretar de stat; 2. chestorul Alexandru Tanco (suspectat de abuzuri şi acte de corupţie), în funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române; 3. comisarul Adrian Jurcă (de profesie profesor de educaţie fizică şi sport, anterior şef de birou în cadrul SIPI Arad), în funcţia de director general adjunct al DGIPI; 4. comisarul şef Ştefan Moldovan (fost subofiţer de miliţie şi ajutor de şef de post, promovat ulterior ofiţer şi şef al Serviciului criminalistic al Poliţiei Arad), în funcţia de şef al Serviciului tehnic (de interceptări) din DGIPI; 5. comisarul şef Pavel Hălmăgean (fost subofiţer de miliţie şi ajutor de şef de post, promovat ulterior ofiţer şi şef al Secţiei 2 Poliţie Micălaca), în funcţia de şef al Serviciului de filaj din DGIPI; 6. colonelul Marcel Sorin Lucaciu (şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi fin al fostului ministru Igaş), în funcţia de şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; 7. subcomisarul Adina Mihăilescu (poliţistă în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad), în funcţia de director al Centrului cultural al MAI (în locul cunoscutului rapsod popular Gheorghe Turda, care deţinea titlul de artist al poporului şi gradul de chestor)?

II. Dacă comisarul Laţcău Gheorghe Cristian a fost numit director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) în urma unui concurs /examen? Care au fost criteriile care au stat la baza numirii sale interimare în această funcţie în data de 22 decembrie 2010 şi la baza numirii sale definitive în data de 15 noiembrie 2011? Dacă acesta a îndeplinit criteriile de competenţă şi de experienţă, în condiţiile în care nu a activat deloc într-un serviciu de informaţii, singura funcţie pe care a deţinut-o fiind aceea de şef al Serviciului de luptă împotriva crimei organizate din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj, unde a avut 7 – 8 subalterni şi nu a înregistrat rezultate notabile? Dacă experienţele sale profesionale anterioare au fost de sergent angajat într-o unitate a Ministerului Apărării Naţionale din Zalău (unde a fost calificat drept cel mai slab sergent angajat) şi de subofiţer, cu atribuţii de şofer, în Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj? Dacă a îndeplinit criteriile de studii, având în vedere că a absolvit liceul cu dificultate şi că, potrivit unei adrese a Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad din 5.01.2012, nu a absolvit Facultatea de Drept a acestei universităţi, cum a afirmat faţă de unii colegi şi subalterni? Dacă a fost promovat ofiţer fără să fi absolvit (cu licenţă) studii superioare? Dacă a îndeplinit criteriile de integritate, având în vedere că, în prima jumătate a anului 2010, fostul ministru de interne Vasile Blaga i-a respins cererea de a fi numit şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Sălaj, cu motivaţia că poliţistul era implicat în activităţi de cămătărie şi în protejarea unor interlopi din Zalău? De ce nu şi-a înscris în declaraţia de avere pensiunea Monaco şi pizzeria Pizza Caffe, pe care le deţine şi le administrează prin soţia sa în Zalău (pe str. Corneliu Coposu nr. 107, respectiv pe bulevardul Mihai Viteazu bloc C2 parter)? De ce nu şi-a publicat CV-ul pe site-ul DGIPI, deşi a trecut un an şi două luni de la numirea sa în funcţia de director general al serviciului secret al MAI? Ce calităţi îl recomandă pentru această funcţie, exceptând masa corporală de 160 kilograme? Dacă apreciaţi necesar să-l supuneţi la o probă de dictare şi la o probă de alergare pe marele şef al serviciului secret al MAI?

III. Ce funcţie deţine în DGIPI chestorul Mureşan Vasile, care a deţinut funcţiile de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, şef al SIPI Maramureş şi şef al Serviciului filaj din DGIPI? Dacă deţine funcţia de şef al Direcţiei ofiţeri acoperiţi din DGIPI? Când a fost înfiinţată această direcţie şi care sunt temeiul şi scopul său legal? Dacă aveţi ştiinţă că acest chestor a fost implicat în afaceri de anvergură cu alcool şi material lemnos în judeţul Maramureş, că deţine cinci case şi mai multe apartamente şi că obişnuia să plece în concedii de lux, inclusiv în Dubai, cu un afacerist arab dubios?

