Premiere la sfârşit de stagiune

“Cockoşi”, la Teatrul Naţional Bucureşti

O întâlnire tulburătoare cu o femeie necunoscută, la metrou, zdruncină o legătură ce începuse deja (de mult) să se clatine. Cea mai dificilă întrebare – lupt sau plec? – îşi găseşte răspunsuri diferite din partea fiecărui reprezentant al unui triunghi amoros puţin mai altfel.

Luni, 13 iunie, de la ora 20.00, va avea loc la Teatrul Naţional din Bucureşti (Sala Mică) o reprezentaţie a spectacolului Cockoşi, de Mike Bartlett, în regia lui Horia Suru. Montat în premieră naţională în 2014 la Teatrul Act, spectacolul spune povestea unei relaţii de lungă durată şi eşecul despărţirii unui cuplu disfuncţional.

Cockoşi, povestea unui cuplu disfuncţional

Spectacolul a participat la numeroase festivaluri naţionale de teatru, fiind unanim apreciat atât de către criticii de specialitate, cât şi de public.

“Tensionat şi super-inteligent construit, fără excrescenţe şi fără răsfăţuri regizorale, fără banalităţi glazurate oferite drept trufandale, fără goluri de aer ori căderi de tensiune. Cu învolburări în crescendo, cu încrâncenări atent cumpănite, cu multă, cu foarte multă umanitate. Cu o autenticitate absolut copleşitoare, cu un efect de real niciodată fisurat”, scrie Mircea Morariu.

Dramaturg şi regizor de teatru, Mike Bartlett este unul dintre cei mai prolifici autori, scriind texte pentru teatru, radio, cinema şi televiziune (BBC, ITV, Big Talk, Drama Republic). Piesele sale au fost jucate în cele mai importante teatre din Marea Britanie. Piesa Cock a fost prezentată în premieră în 2010 la Royal Court Londra şi a câştigat Premiul Laurence Olivier, cea mai importantă distincţie britanică, fiind montată ulterior pe Broadway.

Cockoşi, în regia lui Horia Suru

Horia Suru este unul dintre cei mai apreciaţi creatori ai tinerei generaţii. A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, semnând încă din 2008 regia a numeroase spectacole. Cele mai recente montări ale sale sunt Columbinus la Teatrul Municipal Baia Mare, Umbre. Un studiu la Teatrul Excelsior Bucureşti şi Refugiul la Teatrul Odeon.

Din distribuţie fac parte actorii Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş şi Ionel Mihăilescu. Pentru rolul din acest spectacol, Vlad Nemeş a fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor Galei UNITER, 2015.

Spectacolul este coprodus de Asociaţia ENTHEOS şi GrayPlay Performing Arts.

“DUR”, la Teatrul de Comedie

Răzvan Alexe şi Ana Bianca Popescu

Teatrul de Comedie prezintă duminică 11 iunie, la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului DUR de George F. Walker, regia Vlad Massaci.

DUR este un spectacol care ridică vălul sub care se ascunde o poveste dintr-un cartier canadian – dar care poate fi, la fel de bine, un cartier al oricărui oraş al lumii. Trei tineri sunt martori, apărători, acuzatori şi inculpaţi într-un proces menit să îi ducă pe drumul fără de întoarcere al maturizării, prilej de introspecţie în care umorul este un ingredient important.

“Nici noi, nici regizorul, nu am judecat pe nimeni, nu am înclinat balanţa spre dreptatea unui anumit personaj. Noi doar am spus o poveste, şi cea mai mare bucurie ar fi să ştiu că, după finalul poveştii, spectatorii dezbat, se ceartă, se contrazic, încercând să afle, ca şi noi, adevărul”, mărturiseşte Cristina Juncu.

“DUR permite publicului să fie martor la o luptă intimă, uneori dureroasă, alteori plină de umor care naşte un adult dintr-un copil. Cei trei tineri încearcă să îşi explice unul altuia ce se întamplă cu ei, fără să fie încă pregătiţi să facă faţă refuzurilor, orgoliilor sau adevărului personal al celuilalt”, afirmă Irina Ștefan.

Răzvan Alexe, Ana Bianca Popescu şi Sonia Divile în DUR

“Ne gândim la subiectul spectacolului ca la o problemă. Poate nu-i aşa, poate că e o soluţie, o portiţă către maturitatea şi responsabilitatea de care toţi fugim, dar de care ne lovim! Personajele sunt puse în faţa faptului împlinit şi au de ales. Alegerea este cea mai importantă, pentru că te conduce către ceva. Încotro? Nu ştii! Dar îţi asumi”, se destăinuie Ana Bianca Popescu.

“Cred că principiul greşelii responsabile este ceea ce caracterizează spectacolul nostru încă din script. Să greşeşti şi să îţi asumi responsabilitatea este cel mai curajos şi mai divin lucru”, consideră Sonia Divile.

“DUR surprinde graniţa fină dintre adolescenţă şi prima tentativă de maturizare (forţată şi nedorită din perspectiva lui Bobby). Emoţiile tinerilor sunt eliberate la intensitate maximă, iar când un conflict este catalizatorul principal al poveştii, asumarea unei decizii importante poate fi cel mai dificil lucru de înfăptuit”, apreciază Răzvan Krem Alexe.

Regia: Vlad Massaci

Scenografia: Irina Chirilă

Cu: Ana Bianca Popescu/Cristina Juncu, Sonia Divile /Irina Ștefan, Răzvan Krem Alexe

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.