Prea multe state în așa-zisul stat de drept

De patru ani un ofițer SPP a împușcat un partener de vânătoare. Încă nu știm dacă a tras generalul Lucian Pahonțu sau cel care se temea că va fi acuzat. La mai puțin de 24 de ore de la izbucnirea scandalului de presă, a ieșit la interval și Parchetul să ne spună că vinovat de accident este cel care a reclamat accidentul la presă și a contrazis surogatul de știre difuzat de Pro TV. Generalul Pahonțu n-a zis nimic. El este doar un martor. Săracul și nevinovatul de el! De ce a plecat generalul de la locul acelui omor? De ce nu s-a comunicat nimic despre acest lucru? De ce vreme de 4 ani, Parchetul Militar a cercetat urmele șoriceilor prin zăpadă, iar nu implicarea generalului de la cel mai necontrolat serviciu secret din România? Adică de la SPP. Conform legii de înființare după care funcționează, SPP-ul execută paza și protecția demnitarilor. Numai că paza și protecția demnitarilor este executată de soldații unităților de jandarmi. Și atunci ce face SPP-ul condus de Pahonțu? Cercetează, urmărește, influențează și se ocupă mai ales de viața președintelui României și de a celor care trag cu coada ochiului la viața acestuia.

Să ne înțelegem. SPP-ul este un stat în stat, alcătuit din 2.200-2.300 de oamenit cu salarii mai mari decât ale SRI-ului (ce să-i faci, zic unii, așa au căzut zarurile!). SPP-ul este un stat în stat fără jandarmii care îi păzesc pe demnitari, un fel de republică de informații de tipul securității, care nu dă socoteală nici unei instituții. El se subordonează doar președintelui, fapt pentru care Traian Băsescu și-a putut permite să trimită agenții SPP la circumscripțiile electorale la care organizațiile PDL trebuiau să asigure un număr de voturi pentru Elena Băsescu. Ce buget are SPP-ul? Unul de pomină! Salarii mari, posturi de ospătari, frizeri, pantofari pentru ca niciodată președintele României să nu rămână netuns sau fără flecuri la ciubote. De ce SPP-ul are oameni care se ocupă de strângerea și prelucrarea informațiiilor și nu le primește de la SRI numai Dumnezeu știe!? Eventual, Traian Băsescu ar putea da niște explicații!

De ce are SPP-ul atâția generali? Traian Băsescu, cel care i-a înaintat în grad, ar trebui să ne spună, dacă își mai aduce aminte ce-i cu cutare și cutare din sutele de generali făcuți în două mandate de președinte. Oricum, un serviciu secret cu atâția generali are toate reflexele statului în stat, adică ale unei puteri autonome, necontrolate și cu înclinații spre derapaje similare celor ale generalului Lucian Pahonțu.
La fel de necontrolat ca și SPP-ul este și Banca Națională a României, într-un fel și ea un soi de unitate militară autonomă, totalmente independentă, netransparentă, necontrolabilă, și cu un personal pestriț, între care putem recunoaște politicieni ratați, neveste protejate, răsplătiți ai sorții pentru servicii aduse băncii, neamului și guvernatorului. Povestea lui Bogdan Olteanu, ca și cea a lui Daniel Dăianu, este la fel de grăitoare precum și cea doamnei Hildegard Puwak sau a nevestei lui Radu Vasile. Cine a controlat BNR-ul? Sfântul Petru când și-a numărat banii de plecat spre pământ. Cine a îndrăznit să critice BNR-ul? Mă refer la presă? Fiecare a fost măgulit și uns cu puțină publicitate sau cu sute și mii de abonamente.

Pe praful acesta, cine să-l mai întrebe pe guvernator despre apartamentele sale reunite, despre apartamentele fiicei sale luate de la Puiu Popoviciu? Cum de nimeni dintre cei care lucrează în BNR nu protestează la plăcintele cu mere, la murăturile și fructele obligatorii la desert, cumpărate de la SC Măr SRL din Drăgășani, producția guvernatorului academician Mugur Isărescu? Sau despre vinul vândut în restaurantele și vilele BNR,un soi de hobby al guvernatorului producător, botezat și ”Vinul guvernatorului”, o producție mediocră, vândută prin BNR la un preț bunicel și apoi făcut cadou ambasadelor, reprezentanțelor și notabilităților? Cum de atâția ani nu s-a gândit nimeni să-l întrebe pe guvernator cu ce firmă a restaurat clădirile BNR și cu ce firmă de construcții a lucrat la casa sa de pe malul lacului Snagov? Și la ce nivel se ridică averea sa și cât poate el justifica din ea?

Secretele din BNR sunt la fel de mari ca și cele din SPP. Nimeni nu se poate apropia de ele. Și când încearcă un strop de lumină, ies la rampă comunicatorii trimiși să-i gonească pe detractor și să îngroape informațiile pe cale de a tulbura admirația poporului și a politicienilor. Salariul guvernatorului, mic sau mare, este doar o mică parte din afacerea de guvernator al statului în stat numit BNR, afaceri care îl plasează automat măcar în clasamentul celor 300 mai bogați oameni din România.

Veți spune că TransGaz este altceva. Pardon! E și mai și. Ce la BNR se tipărește la comandă, la Transgaz iese la liber din solul patriei. Este tot o republică în care nimeni nu are acces. De când umbrela Laurei Codruța Kovesi se întinde și peste DNA, nici un dosar și nici o investigație nu mai trece de poarta Transgaz. Cine încearcă pățește ca Alina Bica.

Cât de mare este statul în stat de la SRI? Cine verifică felul în care se cheltuie bugetul? Cine verifică promovarea nevestelor de general? Cine ia la purecat contractele pentru achiziții de echipamente și programe? Cine verifică cash-ul folosit în anumite operațiuni? De fapt, și la SRI și la MAI funcționează același tip de stat în stat. Este un soi de putere militară care își asumă articulațiile principale ale statului democratic, operațiunea funcționând cu ajutorul oricăror mijloace. Puterea, granița, moneda și resursele au același regim.

De la un anume punct încolo, statul de drept și democrația sunt asigurate cu orice preț, chiar dacă mijloacele sunt și necontrolabile, și nedemocratice și nedemne de o țară europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.