IV. Ce funcţie deţine în DGIPI comisarul şef Cristea Nicolae? Dacă deţine funcţia de şef al Direcţiei de filaj şi investigaţii din DGIPI? Dacă ştiţi că înainte de 1989 a fost subofiţer la Jilava şi că a fost implicat în reprimarea tinerilor revoluţionari arestaţi în decembrie 1989? Dacă ştiţi că şi-a angajat ilegal soţia şi fiul în DGIPI?

V. Dacă chestorul Mureşan Vasile şi comisarul şef Cristea Nicolae au executat ori au comandat acţiuni (misiuni) referitor la protestele antiguvernamentale şi antiprezidenţiale din Bucureşti şi din alte oraşe ale României, în perioada ianuarie – februarie 2012?
VI. Dacă sunt angajate în cadrul DGIPI (la nivel central) sau în cadrul SIPI Maramureş persoane având următoarele nume şi prenume, toate cu domiciliul în judeţul Maramureş: Băbaş Eugen, Blidar Ciprian, Dobra Iulian, Dobra Liliana, Indre Vlăduţ, Pop Burian Marius şi Puicar Adrian? Dacă în cursul anului 2011, aceste persoane au executat misiuni de filaj şi de interceptare ambientală asupra subsemnatului pe raza judeţelor Satu Mare şi Maramureş?

VII. Dacă autoturismele Volkswagen Golf MM 07 XPC, Volkswagen Touareg MM 18 AVR, Volkswagen Passat MM 09 DTA, Ford Fiesta MM 08 XDZ, Chevrolet Lacetti MM 07 XXH, Dacia Logan MM 57 AUG, Dacia Logan MM 99 LED, Dacia Logan MM 09 LIL, Dacia Logan MM 08 XTV, Dacia Solenza B 13 OXP, Dacia 1310 B 59 DAF, Renault Megan MM 79 ABY şi Mercedes, înmatriculat tot cu nr. MM 79 ABY, aparţin Ministerului Administraţiei şi Internelor şi dacă au fost folosite pentru activităţi de filaj, inclusiv supra subsemnatului (în cursul anului 2011)?

VIII. Dacă, în cursul anului 2011, din dispoziţia fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, lucrători din DGIPI au solicitat firmelor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone lista, traficul şi conţinutul convorbirilor telefonice pe care le-am purtat de pe telefoanele 0744778008 şi 0734339104 şi pe ce perioadă au formulat o asemenea solicitare? Dacă începând din luna aprilie 2011 mi-au fost interceptate convorbirile de pe telefoanele susmenţionate, pe ce temei legal şi în baza cărui mandat de interceptare?

IX. Care au fost constatările ultimelor controale efectuate la SIPI Maramureş şi dacă ştiţi că şeful acestui serviciu, comisarul şef Bărbos Augustin, deţine o avere considerabilă (două case, două autoturisme de lux, bijuterii de aur ş.a.) şi că a fost implicat în afaceri cu material lemnos, cu alcool şi cu ţigări de contrabandă din Ucraina?

X. Cum se explică că, într-o perioadă de 10 luni, în funcţia de locţiitor al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare au fost numiţi doi ofiţeri de poliţie transferaţi din Inspectoratul de poliţie al Judeţului Arad: comisarul Parască Teofil (în perioada 1 aprilie – 30 noiembrie 2011, după care a fost promovat şef interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu) şi comisarul Paşcalău Sorin (începând din data de 3 februarie 2012)? De ce nu s-a organizat concurs/examen pentru ocuparea acestui post? De ce nu a fost accesibil acest post şi poliţiştilor din judeţul Satu Mare? Pentru ce merite a fost avansat la excepţional comisarul Parască Teofil la gradul de comisar şef (în ajunul Zilei Naţionale a României din 2011), iar apoi a fost promovat inspector şef interimar la Giurgiu?

XI. Ce număr de angajaţi are DGIPI în prezent şi care este cuantumul lunar total al salariilor acestora?

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator
Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.