Predoiu: Marian Munteanu a protejat PNL

Cătălin Predoiu, candidatul PNL pentru funcţia de primar general, a declarat pentru cotidianul.ro că Marian Munteanu a dorit să protejeze PNL “de chestiuni care ţineau strict de el şi nu de partid”. E convins că merită făcut orice efort în încercarea de a nu lăsa Bucureştiul pe mâna “mafiei roşii”. Spune că nu s-a discutat candidatura lui înaintea retragerii lui Marian Munteanu. Implicit, că nu a declinat propunerea de nominalizare. Că şeful statului nu a intervenit în problema candidaţilor PNL. Promite că va consolida finanţele oraşului şi că nu va majora taxele.

Candidatura dvs. a intrat în linie dreaptă. Nu vă retrageţi, nu veţi fi retras din competiţie de PNL şi nu vor apărea, în campanie, informaţii în baza cărora va trebui să faceţi un pas înapoi.

Miercuri mi-am depus candidatura la Biroul Electoral Municipal. Am intrat în campanie şi sunt convins că voi câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nu am nici un fel de emoţii că ar putea fi pusă la îndoială integritatea mea morală sau profesională. Tot ceea ce se aruncă pe piaţă, dinspre contracandidaţii mei, sunt lucruri mistificate şi, uneori, chiar deplasate. Pentru că toată activitatea mea, şi ca avocat, şi ca ministru, s-a încadrat stirct în limitele legalităţii. De felul meu sunt un legalist scrupulos! Aşa încât, pentru toate faptele mele, răspund fără nici un fel de emoţie.

Elena Udrea a simţit abia acum nevoia să încerce să vă lege de Gala Bute – un subiect de mult apărut în media -, şi pe dvs. şi pe Emil Boc. Sunteţi, personal, implicat în vreun fel în acest scandal sau este doar o altă poveste de campanie în stil românesc?

Am fost şi eu avocat şi stiu că, în relaţia client – avocat, se pot folosi lucruri care să ajute clientul, inclusiv informaţii cu caracter emoţional. Nu mă miră astfel de comentarii. Pe de altă parte, însă, aşa după cum am explicat de multe ori, există o diferenţă clară între aspectul legalităţii unui act decizional sau administrativ – cum ar fi o hotărâre de guvern, deci chestiuni de legalitate pe fond – şi modalitatea de punere în aplicare a acelui act legal. În problema legalităţii respectivei hotărâri nu există dubii. Restul aspectelor legate de acest subiect nu mă privesc, nu mă pot pronunţa supra lor, nu am acces la dosar. Deci nu pot comenta modul în care a fost aplicată respectiva hotărâre.

După retragerea lui Ludovic Orban nu v-aţi anunţat candidatura, conform sondajelor interne de partid, iar PNL a ales varianta Marian Munteanu. Toată această pleiadă de candidaţi schimbaţi pe picior nu credeţi că v-a adus şi o pierdere de imagine, o scădere în sondaje?

Decizia partidului în momentul retragerii voluntare a domnului Orban a fost aceea de a merge cu un candidat din afara partidului, pentru a încerca să capacităm voturi din zona de nehotărâţi. Nu ne-am pus atunci problema de a merge cu un candidat al partidului. Dacă s-ar fi ridicat, în context, această discuţie, probabil că aş fi candidat din acel moment. Noi am decis în mod strategic să mergem cu un candidat din afara partidului.

Înţeleg că nu aţi refuzat candidatura, aşa după cum au dat de înţeles unii dintre colegii dvs.

Nu a fost nici un moment în care am refuzat candidatura, pentru că nu s-a discutat anterior acest lucru! De altfel, vă pot spune că domnul Buşoi era pregătit pentru această competiţie încă dinaintea venirii mele în fruntea organizaţiei PNL Bucureşti. Am mers însă cu domnul Orban, pentru că stătea mai bine decât el în sondaje. Apoi, partidul a venit cu varianta unui om din afară.

Atunci de ce nu aţi lămurit public aceste lucruri, în timp util?

