Predicat caut subiect

September 15, 2014

“Necrofil cu experienţă, ofer servicii ireproşabile. Pentru că cei dragi merită o ultimă bucurie!”

Acum fix o săptămână, Contele de Nana, aflat în şaormăria lui Turcescu, a pus buhaiul la treabă şi s-a apucat să povestească norodului cum e cu ofiţerii sub acoperire, când se culeg, cum se prepară şi câte vitamine şi minerale conţin. Evident, cel care le ştie pe toate, mai puţin ce bercea face fra’su’, îi verificase el, personal carevasăzică, pe toţi ăi de rad hreanu’ în Parlament, dar şi pe tovarăşii minştri şi tovarăşele ministrese, pentru ca să vază dacă sunt sub acoperiş-acopereală-acoperire şi dacă merge treaba cu fotosinteza. Şi ghici ce? A constatat el pe bază de verificare manuală, de artizanat, fără e-uri, deci bio, organică şi foarte sănătoasă pentru consum, că nici în Parlament, nici în Guvern nu există neam de “ofiţeri sub acoperire”. Tablagii nu se pun, doar ăia cu acces la popota unităţii. La aceeaşi pipăire a mai constatat sursa că, totuşi, unul dintre candidaţii la preşedinţie este/ a fost/ va fi ofiţer sub copereală.

Deloc surprinzător, de la momentul marii dezvăluiri, ne-am trezit toţi că nu mai avem despre ce vorbi (copiii sunt bine? cum a ajuns Faru în finala cu Baia mare?) decât despre el, candidatul, ofiţerul sub acoperire. Cine e el? Habar n-avem, dar aici e marea poezie băsesciană, că te lasă să bagi în maşina de spălat rufele curate dimpreună cu cele albe, că îţi dă, carevasăzică, şansa să baţi câmpii oricât ai dori împrejurul unui subiect care nu există. Şi dă-i cu presupusul, şi bagă pompa la deducţii cu buci mari, şi combate, şi şaorma cu de toate.

Cum să nu te avânţi, dară, în aşa ţâţoasă discuţie când informaţia vine de la o sursă atât de credibilă,de la Contele de Nana, care spune mereu numai adevărul, n-are niciodată gând ascuns, nu face manopere grosolane (merci, nenea Iancu, rămân dator!) şi doar la binele ţărei îi iaste lui gândul cel pieziş şi lunecos! Păi, nu se ştie că ce leapădă bulibaşa pe borta de sub nas e rachiu de adevăr? Hai, dară să vorbim de dimineaţa până seara despre asta. A, da. Ar mai fi o problemă: nu ştim despre cine e vorba, dacă o fi cu adevărat vorba despre cineva! Dar toţi cei cu care am stat de vorbă ştiu sigur despre cine e vorba. Unii sunt convinşi că e Ponta. Alţii n-au niciun dubiu că e Iohannis. Câţiva îmi dau cert că e Mandela Macovei. ş.a.m.d. .

Un nebun aruncă o piatră şi un colectiv de savanţi măsoară diametrul cercurilor desenate pe suprafaţa apei. Oricine poate spune la fel de bine că unul dintre candidaţi e pedofi, reptilian, consumator de sushi, vegetarian, reîncarnarea lui Melu Sturion sau adevăratul ucigaş al Elodiei. Hai să le dezbatem, pe rând, pe toate! De ce nu?

E unul dintre candidaţi ofiţer sub acoperire? Habar n-am! Dacă cineva face o astfel de acuzaţie, e bine să o faca şi cu subiect, nu doar cu predicat. Altfel se numeşte aruncat de prafuri sau puiuţi de şantaj. Nu mai discutăm despre diferenţa dintre a lucra pentru serviciile naţionale şi a lucra pentru alţii, de afară (eh, domnu’ conte!). Cred că ne-am consumat prea mult timp şi nervi lustruind solzii tuturor şopârlelor lui Băsescu si s-ar putea să mai avem şi altă treabă. Când avem un subiect discutăm, când nu fumăm.

moshemordechai.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.