Premiere teatrale la Bucureşti şi Timişoara

Tennessee Williams în „9G”, la TNB

5 proiecte „9G”, 4 spectacole în repertoriul TNB, două titluri noi care sunt aproape gata să iasă la public. Aşa arată 9G la TNB în cifre.

Cele 4 spectacole ale programului dedicat tinerilor creatori de teatru, incluse în repertoriul Teatrului Naţional I.L. Caragiale până în prezent, sunt: DISTOPIE.shakespeare.REMIX (un spectacol conceput de Catinca Drăgănescu), ActOrchestra (teatru muzical care nu e musical), Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen (amândouă în regia lui Horia Suru) şi Piesă pentru frate şi soră după Tennessee Williams, regia Iris Spiridon.

Premiera spectacolului Piesă pentru frate şi soră va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

Piesa pentru frate şi soră, o poveste autobiografică

Piesă pentru frate şi soră a celebrului dramaturg american, tradusă şi jucată pentru prima dată pe scenele noastre, este o poveste autobiografică, unde viaţa se întrepătrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exerciţiu de imaginaţie. Tennessee Williams, autorul lumilor fragile şi al menajeriilor de sticlă, ni se destăinuie, ne mărturiseşte, ne şopteşte povestea lui şi a surorii lui.

„Voi nu o cunoaşteti pe Rose şi nu o veţi putea cunoaşte decât prin intermediul operei mele. De aceea o voi aşeza pentru voi în raftul de cărţi, sau pe scena teatrului”. Iris Spiridon o scoate din raft şi o aduce pe scenă, într-o realitate de hârtie care imită viaţa până la identificarea cu iluzia ideală a unei cărţi.

O carte (concepută şi realizată de scenografa Cristina Milea) care are toate şansele de a intra într-o altă carte, cea a recordurilor, dacă nu ca dimensiuni (cum ne arată datele existente pe internet), în mod sigur pentru frumuseţea şi poezia imaginii. Între filele ei, Istvan Teglaş şi Ioana Mărcoiu prind viaţă în Piesă pentru frate şi soră.

Poezia imaginii în Poveste pentru frate şi soră

„Între temele piesei regăsim claustrofobia, izolarea şi bolile mentale. Doi actori, Clare şi Felice, la fel ca şi personjele pe care le joacă, nu reuşesc, oricât se străduiesc să se elucideze pe ei înşişi şi să evadeze din starea lor mentală deteriorată. Spectatorii se confruntă la rândul lor, în timp ce privesc Piesa celor 2 personaje cu adevărurile întunecate a ceea ce înseamnă să fie oameni. O iluzie fără o iluzie, o piesă fără scenariu, o frântură de adevăr fără discernământ”, apreciază Iris Spiridon.

9G la TNB este un program derulat prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală Ion Sava şi se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfăşoară la Sala Mică, spaţiu destinat exclusiv tinerilor artişti. În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, echipa de selecţie (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrilă, Maşa Dinescu şi Violeta Popa) au reţinut şapte dintre ele pentru a intra în repetiţii: Copii de aruncat, după romanul lui Ryu Murakami, dramatizat şi regizat de Doru Drăgoi; ActOrchestra – teatru muzical care nu e musical, regia Horia Suru; DISTOPIE. shakespeare. REMIX, regia Catinca Drăgănescu; Dragoste în patru tablouri de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar; Organic după Inutil de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri; Piesă pentru frate şi soră de Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon; Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru. În urma repetiţiilor cu public, Consiliul Artistic al teatrului decide titlurile care vor fi incluse în repertoriul Sălii Mici.

Daddy, la Naţionalul timişorean

Poveşti de viaţă în Daddy

Un spectacol despre alegeri, despre relaţii posibile şi imposibile, „bune” şi „greşite”, Daddy, noua premieră a Teatrului Naţional, spune, fără să judece şi fără să dea verdicte, o poveste despre oameni, pur şi simplu, cu emoţiile şi derapajele pe care, într-un fel sau altul, le are şi le trăieşte fiecare din noi.

Autoarea textului, Anne Habermehl, o tânără scriitoare din noul val de dramaturgi germani, dezvăluie faptul că în spatele personajelor sale se află „câţiva oameni reali”, dar că e la fel de adevărat cu nu le-a preluat acestora biografiile ca atare, ci că a construit din poveştile lor de viaţă destine teatrale.

Daddy este citit scenic de regizoarea Mihaela Lichiardopol, în scenografia concepută de Lucian Lichiardopol (decoruri) şi Dorothea Iordănescu (costume), ca şi în spaţiul sonor al lui Adrian Mardan. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Ion Rizea, Ana Maria Cojocaru, CătălinUrsu, Mălina Manovici şi Călin Stanciu jr. Premiera spectacolului este programată miercuri, 26 noiembrie, de la ora 19.00, la Studio UŢU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.