Pragul la achiziţii publice directe a fost majorat la 124.000 euro

Deputaţii au aprobat miercuri, cu majoritate de voturi, legea prin care se majorează sumele până la care autorităţile publice pot să încheie contracte fără licitaţii. Un fost ministru PDL a votat alături de USL.

Pragul la achiziţiile publice directe este astfel majorat de la 15.000 la 30.000 de euro plus TVA pentru bunuri şi servicii, respectiv la 100.000 de euro plus TVA pentru lucrări.

Amendamentele au fost propuse de PNL şi susţinute de USL. De asemenea, Guvernul a anunţat că este de acord cu modificările aduse de parlamenari.

„Este necesară creşterea pragului pentru achiziţia directă de la echivalentul în lei a 15.000 euro, la echivalentul în lei a 30.000.euro fără TVA pentru produse şi servicii, respectiv a 100.000 euro pentru lucrări, fără TVA, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi pentru creşterea gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene”, explică deputaţii PNL, cei care au propus amendamentul.

La votul din plenul Camerei Deputaţilor, legea a fost aprobată inclusiv cu voturile UDMR şi PP-DD. Cel mai nehotărât s-a dovedit grupul PDL. Deşi atunci când se aflau la guvernare democrat-liberalii susţineau majorarea pragurilor, acum în opoziţie s-au pronunţat împotriva acestei măsuri. Au fost şi trei deputaţi care au susţinut legea în forma USL. Printre aceştia, şi fostul ministru în Guvernul Boc, Lucian Bode.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.