×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 14 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:23
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Premieră la TNB: "Folia, Shakespeare & CO" de Gigi Căciuleanu

Între oglinzi deformante, lucrurile se inversează. Nebunii devin întelepţi, iar întelepţii nu-şi mai dau seama cât de smintiţi sunt.

Un nou spectacol va intra în repertoriul curent de la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti - “Folia, Shakespeare&CO” prezentat de “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

Aşadar începând cu 23 aprilie, ora 20.00, publicul se va bucura de un spectacol care îl readuce pe Shakespeare în actualitate.

“Spectacolul se înscrie între cele mai importante evenimente de gen, în contextul în care, anul acesta, în întreaga lume au loc manifestări dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare", a declarat maestrul Ion Caramitru, desemnat de curând, de Consiliul Britanic, ambasador cultural Shakespeare în România.

Asemenea unui naufragiat al unei furtuni organizate de duhul Ariel şi iniţiate de magicianul / savant Prospero, exilatul Victor Hugo spune despre William Shakespeare, eşuat şi el pe planeta noastră dintr-o altă lume: “El scria pe foi volante precum aproape toţi poeţii de altfel...” (Victor Hugo, About Shakespeare, §III-VIII).

“Aceste rânduri m-au îndreptăţit să-mi imaginez că acele foi volante ar fi fost împrăştiate de vânt. Şi mi-au dat apoi curajul de a alege din acest vârtej prinzând din zbor câte una din preţioasele foi. Ca să mă opresc pe una sau alta din replicile unuia sau altuia dintre personaje, pentru a organiza această dezordine, într-un tot diferit, imaginar si histrionic, pentru care Bufonul - Shakespeare nu mi-ar fi, sper din suflet!, purtat pică. Înţelegând că nu am făcut-o din irespect ci dimpotrivă, cu mare dragoste şi neţărmuită admiraţie.

Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în «Folia, Shakespeare & Co» nu m-am concentrat cu predilecţie pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora.

Dacă la Shakespeare, toţi nu sunt nebuni, cu toţii sunt însă purtaţi într-o măsură mai mare sau mai mică de un vânt de «folie». În aceste oglinzi deformante, lucrurile se inversează.

Recitindu-i piesele, am impresia că ceea ce Demiurgul binevoieşte să ne arate nu este decât un fel de faţadă amăgitoare sub care mişună un şir nesfârşit de monştri. Se râde însă mult, pentru că de fapt toate nu sunt altceva decât savante bufonerii, piruete ale spiritului, clovnerii ale inteligenţei...

Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să «zgândăr» această faţadă bufonească. Bineînţeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârşit, continuată nu numai de artişti ci şi de public. La această reflecţie personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator", afirma Gigi Căciuleanu.

Adăugând: "Am impresia că la Shakespeare scena nu este numai un spaţiu anume ci cuprinde, precum în teoria lui Einstein, şi TIMPUL. Pe acel «spaţiu» al timpului se perindă fierbând ca nişte molecule în efervescenţă trei forţe arhetipale:

- Amor, «motor» al universului uman, Cupidon, care rareori apare ca personaj însă despre care mereu se pomeneste: «Atâtea-s în iubire plăsmuiri/ Că numai ea le-nchipuie pe toate.» (Ducele: A douăsprezecea noapte, Act I, Sc 2)

- Victimele amorului, ale capriciilor sale, naufragiate adesea în, şi din, locuri şi furtuni imaginare, pradă zadarnicelor «zvârcoliri» ale iubirii...

- Bufonul, observatorul ireverenţios. Care traversează piesele nu numai sub eticheta de «bufon», «nebun», sau «clown», ci se exprimă atât sub masca unei false inconstienţe inocente şi cu obrăznicia măscăriciului căruia multe îi sunt permise, cât şi sub înfăţisarea altor personaje: regi sau slugi, bărbaţi sau femei, apariţii lumeşti sau din alte dimensiuni: zâne, duhuri, făpturi supradimensionate, fabuloase sau magice.

«Persoana îndrăgostită», oricare i-ar fi numele şi sexul de la o piesă la alta, este victima «învârtelilor» lui Cupidon. «FOLÍA» mea constituie o serie de variaţii pe această temă, cu ajutorul inspiratelor variaţii muzicale imaginate de tânărul compozitor Paul Ilea pe tema binecunoscutei fraze muzicale în «vogă» secole de-a rândul începând din Evul Mediu."

Regia: Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu - Vladu
Scenografie: Corina Grămoşteanu
Muzica: Paul Ilea
Light design: Cristian Petru Simon
Cântece: Paul Ilea, Adrian Nour

Spectacolul este o producţie a Fundaţiei Art Production cu sprijnul Teatrului Naţional Bucureşti şi a Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”.

Sponsor al “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” - JTI

Magdalena Popa BulucPublicat Marţi, 12 aprilie 2016
7350
 | 1
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 17 ore şi 17 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 44 minute
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 12 ore
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 19 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 16 minute