Premiere la Opera Comică pentru Copii

Mircea Diaconu a readus O noapte furtunoasă

În luna ianuarie, publicul de toate vârstele are ocazia să vizioneze unul dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, O noapte furtunoasă. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate. „Sper ca spectacolul să placă în continuare, deşi sunt ani mulţi de când se joacă pe scena Operei Comice pentru Copii. Meritul pentru succesul piesei este al trupei care izbuteşte să menţină spectacolul la fel de proaspăt ca la premieră”, a declarat Mircea Diaconu, regizorul piesei.

Cunoscutele personaje Jupân Dumitrache, Titircă Inimă-Rea, Nae Ipingescu, Rică Venturiano, Ziţa şi Veta, Chiriac şi Spiridon sunt puse în valoare de soliştii Operei Comice pentru Copii. Conducerea muzicală îi aparţine lui Ciprian Teodoraşcu, iar scenografia, care construieşte subtil atmosfera Bucureştilor de altădată, poartă semnătura Vioricăi Petrovici.

Spectacolul poate fi vizionat luni, 26 ianuarie, la orele 11.00 şi 13.00, marţi, 27 ianuarie, la orele 11.00 şi 13.00, şi miercuri, 21 şi 28 ianuarie, la orele 11.00 şi 13.00.

“Promovarea valorilor româneşti este o datorie de onoare pe care ne-o asumăm cu responsabilitate şi o îndeplinim cu drag. Piesa unui remarcabil dramaturg român, regizată de un mare actor român, pentru cel mai îndrăgit public român: copiii noştri – aceasta este noaptea furtunoasă şi actuală pe care vă invit să o vizionaţi la Opera Comică pentru Copii”, a declarat Felicia Filip, managerul instituţiei.

Remarcabil este faptul că acest spectacol s-a jucat în 2011 pe Broadway, la New York, pe scena celebrei Town Hall, sală unde au evoluat cu mare succes artiştii Operei Comice pentru Copii. Considerată a avea una dintre cele mai bune acustici, sala a fost inaugurată oficial pe 12 ianuarie 1921, fiind locul preferat de întâlnire a protipendadei vremii; după Primul Război Mondial a devenit sală de spectacole, unde au concertat cei mai importanti artişti şi muzicieni. Enumerăm doar câteva nume care au trecut pragul Town Hall de pe Broadway: George Enescu, Feodor Chaliapin, Serghei Rahmaninov, Lord Yehudi Menuhin, Alexandra Tolstoi, sora celebrului scriitor, preşedintele SUA Richard Nixon, Eleanor Roosevelt, soţia preşedintelui SUA Franklin Delano Roosevelt, Rudolf Nureyev ş.a.

Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregăteşte trei noi producții: Peter Pan (musical, premiera pe 13 februarie 2015), Flautul fermecat (operă, premiera pe 24 aprilie) şi Fetiţa cu chibrituri (balet, premiera pe 5 iunie).

Opera Comică pentru Copii este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Opera Comică pentru Copii a reuşit până în prezent performanţa de a câştiga 70 de premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical şi balet în repertoriu, instituţia susţine anual peste 200 de reprezentaţii atât la sediu, cât şi în turneele naţionale şi internaţionale pe care le desfăşoară.

Spectacol dedicat Unirii Principatelor la Opera Comică pentru Copii

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, soliştii Operei Comice pentru Copii, alături de tinerii muzicieni Matei Bucur Mihăescu (pianist şi compozitor) şi Octavian Ioan Pîrlea (violonist), susţin un concert-lecţie dedicat copiilor, marcând astfel împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Cu acest prilej, va fi inaugurat şi noul pian Kawai, care va însoţi de acum spectacolele instituţiei. Evenimentul are loc la ora 11.00, în Foaierul Alb al Operei Comice pentru Copii.

“Un moment istoric precum Unirea Principatelor rămâne întipărit în memoria generaţiilor întregi de români şi merită sărbătorit an de an, cu fastul ce i se cuvine. Bucuria Unirii este însă, pentru noi, prilej dublu de sărbătoare, întrucât inaugurăm, cu această ocazie, pianul Kawai ce va însoţi de acum înainte spectacolele desfăşurate la Opera Comică pentru Copii. Vă invit să luaţi parte la acest concert extraordinar şi să rememorăm, împreună, cu emoţie, o zi însemnată din istoria neamului nostru”, a declarat Felicia Filip.

Programul concertului extraordinar include lucrări cunoscute ale unor mari compozitori: G. Puccini, W.A.Mozart, G. Donzetti, G. Enescu, Tiberiu Brediceanu şi alţii. Soliştii OCC care vor evolua în cadrul evenimentului sunt Ioana Bitere (soprană), Raluca Oprea (soprană), Vicenţiu Ţăranu (bariton) şi Daniel Filipescu (tenor), acompaniaţi la pian de Mădălina Florescu şi Adela Lorincz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.