Poate că este şi greşeala noastră că nu am comunicat mai bine aceste lucruri. Poate că trebuia să spunem oamenilor ceea ce am hotărât. În momentul în care am preluat conducerea organizaţiei PNL pe Bucureşti, conducerea partidului a decis: Predoiu preia organizaţia, dar rămâne pe proiectul de premier, în guvernul alternativă al PNL, în eventualitatea în care vom forma guvernul. Şi se ocupă de întărirea organizaţiei pe Bucureşti. Acum, din această poziţie, a sosit momentul să-mi asum, pentru partid, această candidatură. A trebuit să fac acest pas, nu sunt un om care fuge de răspundere. Asta nu înseamnă că nu cred în această candidatură sau că nu sunt determinat să mă implic 100%! Şi în campanie, şi ca primar general.

De unde v-a venit această strategie, cu un om din afara partidului? Nu v-aţi gândit şi la reversul medaliei, respectiv la pericolul acreditării ideii că PNL nu are oameni pregătiţi pentru această competiţie?

Noi am considerat că orice candidat care vine după domnul Orban ar fi afectat. Şi am vrut să arătăm şi că vrem să mergem spre zona de nehotărâţi, cu cineva din afara PNL. Este un episod încheiat, în opinia mea, acum mergem înainte.

Totuşi, de ce Marian Munteanu şi de ce adus de Teodor Atanasiu. Are Atanasiu anvergura politică a dispunerii/alegerii unor candidaţi pentru funcţii atât de importante?

Au fost mai multe propuneri, am ales împreună această variantă bazându-ne pe capacitatea lui Marian Munteanu de a aduce voturi din zona nehotărâţilor, mai ales în contextul imaginii lui de luptător anti-comunist. Pentru că problema este PSD! Şi atenţionez încă o dată electoratul că trebuie luptat împotriva acaparării puterii în Bucureşti de către mafia roşie din spatele candidatului lor. Trebuie să oprim PSD-ul iar singurii care pot face acest lucru sunt PNL şi candidatul PNL.

După tot ce s-a întâmplat cu aceste nominalizări, neurmate de precizări lămuritoare şi eficiente, credeţi că Vasile Blaga şi Alina Gorghiu ar trebui să dea un mesaj, de ce nu, să-şi ceară scuze faţă de bucureşteni şi/sau electoratul PNL? Dvs. aţi dat câteva explicaţii, ei?

Şi eu fac parte din conducerea PNL. Iar o explicaţie venită de la mine echivalează cu o explicaţie venită de la vârful PNL. În plus, în cazul candidaturii lui Marian Munteanu, decizia a fost colectivă în forurile noastre de conducere. Acum trebuie să ne concentrăm pe campanie, consider că partidul a dat dovadă de promptitudine în a găsi soluţii şi, cea ce este la fel de important, partidul a rămas unit. A fost un moment greu, pe care l-am depăşit în echipă, ajungând în final la o soluţie pe care o considerăm câştigătoare. Vă invit să vedeţi ce se întâmplă azi în PSD din puctul de vedere al integrităţii – şi asta va fi o problemă permanentă a PSD! Iată-i cum se comportă: devoalându-se, canibalizându-se, jignindu-se, excluzându-se într-un mod de partid totalitar, de anii ’30 din Uniunea Sovietică. Îi invit pe cetăţeni să privească în oglindă modul în care cele două partide mari au trecut recent prin situaţii dificile. La noi a fost un moment de căutare şi de găsire a unor soluţii, la ei a fost şi este în continuare o criză de ordin moral, dacă vreţi. De raportare la lege şi la justiţie.

Revenind la numirea şi apoi retragerea din cursă a lui Marian Munteanu, mai ales în contextul strategiei atragerii de voturi dinspre nehotărâţi, despre care vorbeaţi. De ce nu vi l-aţi asumat atunci până la capăt, cu plusurile şi minusurile în ceea ce-l priveşte.

