Prahova: S-au semnat contractele de finanţare pentru ‘Drumul Vinului’ şi ‘Drumul Fructelor’

Contractele de finanţare pentru proiectele de promovare turistică „Drumul Vinului” şi „Drumul Fructelor” au fost semnate la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

 

Proiectele au o valoare de 999.817,84 lei, respectiv 967.993,60 lei, iar finanţarea acestora este asigurată prin intermediul Programului Operaţional Regional, axa prioritară 5.
„Drumul Vinului” este cel mai vechi proiect de acest gen promovat de Consiliul Judeţean Prahova, fiind unul dintre cele trei drumuri ce traversează judeţul Prahova de la est la vest, alături de „Drumul Fructelor” şi cel al „Voievozilor”.

„Drumul Vinului”, care are o lungime de 58 de kilometri, străbate podgoriile renumite ale judeţului şi include popasuri la conacele, curţile domneşti şi mănăstirile din 14 localităţi, respectiv Filipeştii de Pădure, Floreşti, Băicoi, Plopeni, Zamfira, Boldeşti-Scăieni, Bucov, Vărbila, Valea Călugărească, Jercălăi, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Mizil, fiind, practic, o „reeditare” a drumului folosit de romani în vechime.

Pe traseul turistic menţionat se află mai multe puncte de atracţie a căror vizibilitate în rândul potenţialilor turişti va fi sporită prin intermediul acestui proiect.

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, a anunţat că, anul trecut, au început lucrările de reabilitare a celei mai vechi crame care s-a păstrat pe dealurile din localitatea Valea Călugărească. Crama datează din anul 1777, iar lucrările vor fi finalizate în luna decembrie a anului în curs.

Perioada de implementare a proiectului „Drumul Vinului” este de un an.
„Drumul Fructelor”, care are o lungime de 64 de kilometri, leagă 18 localităţi prahovene, respectiv Adunaţi, Breaza, Poiana Câmpina, Cornu, Câmpina, Telega, Scorţeni, Brebu, Dumbrăveşti, Vărbilău, Aluniş, Slănic, Teişani, Vălenii de Munte, Drajna, Poseşti, Bătrâni, Starchiojd, fiind punctat de 28 de popasuri turistice.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără realizarea unui brand bine definit asociat traseului turistic „Drumul Fructelor”, promovarea acestuia către 50.000 de potenţiali turişti, prin intermediul unor campanii, şi creşterea numărului de turişti care vizitează această regiune cu 15 procente într-un an.

În acest caz, perioada de implementare a proiectului este de doi ani.

Contractul de finanţare pentru cel de-al treilea proiect, similar celorlalte două, „Drumul Voievozilor”, a fost semnat, în urmă cu câteva săptămâni, în localitatea prahoveană Filipeştii de Pădure, valoarea acestuia fiind de 754.274 de lei.
„Drumul Voievozilor” promovează, atât în interiorul ţării, cât şi la nivelul Uniunii Europene, monumentele istorice şi de arhitectură, punând în valoare descoperirile arheologice şi monumentele arhitecturale de mare interes de pe traseul cu o lungime de 62 de kilometri care începe în comuna Filipeştii de Pădure şi traversează 16 localităţi.

Deocamdată, finanţarea obţinută vizează promovarea a doar 18 din cele 84 de obiective identificate pe întregul traseu, acestea fiind grupate în patru dintre cele 16 localităţi cuprinse în proiect: Filipeştii de Pădure, Filipeştii de Târg, Floreşti şi Ariceştii Rahtivani.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat că, pe lângă aceste trei pachete turistice, mai are în pregătire un al patrulea proiect denumit „Drumul Sării”. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.