Pregătirea corpului pentru protest

Când este vorba despre proteste, cel mai bun lucru pentru cineva care vrea să nu țină seamă de nemulțumiri este confuzia. Dar protestele încep să aibă propriile teorii și strategii de formulare. „Corpul Revoluționar. Proteste, afecte radicale și cum (des)facem istoria“ este un atelier ce face parte din Focus Atelier 360°, a III-a ediție a platformei Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca.

Întâlnirile pe care le va coordona artista Veda Popovici pe parcursul lunii mai vor avea loc la Casa Tranzit și Zug.zone. Este vorba despre ceea ce organizatorii numesc „intervenții performative în spațiul public“. Mai multe evenimente recente vor fi analizate de participanți: protestele anticorupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele antiausteritate. Discuțiile merg pe marginea unor concepte în jurul cărora se disting opțiunile de formulare a poziției protestatarului: „pornind de la poveștile personale ale participanților se va dezbate diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie“.

Reformularea lui ‘89

„Când mergem la proteste ne punem la dispoziție emoțiile și corpul pentru un act politic, iar de multe ori socoteala de acasă nu e aceeași cu cea din stradă. Atelierele Corpul Revoluționar vor explora tensiunea dintre aceste socoteli, dinamicile colective din stradă, dar nu numai, și afectele radicale ce ne fac încrezători că scriem istorie, în ciuda unei condiții marginale. Pornind de la poveștile personale ale participanților vom căuta să stabilim diferența dintre revoluționar și reacționar, contestatar și festivist, marginal și hegemonic, violență legitimă și pacifism, civism și radicalitate, cetățenie și autonomie. De asemenea, vom căuta să încadrăm aceste experiențe personale în analize transdisciplinare a unor evenimente locale recente: protestele anticorupție, mișcarea Roșia Montană, mișcarea pentru dreptate locativă, protestele antiausteritate etc. În această privire asupra prezentului vom considera Revoluția din 1989 ca un eveniment arhetipal ce pune bazele felului în care gândim despre protestul de stradă“, spune artista.

Intersecția artei cu politicul

Potrivit prezentării oferite de organizatorii evenimentului, Veda Popovici s-a născut în 1986, la Timișoara. Ea lucrează ca artistă și teoreticiană, „abordând subiecte aflate la intersecția sferei artei și sferei politicului. Interesele sale specifice includ reprezentări colective și naționale în artă, teorie și practică de-colonială în Europa de Est, feminism practicat la margini și (in)ofensivitatea politică a artei“. A ținut prezentări la conferințe internaționale, inclusiv la CriticFest (București), People’s History Museum, Manchester, Universitatea Loughborough (Marea Britanie), KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Academia de Arte (Viena).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.