A fost decizia domniei sale, într-o conjunctură în care părea că acest avantaj nu mai poate fi materializat şi din dorinţa lui de a proteja PNL de chestiuni care ţineau strict de Marian Munteanu şi nu de partid.

Prin scoaterea, acum, a unui om de partid, înseamnă că strategia s-a schimbat din nou.

Conjunctura s-a schimbat, trebuia să arătăm că avem oameni pregătiţi pentru aceasta funcţie. Pentru că, dacă aţi observat, de la acuzele legate de opacitatea politicii de a se deschide spre societatea civilă, am ajuns la acuzele legate de incapacitatea de a produce un candidat. Aşa că am venit cu un candidat din partid. Dar vă rog să reţineţi că partidul a avut tot timpul candidaţi.

Spuneaţi că doar ulterior retragerii lui Marian Munteanu s-a pus problema candidaturii dvs., pe care v-aţi şi asumat-o imediat.

Evident. Pentru că, în acest context, s-a pus în mod firesc problema schimbării proiectului politic. Pentru că este o schimbare de proiect politic!

Nominalizarea lui Marian Munteanu prin Teodor Atanasiu nu are nici o legătură cu preferinţele, cu implicarea şefului statului?

Sub nici o formă! Nu am nici măcar o fărâmă de informaţie care să mă poate duce spre această concluzie. A fost o propunere a domnului Atanasiu, domnul Atanasiu face parte din PNL. Punct! Nu s-a discutat în forurile de conducere nimic legat de acest subiect. Preşedintele a stat departe, este un om care îşi ţine cuvântul. Şi dacă a spus că este echidistant, a fost echidistant şi cred că acest lucru s-a văzut şi în noiembrie 2015. A înţeles ce vrea strada şi a dat ţării un guvern apolitic.

Preşedintele nu s-a implicat deloc în nominalizarea candidaţilor?

N-a impus PNL nici un candidat.

Şi nici nu încearcă să creeze vreun disconfort PNL sau unor oameni din PNL cu mânuţa cuiva, a domnului Atanasiu, de pildă.

Repet, preşedintele nu a impus nici un candidat în PNL.

M-a contrariat declaraţia Alinei Gorghiu, dată imediat după nominalizarea dvs.: Domnul Predoiu nu mai este din acest moment candidatul PNL pentru poziţia de premier. Asta era prima declaraţie, politic vorbind, pe care trebuia să o facă? Asocierea asta unora le-a sunat cam aşa: gata, l-am trimis la primărie, am scapat de el de la guvern.

Alina Gorghiu a vrut să dea un mesaj bucureştenilor. Şi anume că, odată câştigată Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu îşi va duce mandatul la bun sfârşit, nu va abandona primăria.

Dacă spunea aşa era mai simplu. Sau dacă întâi îşi declara convingerea că veţi ajunge primar…

Acesta a fost mesajul politic dat, sensul lui şi acest mesaj a fost discutat în interiorul partidului. Pentru că ne-am gândit că electoratul ar putea ridica această întrebare. Dacă ajungi primar, nu laşi primăria pentru guvern, aşa cum a făcut Victor Ciorbea? Sunt un om care-şi respectă cuvântul şi proiectele, aşa am procedat şi în calitate de ministru, indiferent de costurile, inclusiv politice, în plan personal.

Cum v-aţi propus să atenuaţi diferenţa din sondaje, dintre PSD şi PNL, cu atât mai mult cu cât Orban – care era uşor în faţa dvs. în studiile interne de partid – era deja cu câteva procente în urma candidatului PSD? Cu atât mai mult cu cât pleiada de candidaţi PNL cred că mai degrabă vă este nefavorabilă.

Nu iau în calcul nici diferenţele invocate şi nici sondajele aruncate pe piaţă de casele de sondare ale PSD-ului mai des decât buletinele meteo! Sunt obişnuit cu astfel de tehnici, de practici ale acestui partid, le-am văzut şi în campania prezidenţială. Iar rezultatul îl ştim cu toţii. Orice discuţie se rezumă, de fapt, la ceea ce poţi face pentru Bucureşti. În această campanie sunt determinat să mă concentrez pe acest lucru. Problemele oraşului sunt cunoscute de către toţi candidaţii. Să vedem daca toţi vor avea şi programe care inventariază, în mod corect, aceste probleme.

