Prea multă securitate! Opriţi SRI să mai urmărească profesorii de matematică

Citesc presa din România şi nu contenesc să mă minunez de adânca implicare a SRI în problemele majore ale societăţii: zilele trecute, agenţii secreţi ai domnului Hellvig au pus gheara pe nişte profesori de matematică evazionişti. Aceşti indivizi periculoşi dădeau meditaţii cu 25 lei/ ora unor elevi care se pregăteau pentru concursul de matematică Arhimede, iar poliţia şi SRI au curmat prompt această gravă evaziune fiscală. Nimic surprinzător: în zilele în care inspectorii ANAF se năpusteau asupra covrigăriilor şi frizeriilor, premierul Ponta ne spunea că la acţiune participă şi zeci de agenţi SRI, sub acoperire.

M-am întrebat o vreme dacă toate aceste informaţii sunt furnizate publicului cu ştiinţa SRI şi dacă acestui serviciu îi convine să fie parte a acţiunilor ridicole ale guvernării Ponta. Teamă îmi este că răspunsul este pozitiv. SRI vrea să se ştie că este peste tot, pentru a-şi marca puterea excesivă pe care a acumulat-o, pe care nu-i este jenă să o afişeze şi pe care politicul nu este în stare să o pună sub control. Nu vreau să vehiculez legende urbane despre domnul Coldea purtând o pălărie de cowboy şi dând ordine în sediul DNA, aşa cum am citit pe blogul lui Cătălin Tolontan. Este suficient să observi frecvenţa cu care este menţionat SRI în comunicatele instituţiilor statului ca să realizezi cât de adâncă este implicarea acestui serviciu. Suntem, cred eu, la limita unui derapaj serios, dacă nu cumva acesta s-a produs deja.Este nevoie urgentă de democratizarea serviciilor secrete româneşti.

Sunt câteva lucruri banale care trebuie făcute, ele ţin de abc-ul unei democraţii.

Demilitarizaţi SRI şi SIE. Serviciile secrete militarizate sunt apanajul dictaturilor. Unul din primele elemente ale democratizării Spaniei de după Franco a fost demilitarizarea acestor structuri. La fel în Brazilia de după din dictatura militară. În România, prin faptul că SRI îşi menţine statutul militarizat, presupusele fapte de corupţie sunt anchetate de secţia militară a DNA. Sunt informaţii publice provenite de la foşti şi actuali ofiţeri SRI care arată că această aripă a DNA are tendinţa de a acoperi anchetele legate de acest serviciu secret.

Făceţi public numărul angajaţilor din SRI!Sunt zvonuri că acest număr este uriaş, ajungând la 15-20.000 de persoane. Aşa se explică şi de ce agenţii secreţi au ajuns să urmărească profesori de matematică sau să fileze covrigăriile: sunt prea mulţi şi trebuie să-şi justifice salariul. Ştiţi câţi angajţi are serviciul omolog din Germania,Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV)? Exact 2.641, datele din 2010. MI 5, serviciul britanic: 3.961 – datele din raportul 2012-2013 al comisiei parlamentare care supervizează activitatea serviciilor secrete.

– Trebuie să existe o discuţie serioasă despre bugetul SRI. În 2015, acest serviciu are un buget de 1,39 miliarde lei, peste 300 de milioane de euro. Vă rog să observaţi creşterile substanţiale de la an la an: în 2014 era de 1,25 miliarde lei, iar în 2013 fost “doar” 1,11 miliarde lei. Pentru comparaţie, bugetul omologilor din Germania, BfV, în 2013: 207 milioane euro. Vorbim de Germania, cea mai bogată ţară din UE! Cum se explică faptul că SRI cheltuie cu 50% mai mult decât BfV când, pe hârtie, au atribuţii asemănătoare?

– Trebuie să avem o legislaţie clară în ceea ce priveşte activităţile economice ale SRI.Nu vorbesc doar despre regia SRI, RASIROM – am citit amuzat că SRI are service auto în Râmnicu Sărat, dacă trec pe acolo va fi o plăcere să-i rog pe angajaţii serviciului să-mi umfle cauciucurile.Este nevoie însă de reglementări în ceea ce priveşte firmele “sub acoperire”, pentru că există riscul ca acestea să devină o sursă de corupţie şi să distorsioneze concurenţa. Vă amintesc că, în 2007, chiar PNL susţinea oprirea oricăror astfel de activităţi, domnule director al SRI, Eduard Hellvig.

Trimiteţi în comisia parlamentară de control a SRI, dragi lideri de partide, oameni oneşti, care să nu poată fi şantajaţi! Cum se face că un personaj ca Sebastian Ghiţă, urmărit penal, este încă în această comisie? Pe cine reprezintă el, fiindcă a demisionat din PSD? Parlamentarii din comisie trebuie selectaţi de mediul politic, nu de SRI…

Sunt doar câteva din urgenţele unei reforme, deşi nu îmi fac multe iluzii că, până în 2016, la alegeri, se va întâmpla ceva. Observ că SRI nu se grăbeşte nici măcar să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale, care a decis că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează în cadrul SRI, cu personal militar.

Închei cu un ultim argument: se tot afirmă, de câţiva ani, că SRI a contribuit substanţial la lupta împotriva corupţiei. Poate, nu am probe să contest aceste afirmaţii. Dar un serviciu secret scăpat de sub control civil va deveni cert o sursă de corupţie, în nici un caz nu va contribui la diminuarea fenomenului.

http://www.contributors.ro/societatelife/prea-multa-securitate-opriti-sri-sa-mai-urmareasca-profesorii-de-matematica/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.