×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:35
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Precaritatea spiritului practic
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Când în Germania s-a luat decizia de a începe construirea de căi ferate, ministerul de resort a luat și un aviz de la Colegiul Medicilor. Aceștia spuneau că ideal ar fi să nu fie construite căi ferate, dar dacă ministerul va porni acest demers, atunci ar trebui ridicate pe marginea căilor de rulare paravane din lemn care să oprească privirea călătorilor. Fără aceste paravane, ziceau medicii, ei avertizează că numeroși călători vor suferi grave amețeli datorate vitezei cu care se vor derula peisajele prin fața ochilor lor...

Putem râde, azi, de acest aviz? Ba bine că nu. Medicii germani ai secolului al XIX-lea erau considerați o elită fără cusur. Dar să nu râdem prea arogant, căci ni se întâmplă chiar nouă, azi, ceva asemănător. Economiști din elita acestei specializări se duc la televiziunile prietene lor să denunțe pericolul unui Fond românesc suveran de dezvoltare. Mircea Coșea zice că dacă îi vom spune Fond suveran, atunci ar trebui să fie capitalizat dintr-un excedent bugetar, ceea ce noi nu avem. Nu-i trece prin cap că suveran poate însemna o conducere a Fondului nedesemnată politic și o subordonare instituțională care să dezlege acest Fond de bugetul țării, astfel încât împrumuturile eventuale să nu fie socotite la deficitul nostru bugetar? Nu-i trece.
Mai zice spiritul practic al economiștilor noștri că dacă unele regii autonome vor fi obligate prin lege să participe, din profitul lor, cu o anumită cotă, la capitalizarea Fondului suveran de investiții și dezvoltare, atunci acele regii vor rămâne, curând, fără capitalul necesar propriilor investiții, vor slăbi și vor ieși la privatizare pe nimic. Nu le trece prin cap economiștilor că acele regii autonome vor avea prioritate să prezinte proiecte de investiții în fața conducerii Fondului? Nu le trece.

Din păcate, strategia șmecherească a PSD – Dragnea de a face lucruri importante pe șest lasă mult loc unor asemenea „avize“ de specialitate. Dragnea nu a îndrăznit să prezinte publicului planul de reindustrializare din miezul acestui Fond. Dacă ar fi făcut-o, ar fi început o dezbatere despre prioritățile acestei strategii și viitoarea conducere (nepolitică) a Fondului s-ar fi trezit deja cu o seamă de constrângeri rezultate din acestă dezbatere? Ei, și? Oricât de nepolitică ar fi această conducere a Fondului, ea va lucra pentru interesul publicului.

Șmecheria liderului PSD este de doi lei: să dea seamă conducerea Fondului, nu PSD-ul, pentru prioritățile ce vor fi stabilite; PSD-ul își rezervă doar dreptul de a le „critica“, la o adică.

Ioan BuducaPublicat Joi, 10 august 2017
817
 | 4
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
c.g.
-1
In tara asta este nevoie de: INVESTITII, CU LOCURI DE MUNCA CARE SA POATA ASIGURA SALARII LA NIVELUL PRETURILOR DE AZI - cam 1 milion de noi locuri de munca ..., mai ales in industrie de varf ! '' Fondul suveran '' vehiculat de politicienii PSD -isti si cei din ALDE este deocamdata o vorbarie, nimic concret ! Sa fim sanatosi ca suntem satui de vorbe goale !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 55 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 29 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017