Dacă toţi ştiu, cum mai face românul alegerea? După partid sau după fotografie?

Diferenţa trebuie dată de cine poate şi ştie cum să pună în aplicare propriul program. De cine are experienţa necesară. Îi invit pe bucureşteni să analizeze – când se va trage linia dinaintea votului, după campanie, după dezbateri, după atacuri, după calomnii -, să se uite la pozele noastre, ale candidaţilor şi să contabilizeze ce-a făcut fiecare dintre noi, ce experienţă avem şi cine vor să le conducă de mâine oraşul. Sunt singurul candidat care are o astfel de experienţă, de concepere şi punere în aplicare a unor proiecte chiar în condiţii dificile şi fără sprijin politic. Acum am şi sprijin politic. Ca ministru al Justiţiei, de exemplu, aproape de unul singur din punct de vedere politic, am trecut prin 5 guverne 15 legi importante. Şi prin parlament – un parlament dificil. Am găsit căile pentru a se ajunge până în Monitorul Oficial, pentru ca aceste legi să producă efecte prin punerea lor în aplicare. Cu modestie, revendic şi eu o parte din reforma în justiţie. Principala contribuţie o au, evident, magistraţii. Dar şi ministerul a avut rolul său extrem de important. Pentru o scurtă perioadă am fost, cumulativ, şi ministru interimar de externe, în plină campanie prezidenţială. N-aţi auzit reproşuri, probleme legate de votare ş.a.m.d.. În perioada aceea s-a obţinut şi mandatul de Comisar European pentru Agricultură pentru domnul Cioloş. Personal, am negociat şi am obţinut iniţierea grupului de prietenie Uniunea Europeană – Republica Moldova. Cu alte cuvinte, ştiu să conduc o instituţie, am această experienţă. Nu găsiţi această expertiză la nici un contracandidat.

Cred că sunteţi conştient de faptul că, dacă un Predoiu pierde alegerile în faţa unei Firea, cariera dvs. politică va avea serios de suferit, cel puţin pe termen scurt.

Las adversarilor plăcerea de a face aceste exerciţii. Eu voi câştiga alegerile şi, astfel, nu vor mai exista speculaţii. Nu am intrat în politică pentru a ma proteja ci pentru a-mi pune în aplicare ideile în care cred. Dacă am candida la şefia unui post de televiziune, v-aş spune: Câştigă ori Firea ori Turcescu. Dacă am candida la postul de ONG-ist care blochează primăria cu cereri v-aş spune: Nicuşor Dan. Dar candidăm pentru cel mai mare oraş din ţară! Care dă aproape 30% din PIB. E cât o ţară, e un proiect cu care trebuie să ai anumite compatibilităţi, nu ne putem bate joc de atâţia oameni! Trebuie să cunoşti legea, să şti să lucrezi cu oameni, să faci un management instituţional. Nu e o lipsă de modestie dar nu am nici un dubiu că sunt cel mai bun candidat. A doua zi după alegeri, cineva trebuie să conducă oraşul. Vă urcaţi într-un autobuz, de exemplu: dumneavoastră cine aţi vrea să-l conducă – un şofer profesionist sau un om care nu are carnet de conducere, dar se pricepe la altă meserie?

Adriana Săftoiu, în opinia mea pentru a-şi face ca de obicei propria imagine indiferent de răul produs coechipierilor, a dat din casă: Orban pierde în faţa lui Firea, eu am acceptat candidatura, dar Atanasiu l-a adus de mână pe Marian Munteanu. Mâine putem afla că era mai potrivită decât dvs. sau că şi dvs. pierdeţi alegerile în faţa Gabrielei Firea?

