Premieră în justiţia din România

Ziua de ieri a adus cu sine o informație mai puțin băgată în seamă și e păcat, pentru că am asistat la o premieră istorică, scrie Bogdan Tiberiu Iacob, preluat de flux24.ro.

Nu vorbim de faptul că filiala autohtonă a companiei americane Hewlett & Packard a fost trimisă în judecată pentru corupție de procurorii DNA, ci mai mult de atît. Mai exact, firma și-a recunoscut vinovăția – plata unor șpăgi pentru contracte grele – și a încheiat un acord în acest sens cu procurorii.

DNA a informat public ieri despre trimiterea în judecată a doi foşti preşedinţi ai CNAS, ca și a subsidiarei gigantului american din IT Hewlett Packard (care în prezent are numele Enterprise services) pentru un prejudiciu care ar fi ajuns la 8 milioane de euro şi care ar fi fost provocat prin taxarea la un preţ mărit artificial al unor servicii executate de subcontractori în proiect.
DNA precizează că foştii şefi ai CNAS – mai exact Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu – ar fi pretins şi primit mită de la HP de 525.000 de euro, respectiv de 170.000 de euro pentru a accepta majorarea costurilor pentru stat cu circa 8 mil. euro. În formularea acuzaţiilor DNA precizează că se bazează pe recunoaşterea vinovăţiei a celui care ar fi dat mita – fostul şef al HP România din acea perioadă, care a semnat un acord de recunoaştere al vinovăţiei care îl scapă de executarea unei pedepse cu închisoarea.
DNA nu precizează care e numele fostului şef al HP, însă este clar că este vorba de Radu Enache, cel care a condus HP România timp de 14 ani, până în iulie 2014, scriu cei de la Ziarul Financiar.

Formularea din anunțul DNA pare că încearcă din răsputeri să ”scoată” cît mai onorabil din scandal compania americană HP, pedalînd pe vinovăția individuală a șefului filialei românești – și el nenominalizat oficial -, dar asta doar pentru naivi.
O companie al cărei director e judecat pentru corupție intră, vrînd-nevrînd, ea însăși în malaxor, iar HP nu poate face excepție. Cu atît mai mult cu cît Radu Enache a fost pilonul central al HP în România timp de aproape un deceniu și jumătate.

Reamintim: contractul cu CNAS a fost cîştigat în anul 1999 de compania americană Compaq, preluată ulterior de HP la nivel global, ceea ce a dus la transferarea contractului către echipa condusă de Radu Enache. Subcontractorii HP în acest proiect au fost Oracle şi Siveco. De altfel, după o serie de probleme de funcţionare semnificative ale sistemului în 2011, Radu Enache a ieşit să apere public proiectul, alături de Sorin Mîndruţescu – pe atunci şeful Oracle România, Irina Socol – pe atunci şef al Siveco şi Lucian Duţă – pe atunci şef al CNAS.
De notat este că Duţă a fost condamnat anul trecut la închisoare cu executare pentru mită primită tot pentru sistemul de IT al CNAS. Sorin Mîndruţescu a fost acuzat de DNA în 2019 că ar fi primit mită de aproape un milion de euro pentru a oferi condiţii de preţ avantajoase unor firme care concurau pentru contracte cu statul. Irina Socol a fost condamnată la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală legat tot de vânzarea de produse de IT, dar şi-a executat pedeapsa şi în prezent activează pe poziţia de consultant, mai scrie ZF.

Cîteva observații interesante: un scandal care a implicat mai mulți șefi ai CNAS a fost instrumentat în așa fel încît unii să fie judecați mai rapid și condamnați, în timp ce alții abia acum sunt trimiși în judecată, pentru că dosarul lor a fost tărăgănat nejustificat amar de ani.

Foarte probabil, lotul trimis ieri în instanță nu riscă nimic, pentru că procesul va dura cel puțin 2-3 ani, caz în care va interveni prescrierea faptelor de acum 13-14 ani. Nemaivorbind de faptul că Enache are deja 72 de ani și va avea vreo 75 sau mai mult la final, o vîrstă care poate conta mult în ochii judecătorilor.
Un alt mister e lipsa din ecuație a liberalului Cristian Bușoi, alt fost președinte al CNAS, în condițiile în care presa relata anii trecuți că și el figura pe lista celor denunțați procurorilor de către șeful HP ca fiind solicitanți de șpăgi.

Chiar și așa, însă, rămîne, cum spuneam, o premieră absolută în România: este pentru prima dată cînd o foarte mare companie occidentală – mai mult, americană! – , acuzată oficial și ca persoană juridică și prin directorul ei de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, își recunoaște faptele în anchetă și acceptă să plătească cca.10 milioane de dolari pentru acoperirea fraudei, scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

Șpaga americană în România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

10 Comentarii

  1. Sa fim seriosi! Actiunea este impotriva unor ROMANI, nicidecum impotriva unor americani.

  2. Pai cum sa fie saltat si Busoi in cazul asta penal care are el servici si grija sa-i duca tzucalul lui Palton-voda? Nu se poooa..

  3. Sunt duiverse metode pentru distrugerea a tit ce mai exista in Romania, plus infricosarea cetatenilor pentru a deveni ori docili si santajabili pentru a fi executanti, ori speriati sa fuga cat ii tin picioarele sa isi salveze viata. Cetateanul roman nu mai conteaza decat daca este executant dar sa suporte si urmarile. Sa vedem ce va pati geoana si nu numai el cand vor intra la ananghie!

