×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:34
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Pregătirea corpului pentru protest
Protest feminist în martie 2016. Foto: Vlad Petri
Protest feminist în martie 2016. Foto: Vlad Petri

Când este vorba despre proteste, cel mai bun lucru pentru cineva care vrea să nu țină seamă de nemulțumiri este confuzia. Dar protestele încep să aibă propriile teorii și strategii de formulare. „Corpul Revoluționar. Proteste, afecte radicale și cum (des)facem istoria“ este un atelier ce face parte din Focus Atelier 360°, a III-a ediție a platformei Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca.

Întâlnirile pe care le va coordona artista Veda Popovici pe parcursul lunii mai vor avea loc la Casa Tranzit și Zug.zone. Este vorba despre ceea ce organizatorii numesc „intervenții performative în spațiul public“. Mai multe evenimente recente vor fi analizate de participanți: protestele anticorupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele antiausteritate. Discuțiile merg pe marginea unor concepte în jurul cărora se disting opțiunile de formulare a poziției protestatarului: „pornind de la poveștile personale ale participanților se va dezbate diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie“.

Reformularea lui ‘89

„Când mergem la proteste ne punem la dispoziție emoțiile și corpul pentru un act politic, iar de multe ori socoteala de acasă nu e aceeași cu cea din stradă. Atelierele Corpul Revoluționar vor explora tensiunea dintre aceste socoteli, dinamicile colective din stradă, dar nu numai, și afectele radicale ce ne fac încrezători că scriem istorie, în ciuda unei condiții marginale. Pornind de la poveștile personale ale participanților vom căuta să stabilim diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie. De asemenea, vom căuta să încadrăm aceste experiențe personale în analize transdisciplinare a unor evenimente locale recente: protestele anticorupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele antiausteritate etc. În această privire asupra prezentului vom considera Revoluția din 1989 ca un eveniment arhetipal ce pune bazele felului în care gândim despre protestul de stradă“, spune artista.

Intersecția artei cu politicul

Potrivit prezentării oferite de organizatorii evenimentului, Veda Popovici s-a născut în 1986, la Timișoara. Ea lucrează ca artistă și teoreticiană, „abordând subiecte aflate la intersecția sferei artei și sferei politicului. Interesele sale specifice includ reprezentări colective și naționale în artă, teorie și practică de-colonială în Europa de Est, feminism practicat la margini și (in)ofensivitatea politică a artei“. A ținut prezentări la conferințe internaționale, inclusiv la CriticFest (București), People’s History Museum, Manchester, Universitatea Loughborough (Marea Britanie), KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Academia de Arte (Viena).

Andrei RădulescuPublicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
1155
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Norr
0
Cand NU s-a protestat in strada atunci cand s-au praduit o gramada de acareturi ale patriei,cum a fost? Studiati de ce nu s-au produs ATUNCI mandretze de proteste si "acte revolutionare"? Sau alea erau mai putzin importante decat Ordonantza 13 ? Dar studiati si cine sunt sefii ,care sunt retzelele lor si cu ce scopuri "nobile" organizeaza ei actul "revolutionar" si proteste "spontane" doar atunci cand "trebe".
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 13 ore şi 21 minute
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 7 ore şi 22 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017