Prăznuirea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sute de credincioși din județele Buzău și Vrancea, dar și din alte colțuri ale țării, au participat sâmbătă, la slujba de pomenire a Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, la mănăstirea cu același nume din județul Buzău, potrivit Agerpres.

Sfântul Vasile de la Poiana Mărului a reușit să îmbine, în sihăstriile din ținutul Buzăului și Vrancei, asprimea ascetică a vieții călugărești din Sinai și Athos cu experiența mistică a monahismului slav și cu tradiția isihastă de sihăstrie din sutele de schituri și mănăstiri românești, potrivit site-ului basilica.ro al Patriarhiei Române. El s-a născut în Ucraina, în 1692, și a venit, cel mai probabil în Țara Românească în timpul lui Constantin Brâncoveanu. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc.

Cuviosul Vasile și-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 1767, lăsând în urmă numeroși ucenici. Datorită vieții sfinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 4-5 martie 2003, a hotărât ca starețul de la Poiana Mărului să fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu și să fie cinstit la data de 25 aprilie, zi în care a trecut la Domnul.

În 2008, a avut loc un pelerinaj duhovnicesc la mănăstirea Poiana Mărului unde icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială pentru credincioșii sosiți atunci în număr impresionant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.