Precedentul Roşia Montană: Şi alţi investitori vor face presiuni politice

Dacă proiectul Roşia Montană va fi declarat, prin lege, ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, vom expune România la presiuni politice şi economice din partea investitorilor străini, susţine un senator liberal. Ministrul Dan Şova nu a găsit argumente să îl contrazică.

Ministrul Dan Şova nu a reuşit marţi să explice parlamentarilor din Comisia specială de ce este neapărat necesar ca statul român să cedeze către RMGC dreptul de a face exproprieri pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Subiectul exproprierilor a fost deschis de către senatorul PNL Dumitru Popescu, în opinia căruia „se va crea un precedent periculos”, pentru că există riscul ca România să fie expusă unor presiuni politice şi economice.

„Cred că ne aflăm în faţa unui fenomen extrem de periculos pentru întreaga economie naţională. A declara prin lege, prin votul Parlamentului, un proiect (Roşia Montană, n.r.) ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, din punctul meu de vedere expunem România la presiuni politice, din partea multor ţări. Vor fi ţări care vor face presiuni pentru ca investitorii străini să obţină aceleaşi facilităţi pe care le dăm RMGC în acest moment. Va fi o presiune şi politică şi o presiune economică”, a declarat Dumitru Popescu.

Şova spune că procedurile de expropriere derulate de stat durează prea mult timp

În acest context, senatorul liberal i-a cerut lui Dan Şova să îi explice de ce este neapărat nevoie ca statul să cedeze RMGC dreptul de a face exproprieri. Ministrul marilor proiecte a ocolit însă răspunsul. „Exproprierile nu au fost concepute ca o facilitate pentru ei (RMGC, n.r.), ci tot pentru statul român”, a spus Şova, argumentând că, prin acordarea acestui drept, RMGC va plăti taxele şi obligaţiile băneşti către proprietarii expropriaţi. În plus, ministrul Şova susţine că este vorba de o procedură strict administrativă, necesară pentru că procedurile de expropriere derulate de stat durează mult mai mult timp. „Exproprierile sunt aprobate de către Guvern, prin hotărâri de guvern. Nu se substituie cineva statului român”, a adăugat el.

La această observaţie, Popescu a comentat că de fapt „RMGC decide ce dărâmă şi noi suntem obligaţi să aprobăm HG de expropriere”. Pentru că ministrul Şova a evitat să dea un răspuns clar la problema legată de crearea acestui precedent, liberalul a reluat întrebarea şi i-a dat şi un exemplu concret.

„Văd că ocoliţi răspunsul. Repet, este un precedent pentru România. Dacă legea va fi aprobată, primii care vor cere aceleaşi condiţii vor fi cei de la OMV, care acum nu au drept de expropriere. Extragerea petrolului şi a gazelor naturale intră pe aceeaşi lege de utilitate publică, Şi totuşi, acum ei cumpără terenul dacă vor să foreze. Dar nu au drept să exproprieze”.

Vizibil deranjat de insistenţele colegului de guvernare, Dan Şova a spus că Parlamentul poate să scoată din textul de lege această prevedere, „pentru că nu e esenţială pentru proiectul Roşia Montană”. La finalul audierilor, ministrul marilor proiecte i-a asigurat pe membrii comisiei parlamentare că toţi cei care au lucrat la textul prin care Guvernul solicită aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană au fost „de cea mai bună credinţă, în momentul redactării acestui proiect”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.