  4. Păi ce-i cu mirarea asta că au îndrăznit procurorii cei viteji să ancheteze o megafirmă americană? Răspunsul vi-l dați singuri: decizia s-a luat suficient de tardiv încât, mai mult ca sigur, va interveni prescripția (la fel ca și în cazul Microsoft etc.) Logica ar fi, cunoscând celebra relație DNA-SRI (binomul), că DNA este influentat de SRI care este influentat de vecinii FBI (biroul din România). Bănuiesc că FBI-ul n-o să-i îndemne pe ai noștri să mazilească o firmă americană. Firme românești pot paradi oricâte, e absolut ok, mai ales dacă-i vreuna care concurează o multinațională, nu?. Dar de firmele minunatilor nostri parteneri (de ici si de dincolo de lac) e interzis să se atingă procurorii cei viteji. Asta-i părerea mea, asta văd ca se întâmplă de când s-a redenumit DNA, de la ministra justitiei sorosista Macovei (fost procuror comunist) și de când Băsescu a spus că preferă sa i-o sugă licuriciului cel mare.Adică asă arată lucrurile de vreo 15 ani.Silă.

  5. DNAul a fost creat SPECIAL pt romani( politicieni, afaceristi,etc) ,ca acestia sa nu incurce afacerile si hotiile corporatiilor straine in Romania Vezi iubirile acestuia cu ambasadele!Pai Dragnia de ce a fost bagat la mititica? Dupa care-ce sa vezi!- n-a mai existat coruptie in Romania!! De acest caz prezentat nu se apucau ei, fara a primi comanda din afara Sigur este o rafuiala intre niste gangsteri externi! Si tot sigur pedepsitii vor fi exclusiv niste colaterali romani.Dupa reteta Microsoft, Bechtel, etc. Ca doar ei e corupti! Altfel se desfiinteaza deneaul-ca nu mai are nici un rost!

  6. Cred că toată lumea conștientizeazã faptul că,dacă au fost de acord să plãteascã 10 milioane de dolari pentru ,,acoperirea” fraudei,prejudiciul creat statului zeci de ori încă pe atât…

  7. CORPORATIILEFAC LEGILE PESTE TOT IN LUME ACUM. Pentru ca oamenii dorm. Pentru ca daca creezi ceva si este un produs bun o corporatie va veni sa il cumpere. Ele asimileaza tari cu totului tot si devin monopoluri mascate. Spaga nici nu mai conteaza. Totul se face in lumina. Sunt atat de puternici incat nu mai raspund pentru nimic. Nu cad decat capetele de jos. persoanele mici care semneaza contractele micii slujbasi. Capii lor sunt de neatins. Pana la Presedintele Trump, un om puternis si BOGAT, CORPORATIILE ALEGEAU PRESEDINTII! TOTI AU FOST ALESI DE CORPORATII DE LA REAGAN PANA LA TRUMP!Asa este acum peste tot. CINE II TINE PE AI NOSTRI LA PUTOARE? CINE SUSTINE O CLASA POLITICA PLINA DE JEGURI PARALIZATE PRIN SANTAJUL DOSARELOR PENALE? CATE PERSOANE FAC PARTE DIN CLASA POLITRUCA CARE NU SUNT SANTAJATE ??? DE CE ACCEPTA SA CONLUCREZE CU COLEGII SANTAJATI ?? PENTRU CA TOTUL ESTE CONDUS DE SECURITATE ANTI-ROMANEASCA. NU AJUNGI NICAIERI PE FIRUL „BUGETAR” DACA SERVICIILE CATARATE PE ROMANIA NU TE ACCEPTA IN „STRUCTURILE” DE PARTID SECURICESC. PARTIDUL SECURIST DIN ROMANIA ESTE UNIC. IAR IN SPATELE LUI ESTE UN GIGELUSH ELITIST CARE A CUMPARAT ROMANIA! TREZITI-VA !

  8. Trebuie schimbat codul penal , sau codul coruptiei lui Bese . Adoptarea acestui cod care dezincrimineaza printre atatea fapte si subminarea economiei nationale sau a inteprinderilor statului roman este un act criminal si de tradare a Romaniei . Patria romana este furata sistematic printrr-un program complet si complex , in baza unor legi si coduri stricate si adoptate la cererea ambasadelor straine , tocmai pentru a ne lua tot . Cum sa nu raspunzi pentru ca pierzi rutele comerciale ale Tarom in favoarea Luffansa sau Wizzair , este un act clar de tradare si subminare , iar procororii lui peste sunt interesati de 8 milioane doar , in vreme ce Romania este devorata de „prieteni” .

  9. Cine era la guvernare in 1999? CDR, ca si acum, dar azi nu i-au stabilit o sigla!

  10. Când vine vorba de corporaţii multinaţionale românii sunt sclavi pe plantaţie. Oare de ce nu se anchetează niciodată până la capăt cazurile de morţi suspecte la corporaţiile din România şi exploatarea angajaţilor prin ore suplimentare? Sau condiţiile de muncă ridicole, de la clauze abuzive, până la nerespectarea Codului Muncii? Sau „plata” taxelor prin scheme dubioase via paradisuri fiscale şi neplata în România?

    PENTRU CĂ SUNTEM O COLONIE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.