PNL are înscris în statul libertatea de expresie în interiorul partidului. Vă invit să facem din nou o paralelă: Uitaţi-vă la PSD, la ce a păţit Zgonea pentru că a avut o opinie critica la adresa lui Dragnea. Noi suntem liberali şi toleranţi. Noi nu dăm afară oameni pentru opinii diferite.

Nu m-am referit la darea afară, nu ăsta era scopul întrebării, funcţionaţi cum consideraţi dvs. de cuviinţă! Eu mă refeream la informaţii care fac cert rău partidului şi candidaţilor, fără a aduce vreun beneficiu electoratului ci doar persoanei respective. Nu m-am referit nici la critici sau opinii separate – salutare, dacă sunt benefice -, ci la lovituri sub centură.

Sunt de acord cu dvs. că declaraţiile făcute de Adriana Săftoiu la adresa domnilor Orban şi Munteanu nu erau de natură să îi ajute. Aici ai însă de ales, până la urmă. S-a depăşit o limită de avarie pentru coerenţa şi ideologia partidului sau trebuie să acceptam şi opinii critice, în cadrul acestei limite de avarie, păstrând în interiorul partidului oameni care gândesc diferit. Despre asta este vorba. Adriana Săftoiu a spus că ea crede în mine şi în această candidatură. Iar dacă eu pot convinge colegi care, poate, au avut emoţii legate de această decizie, sunt mulţumit.

S-a vehiculat informaţia unor condiţii puse de dvs. în momentul acceptării candidaturii: Rămânerea încă 3 ani în fruntea organizaţiei PNL de Bucureşti, indiferent de rezultatul alegerilor, şi trecerea pe primul loc de consilier general a lui Ciprian Ciucu.

Am prezentat de la început proiectul cu Ciucu drept o ofertă închegată pentru bucureşteni – eu primar el viceprimar –, motiv pentru care trebuia să deschidă lista de consilieri. Acest lucru s-a discutat, e adevărat, dar nu în termeni de condiţie. În ceea ce priveşte conducerea filialei, da, eu mi-am asumat această funcţie, inclusiv cu intenţia de a dezvolta pentru oraş un centru de excelenţă politică, dar discuţiile au ţinut tot de eficienţă, de necesitate, şi nu de condiţii.

Ciprian Ciucu a fost extrem de atacat pentru pasul făcut spre PNL din curtea Monicăi Macovei. În context, este venirea lui la PNL un plus pentru partid sau nu?

Nu de sondaje am ţinut cont când am venit cu Ciucu! Ci de faptul că trebuie să deschidem partidul spre oameni competenţi. Vreau să oferim bucureştenilor un tandem eficient. Ne completăm bine, eu sunt priceput pe zona de diplomaţie administrativă, legalitate, conducerea unui proiect, mamagement administrativ, conducerea unor mari echipe de oameni. Ciucu este foarte competent pe absorbţia fondurilor europene (pe care vreau să mă concentrez foarte mult pentru Bucureşti), reforma în administraţie, digitalizarea administraţiei. Împreună vom face şi integritate şi administraţie modernă în Bucureşti. Iar eu voi şti să trec prin consiliu, să negociez cu guvernul probleme legate, de exemplu, de centura oraşului, inelul median, metroul ş.a.m.d.. Trebuie să facem din Bucureşti o capitală europeană în adevăratul sens al cuvântului, în toate domeniile.

Cristian Sima a lansat o serie de acuze la adresa dvs., din momentul anunţării candidaturii. Sunt justificate?

