Pregătesc PDL şi Traian Băsescu un scenariu horror pentru România?

La ora actuală există două „scenarii” privind anul electoral 2012. Unul nu mai justifică comasarea localelor cu parlamentarele şi un al doilea ar însemna un dezastru pentru România. În acest moment, Puterea tace şi nu spune nici un cuvânt despre ce se va întâmpla în 2012.

Vom avea şi referendum în 2012

După ce Traian Băsescu s-a angajat – fără să informeze Parlamentul – la Bruxelles că România va semna noul pact european, este mai mult ca sigur ca în Constituţie să fie introduse unul sau două articole privind documentul european. Preşedintele a precizat că fiecare stat trebuie să introducă în Constituţie noile prevederi până la sfârşitul anului viitor. Deci cu sau fără alte modificări, tot se va ajunge la o revizuire a Constituţiei în 2012. Acest lucru presupune organizarea unui referendum pentru aprobarea modificării Constituţiei. Aşadar, vom avea, în afară de locale şi parlamentare, un al treilea scrutin în 2012. Cum va arăta deci anul electoral 2012?

Două scenarii despre care se tace acum

Ce ştim la ora actuală: luni s-a anunţat oficial că guvernul a demarat procedurile pentru angajarea răspunderii pentru legea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare; mai ştim că până la sfârşitul anului 2012 vom avea şi un referendum pentru aprobarea unor modificări aduse Constituţiei.

De aici, cel puţin în acest moment există două variante:

  1. Referendum în primăvară şi alegeri locale + parlamentare în noiembrie
  2. Alegeri locale + parlamentare + referendum în noiembrie

În cazul primei variante, nu se mai poate vorbi de nici un leu economie (faţă de situaţia normală, alegeri locale în iunie, alegeri parlamentare în noiembrie – n.a.), din contră, de cheltuieli în plus de ordinul a câteva sute de mii de euro. Deci, în acest caz, orice argument al guvernului privind comasarea localelor cu parlamentarele NU se mai susţine.

Dacă se ajunge la varianta a doua, atunci vom depăşi orice culme a absurdului şi toate cele trei tipuri de scrutin vor fi făcute praf. Se va înregistra un haos şi mai mare decât cel anticipat în situaţia comasării localelor cu parlamentarele. Campania electorală va fi dată şi mai rău peste cap, mesajul candidaţilor la fel, iar votul va fi extrem de viciat. (Fără a mai pune la socoteală fraudele pregătite de actuala Putere.) Şi nu vor exista economii (oricum, prin comasarea localelor cu parlamentarele, nici vorbă de 20 de milioane de euro economii, cum susţin eronat guvernanţii, ci eventual maxim 150.000-200.000 de euro s-ar cheltui mai puţin – n.a.), ci aproape un milion de euro, cel puţin, cheltuieli în plus faţă de cele cu alegerile locale şi parlamentare desfăşurate în iunie, respectiv în noiembrie.

De ce nu locale + referendum în iunie?

Ţinând cont că toată lumea (mai puţin PDL) critică comasarea localelor cu parlamentarele, că se încalcă brutal orice brumă de democraţie prin această comasare, că se încalcă recomandările organismelor europene, se impune următoarea întrebare: de ce nu se poate comasa referendumul cu alegerile locale în iunie? Sau, mai precis, de ce nu vrea guvernul să cupleze localele cu referendumul în iunie? Dacă s-ar ajunge la o astfel de soluţie, atunci există şi şanse mai mari ca numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne să depăşească 50% +1 cât este necesar ca un referendum să fie valid. Şi, în plus, nu se va distorsiona nici procesul de alegere al primarilor şi consilierilor.

La această întrebare aşteptăm un răspuns de la Palatul Victoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.