„Premierul a tradus-o, toată ziua, pe Ioana Petrescu”

“Ministrul Finanţelor vorbeşte, premierul traduce”, a fost titlul de start pentru “Jurnalul de seară” al lui Digi TV. Declaraţiile lui Victor Ponta cu privire la forma în care, mai tânăra sa colegă, Ioana Petrescu, Ministrul Finanţelor, se exprimă în apariţiile publice, s-au rezumat la “nu poate spune lucruri complicate în cuvinte simple. Încearcă şi ea, săraca, eu sunt traducătorul”.

Confuzia creată de dna ministru, când a afirmat că Electorata se va aplica începând cu 2016, a fost remediată de Premier, care i-a incredinţat pe oameni că, aceasta se va implementa începând cu 1 iulie 2014 şi că, poate, dna ministru se referea la creditul fiscal, care intră în vigoare din 2016. Replicile publice a lui Victor Ponta, spre încântarea unui auditoriu fidel, gură-cască a unui
spectacol de stradă, nu s-au oprit aici, acesta spunându-i, în cadrul şedinţei săptămânale de guvern “dna ministru, să nu vă supăraţi că dumneavoastra spuneţi ceva, iar presa înţelege altceva”.

Iar contradicţiile dintre cei doi colegi de Guvern nu s-au oprit aici. În timp ce Premierul spunea despre supra-acciza, că banii vor fi destinaţi construcţiei de autostrăzi, mai tânăra sa subalternă şi colegă de cabinet afirma că banii trebuie folosiţi pentru plata salariilor şi a pensiilor.

Dacă un observator avizat şi interesat de macroeconomia şi politica fiscală a ţării în care trăieste a rămas în ceaţă, în urma acestor declaraţii, presa a tras spuza pe turta ei, pentru că a avut noi subiecte de analizat, încercând să găsească explicaţii pentru atitudinea Premierului la adresa ministrei, pe care însuşi domnia sa a numit-o în această funcţie, glisând de la cea de consilier
personal, tot al domniei sale.

 “Jurnalul de seară” de la Digi 24,în moderarea lui Cosmin Prelipceanu, format ce se doreşte a fi un fel de “Hard Talk” de la BBC, reprezintă, de fapt, acelaşi model de “tocat vorbe” preluat de mare parte a talk-show-urilor politice din România, dar pus în scena într-o formula şi cu un tonus ceva mai elegante.

Invitaţii de miercuri seara, Cristian Buşoi, Mircea Toader şi Dan Andronic au ajuns la concluzia că dată fiind tinereţea Ioanei Petrescu şi nefiind obişnuită cu vorbirea publică, sunt de înteles anumite exprimări neclare. “Ea a vorbit ca un tehnician, el ca om politic. Se ştie că dl Ponta este un om intransigent în ceea ce priveşte comunicarea. Dar, faptul că îi spune “săraca” poate fi o dovadă de frustrare din partea domniei sale. Este uşor depreciativ”.

Faţă de colegii de discuţie, ambii deputaţi ai Opozitiei (da, aceea, disputată de PDL sau de PNL, dar absentă cu desăvârşire), dl Andronic a fost luat în colimator de aceştia în momentul discuţiei despre Băsescu, cu privire la cea mai recentă afirmaţie a acestuia, fiind astăzi prezent la sediul SRI, şi anume că nu va dezvălui nimic din cadrul colaborării sale cu SRI-ul, din timpul mandatului său.“Instituţional este un om foarte corect. Faptul că ar fi ştiut multe lucruri despre alţii, nu înseamnă ca a folosit ca sursă SRI-ul, pot exista multe alte surse”, a contracarat dl Andronic, la rândul său aflat în centrul unui alt scandal de presă, de data aceasta cu un coleg de tabără de simpatii politice, jurnalistul Dan Tapalagă.

O seară liniştită la Digi 24, linişte care poate veni, fie dintr-un mai vechi „fiţi liniştiţi, SRI veghează pentru dumneavoastră”, fie din miza vizibilă a disputelor zilei, mai mari, mai mici, mizilicuri de comunicare publică guvernamentală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.