Premierii Ungureanu şi Boc au minţit cu lejeritate

Se confirmă semnalele de alarmă trase în ultimele luni de analiştii economici şi politicienii din opoziţie: vistieria statului (guvernului) este goală. Premierul demisionar trebuie să dea explicaţii clare, nu să facă declaraţii politice electoralale. Involuntar, fostul purtător de cuvânt îl contrazice pe MRU.

Ponta: Nu au prevăzut bani, au prevăzut vorbe

Ceea ce bănuiam s-a confirmat. Nu sunt bani pentru reîntregirea salariilor şi nici pentru „repararea” pensiilor ilegal ciuntite. Premierul desemnat, Victor Ponta, a făcut următoarea precizare: „Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionar. Au prevăzut doar vorbei”. Victor Ponta a precizat însă că noul guvern va face tot posibilul pentru repararea salariilor şi pensiilor. Premierul desemnat a sugerat că o posibilă sursă financiară va fi găsită, „chiar dacă se vor supăra nişte baroni PDL şi nişte lideri UDMR”.

Gogoşile lui Ungureanu

Reamintim ce a declarat miercuri premierul demisionar Mihai Răzvan Ungureanu, când şi-a susţinut aşa-zisul bilanţ. „Există bani pentru reîntregirea salariilor. I-am făcut noi. Vorbim de bani recuperaţi din evaziune fiscală, vorbim de bani europeni, vorbim de bani din investiţii străine. Toate aceste surse suplimentează ceea ce este la buget”. Declaraţia lui Ungureanu este una pur electorală şi nu are nici măcar acoperire tehnică. În primul rând, banii europeni nu pot fi folosiţi la salarii; în al doilea rând, este deja oficial, investiţiile străine au scăzut cu 85%; nu în ultimul rând, să ne amintim că Sorin Blerjnar a fost revocat de Ungureanu de la şefia ANAF, tocmai pentru că, în termenul de două luni care i-a fost indicat, nu a alimentat bugetul statului cu sumele cerute din recuperi pe linie de evaziune fiscală. De asemenea, nu trebuie uitat că Blejnar a afirmat la un moment dat că de fapt termenul nu ar fi fost de două luni, ci până la sfârşitul anului.

Dan Suciu trage cu gloanţe oarbe

Chiar dacă şi-a dat deja demisia din funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a încercat joi să-l acopere, încă o dată, pe premierul demisionar Ungureanu. Dar a făcut-o trăgând gloanţe oarbe. Mai mult, fără să vrea, Suciu a făcut o declaraţie care îl îngroapă şi mai mult pe Ungureanu. Intrat telefonic la Antena3, Suciu a spus că există „bani pentru creşterea salariilor”. El a explicat şi sursa: „Există capacitatea economiei de a susţine creşterea salariilor bugetarilor. Baza o constituie scăderea naturală a angajaţilor bugetari de la finalul anului trecut – acum nu s-au mai făcut angajari – şi scăderea naturală a angajaţilor bugetari de la finalul acestui an. Nu vor mai fi necesare disponilizări”. Şi din această declaraţie reiese, dacă este citită printre rânduri, că eventual spre sfârşitul anului ar exista bani, dar atenţie, creşterea salariilor bugetarilor nu este tot una cu reîntregirea salariilor, ultima fiind mai mare.

Atenţionat asupra faptului că Ungureanu se referea nu la creştere, ci la reîntregire, Suciu a replicat şi a precizat că despre „creştere” a vorbit premierul demisionar. Când i s-a pus înregistrarea de miercuri, brusc, legătura s-a întrerupt.

Revenit prin telefon, Suciu a mai spus că „nu este vorba de un sac de bani pentru salarii, ci de fluxuri financiare pe care premierul demisionar le considera viabile”. Cu alte cuvinte, nu este vorba de existenţa acum a unor bani ci este vorba doar de posibili bani viitori. Asta a lăsat de înţeles fostul purtător de cuvânt, care practic şi-a contrazis fostul şef.

În ceea ce priveşte repararea pensiilor, Dan Suciu a menţionat – corect – că premierul Ungurea nu s-a referit miercuri la aşa ceva. „Problema cu pensiile este de dată recentă, deci…”

Update: Ponta: Luăm bani de la alte sectoare bugetare

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat joi, la sfârşitul unei şedinţe informale cu miniştrii propuşi, că până la 1 iunie vor fi găsiţi banii necesari pentru reîntregirea salariilor şi rambursarea banilor luaţi abuziv de la pensionari. „Vom lua bani din alte sectoare bugetare. Vom depune toate eforturile pentru acest lucru. Până la 1 iunie va fi elaborat actul normativ care va reglementa soluţiile pe care le preconizăm. Este obligatoriu până la 1 iunie, pentru că altfel intrăm în cele şase luni înainte de alegeri şi nu vom mai avea dreptul. Repet, fostul guvern nu a prevăzut nimic, dar noi vom lua din alte sectoare bugetare”, a conchis Victor Ponta.

Conform unor surse din anturajul viitorului cabinet, se pare că se intenţionează, printre altele, sistarea plăţilor pentru investiţiile electorale făcute de Elena Udrea & Co. în săli de sport comunale, baze sportive comunale şi altele neprioritare.

Update 2: Drăgoi vorbeşte altă limbă decât Ungureanu

Disperare maximă în tabăra fostei Puteri. Anunţul premierului desemnat privind faptul că în buget nu sunt prevăzute sume de bani pentru restabilirea salariilor şi pensiilor a mai determinat o ieşire la rampă. După ce fostul purtător de cuvânt al guvernului Dan Suciu a venit cu o altă variantă decât cea a lui MRU, ministrul de Finanţe demisionar, Bogdan Drăgoi, a ieşit şi el, dar cu o a treia variantă. Iată ce a declarat Bogdan Drăgoi în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Ministerul Finanţelor: „Tot timpul am vorbit de creşterea salariilor, dar trebuie să ne uitam şi la partea de venituri. Diferenţa dintre bani care se dau şi cei care trebuie plătiţi este de 1,3 miliarde de lei. Banii vin (deci formularea îi avem a lui Ungureanu a reprezentat o gogoaşă) din veniturile colectate. (…) Revenirea la salariile din 2010 este posibilă prin menţinerea sistemului, la 7 salariaţi care pleacă se angajează unul singur. Deci nu este vorba nici de concedieri”. Indiferent cum a încercat Bogdan Drăgoi să drege busuiocul, concluzia este una singură: bani pentru reîntregirea salariilor nu există, este vorba de bani care ar trebui să vină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.