Premieră de teatru, sâmbătă seara: Un DJ la curtea lui Godot: Cătălin Babliuc, în „BOX FM”

Piesa de teatru BOX FM, scrisă şi regizată de Radu Iacoban, cu actorul Cătălin Babliuc în rolul unui DJ neconvenţional care-şi trăieşte viaţa în spatele microfonului, va avea premiera sâmbătă, la ora 22.00, la Godot Café-Teatru.

BOX FM este al doilea spectacol regizat de Radu Iacoban care se joacă săptămâna aceasta la Godot, şi îi urmează piesei Carpathian Garden, programată vineri seara, de la ora 19.00, şi care tocmai s-a întors de la Constanţa, unde a fost jucată cu “sală” plină, într-un spaţiu alternativ.

BOX FM este un fragment din viaţa lui David, DJ de radio de la el de-acasă, care între două piese trebuie să se converseze cu diverşi ascultători intraţi în direct prin telefon în emisiunea sa.

Printre “intervenţiile telefonice” veţi recunoaşte vocile actorilor Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu şi Sorin Dobrin.

Scenografia: Conrad Mericoffer şi Mihaela Ularu.

Muzica din BOX FM ajută atunci când cuvintele nu mai sunt necesare în scenă. E ca un transfer energetic propus spectatorului de către DJ-ul David (interpretat de Cătălin Babliuc). Radu Iacoban, regizorul şi scenaristul piesei, spune că seamănă un pic cu muzica de la BBC Radio 6 Music, “unde se pune un fel de ghiveci de melodii care au un sens doar împreună şi te menţin mereu în priză”.

Cătălin Babliuc a mai urcat recent pe scenele teatrelor independente din Bucureşti, în piese precum Bullets over Lipscani, inspirat de Woody Allen, în regia lui Eugen Gyemant, Peretele (Teatrul Metropolis) sau Două liniuţe (Godot Café-Teatru), ambele în regia Liei Bugnar. În prezent, Cătălin joacă în piesa Omul cel bun din Seciuan (Teatrul Bulandra), în regia lui Andrei Şerban.

A mai avut roluri în filme precum Portretul luptătorului la tinereţe (2010), One in a chamber (2012), Sex Traffic (2004, film câştigător al Premiului BAFTA), Gunpowder, Treason and Plot şi A logic.

Cătălin Babliuc face parte din echipa Sector 7.

BOX FM reprezintă prima piesă de teatru din România care tratează din această perspectivă lumea radio-ului. Totodată, reprezintă cel de-al treilea text al lui Radu Iacoban, după Carpathian Garden – cel mai apropiat spectacol este vineri, 5 decembrie – şi În parc. Ambele piese se joacă la Godot Café-Teatru.

Carpthian Garden, la munte şi la mare

Recent, spectacolul Carpathian Garden s-a jucat cu “sală” plină şi la Constanţa, într-un spaţiu alternativ: Broadway & Legendary Café.

“E supertare că apar noi spaţii de teatru alternativ şi că fenomenul ăsta uşor, uşor ia amploare în toată ţara, ca un fel de implant artistic necesar”, a spus Radu Iacoban după spectacol. “Oamenii caută noi modalităţi de a-şi petrece timpul liber şi e lăudabil că unii dintre ei aleg să se culturalizeze la un pahar de bere şi-o piesă de teatru. Evident că e responsabilitatea noastră, a realizatorilor de teatru independent, să nu îi dezamăgim cu produse terne sau uşurele. Insistenţa noastră şi calitatea produselor pe care le oferim spectatorului vor face ca această mişcare independentă să fie pe viitor foarte necesară pentru creşterea unui spirit civic. Spirit care, din păcate, la acest moment e amorţit de platformele de televiziuni care împărtăşesc multă mediocritate”, spune Iacoban.

Vineri, 5 decembrie, la ora 19.00, îi puteţi vedea în Carpathian Garden, la Godot Café-Teatru, pe Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor.

Scenografia: Irina Moscu. Costume: Sarto Made To Measure.

Video şi sound design: Dan Ionescu.

Cătălin Babliuc are 31 de ani şi a absolvit Facultatea de Teatru – secţia Actorie UNATC, Clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag, promoţia 2005.

A jucat pe majoritatea scenelor din Bucureşti: Casandra, Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Luni, Teatrul foarte mic, ArCuB, Teatrul de pe Lipscani, Metropolis etc.

Recent, Cătălin Babliuc a fost ales Cel mai bun actor la Maratonul Teatrului Independent 2012, Festivalul Undercloud 2013 şi Festivalul Naţional de Teatru Independent 2013.

Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secţia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenţă constantă atât în teatrul de stat, cât şi în producţii underground.

În film, Radu a colaborat, printre alţii, cu Sharon Stone şi Andy Garcia în What about love?, a jucat în Zero Theorem, al lui Terry Gilliam, şi a deţinut unul dintre rolurile principale în Amintiri din epoca de aur, segmentul Vânzatorii de aer, în regia lui Cristian Mungiu.

Radu Iacoban a regizat patru spectacole de teatru. Cele mai recente sunt Carpathian Garden, care este totodată şi primul text scris de el, şi În parc, de la Godot Café-Teatru. Prima piesă regizată a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiată la festivaluri de teatru, urmată de Asta-i tinereţea noastră. BOX FM (premiera, pe 6 decembrie 2014) este cel de-al treilea text al său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.