Cred că domnul Sima, atunci când a început scandalul şi a fost atacat din toate părţile, se aştepta să-i iau oarecum apărarea. Ceea ce, probabil, domnul Sima nu ştie, dar poate fi dovedit este că eu, în acea perioadă, am lipsit mai multe luni din ţară, pentru un proiect personal. Am stat departe de evenimentele de acasă – eram un avocat cu anumite proiecte. Despre povestea de la SRI pe care dânsul o prezintă pot spune că domnii Sima, Dăianu ambii apreciaţi analişti – mi-au prezentat un studiu care demonstra că ieşirea Greciei din spaţiul european ar provoca un crach de proporţii care ar putea ajunge inclusiv în România – pentru că băncile greceşti erau deja prezente aici, fiind implicit un risc sistemic pentru ţara noastră. Am prezenentat acest studiu în guvern, în mod oficial, în calitate de ministru – banda cu înregistrarea şedinţei de guvern este o dovadă -, am discutat cu premierul, am ajuns la concluzia (bazată şi pe datele aduse de alţi colegi din guvern), că există un risc real. şi am hotărât să procedez instituţional: să semnalez telefonic, pe TO, în calitate de membru CSAT, instituţiile statului care se ocupau cu probleme de siguranţă naţională. Şi, în acest context, au avut loc discuţii între experţii instituţiei invocate de domnul Sima. Am procedat corect şi legal, există toate dovezile în acest sens. Nu a fost nimic de natura ocultă, ascunsă, cinematografică, dacă vreţi.

Deutsche Welle v-a criticat pentru postarea dvs. pe Facebook legată de Bucureşti – oraş strategic al UE şi NATO. Vă mentineţi opinia, ca punct de plecare în campanie?

O postare a mea de câteva rânduri a stârnit această reacţie. O postare în care avansam provocarea Bucureşti – oraş strategic al UE şi NATO. Eu înţeleg prin oraş strategic dezvoltarea de ansamblu. Dezvoltare economică, socială, investiţii, interes şi influenţă în regiune. Pentru că doar aşa vom ajunge o veritabilă capitală europeană, un oraş care, dacă vreţi, echilibrează harta Europei. Pentru că Bucureşti este cel mai mare oraş din Europa Centrală şi de Est. Şi merită o cu totul alta faţă.

Intrarea partidului lui Mircea Geoană şi a lui Adrian Severin în competiţia pentru Primăria Generală credeţi că echilibrează oarecum balanţa candidaturilor de pe stânga şi dreapta politicii – prin faptul că majoritatea voturilor obţinute de ei se presupune că vor veni dinspre PSD -, în vreme ce pe dreapta există deja candidaturile dvs., a lui Robert Turcescu, Daniel Barbu şi Nicuşor Dan?

Domnii Geoană şi Severin au calitatea că sunt într-adevăr oameni de stânga şi au o experienţă politică şi diplomatică internaţională importantă. Dincolo de problemele cu justiţia, pe care le are Adrian Severin, care nu pot fi trecute cu vederea, dar despre care nu discutăm acum. Însă, indiferent de calcule politice şi sondaje, eu sunt un om care preferă să discute direct cu oamenii. Nu stau să mă întreb toată ziua care mai e jocul conjuncturii. Mă interesează viziunea mea, proiectul şi echipa, aşteptările oamenilor pentru un altfel de oraş şi de administraţie.

Trei lucruri pentru care ar trebui să vă voteze bucureştenii.

Voi fi primarul care va consolida finanţele oraşului fără să mărească taxele. Ştiu să administrez, să aduc investiţii, să atrag fonduri europene. Terminarea proiectelor începute, pentru a rezolva odată traficul ăsta de coşmar din oraş şi continuarea susţinută a dezvoltării infrastructurii. Siguranţa cetăţeanului care nu înseamnă doar siguranţa pe stradă, ci şi siguranţa în casă, respectiv consolidarea clădirilor şi pregătirea pentru orice eveniment neplăcut. Şi refacerea rapidă a sistemelor de alimentare cu apa, gaz ş.a.m.d..

Ştiţi că unii vă consideră un om distant şi neprietenos? Aşa este?

În ciuda aparenţelor, nu sunt un om care trăieşte doar în birou. Am familie, prieteni, am pasiuni. Nu sunt un om distant sau neprietenos. Îmi plac bancurile, mai beau câte un pahar de vin cu prietenii, sunt un bucureştean absolut normal, la fel ca toţi bucureştenii. Cărora vă rog să îmi permiteţi să le urez un Paşte fericit, cu credinţă, speranţă şi iubire!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adriana Tiganila 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.