Precum în cer, aşa şi pe pământ

„Am ajuns prima oară la mânăstirea Petru Vodă în seara de Crăciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregăteau să meargă cu colindul. Iată-mă umblând împreună cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie în chilie. «Lerui, Doamne, Ler/ Au pornit cu pluguşorul/ Îngerii prin cer.» Intrasem pe nesimţite în călătoria de poveste. La căsuţa cu cei mai mulţi pelerini, în noapte, uşa s-a deschis şi din chilie a ieşit chiar Moş Crăciun aşa cum îl ştiam dintotdeauna: un patriarh înalt, cu barbă albă, un zâmbet care-ţi încălzeşte inima şi o privire care ştie întreaga-ţi viaţă, dacă ai fost sau nu cuminte. Intrasem în rai. Am simţit că această întâlnire cu Părintele avea să-mi schimbe viaţa”.

O incitantă călătorie foto prin lumea ortodoxă românească.

S-au aşezat în acest album peste 210 cadre ca să spună povestea unui fel de a fi din interiorul ortodoxiei româneşti, aşa cum arată ea în ultimii doi-trei ani (2008-2011). Cristina Nichituş Roncea şi-a deschis aici arhiva de mirean care fotografiază în biserici şi mânăstiri, Petru Vodă, Paltin, Sihăstria, Secu, Neamţ, Agapia, Văratec, Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Putna, Trei Ierarhi, Catedrala Metropolitană din Iaşi şi Sfânta Maria din Techirghiol, dar şi Catedrala Patriarhală, în atelierele de broderii, de veşminte liturgice şi de pictat icoane, în bucătăriile lor, în chilii şi prin munţii în care călugării se duc „la pustie”.

Copii la împărtăşanie, de Crăciun

„Albumul Cristinei Nichituş Roncea oferă o imagine a vieţii ortodoxe din România. De obicei, lucrările de acest fel stăruie asupra valorii artistice a ctitoriilor – mânăstiri sau biserici de mir din ţara noastră şi a comorilor de artă şi cultură – icoane, obiecte de cult, manuscrise, cărţi păstrate între zidurile lor. De astă dată, obiectivul fotografic a urmărit altceva: trăirea întru Domnul a celor care au căutat mântuirea prin desăvârşire, dar şi legătura lor cu lumea credincioşilor în mijlocul căreia continuă să trăiască. Pentru a înţelege mai bine crâmpeiele de viaţă bisericească, monastică, în primul rând, coborârea la obârşie e necesară. Una dintre caracteristicile creştinismului românesc este pătrunderea şi răspândirea lui Christos de-a lungul unei lungi perioade, de la timpurile apostolice la încheierea etnogenezei românilor. Imaginile Cristinei Nichituş Roncea ilustrează perfect aspectele caracteristice ale trăirii ortodoxe, cu precădere în lumea monastică, înfrăţirea atât de firească într-o religie a iubirii, între cleric şi mirean. Călugărul se roagă şi munceşte – ora et labora -, iar laicul beneficiar al ostenelilor celui dintâi îl priveşte cu iubire şi respect. Cartea de faţă este deopotrivă o sursă de inspiraţie şi o chemare la împărtăşirea unor valori de esenţă divină”, notează acad. Florin Constantiniu.

Sfârşit de an şi început de An Nou

„Unul şi acelaşi fotograf poate face zeci de feluri de poze. Uneori, cu unul şi acelaşi aparat. Poate răspunde unei comenzi de reportaj; poate imortaliza cunoştinţe, situaţii, locuri; se poate mira, bucura, înduioşa pe cont propriu, acumulând poze «pentru sertar»; poate «fura» nostalgii, ezitări, aşteptări, înalţări şi uniri colective de care imaginea dă seamă mai bine decât propria lui judecată; poate declanşa ca să-şi asigure o amintire plată şi poate obţine… un miracol. Sentimente justificate din ceea ce se poate vedea în album: o priză directă a evenimentului, iar nu punerea lui în scenă; bucurii mari şi sărbători ale inimii, nu o antologie a fastului; momente de meditaţie autentică şi altele de muncă la fel de adevărată, care ţin laolaltă viaţa spirituală şi întruchiparea ei materială, cerul şi pământul existenţei”, spunea despre acest album editoarea cărţii, Adina Kenereş.

La slujba de hram de la mânăstirea Petru Vodă

Acum, în pragul Crăciunului, sunetele din preajma slujbei, toaca şi clopotele se revarsă pretutindeni, aducând linişte, împăcare şi binecuvântare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.