Premierul, despre cumulul pensie-salariu

Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă și va regla și aspectele legate de cumulul pensie-salariu, a anunțat, duminică, premierul Mihai Tudose.

Întrebat la Antena 3 dacă mai este posibil ca o persoană care iese la pensie să se reangajeze a doua zi la stat și să câștige cumulat zeci de mii de lei din pensie și salariu, Tudose a răspuns: „Astăzi, când stăm de vorbă, da, încă este posibil. A fost un prim pas această stopare a creșterilor nebunești și a acelui procent față de ultimul salariu în plată. Pe legea pensiilor, în această toamnă, doamna ministru Olguța Vasilescu va regla și aceste lucruri”.

Totodată, chestionat dacă va fi obligativitatea de optare între pensie și salariu, Tudose a afirmat: „Da, va fi pe legea pensiilor”.

De asemenea, șeful Guvernului a vorbit și despre eliberarea, la cerere, a lui Cornel-Gabriel Ciocoiu din funcția de secretar de stat în cadrul MAI.

Întrebat dacă Ciocoiu ar mai fi plecat din funcție, dacă presa nu ar fi mediatizat cazul său de cumul a pensiei cu salariul, Tudose a răspuns: „Eu cred că nu (…) A fost mai rapid domnia sa în a-și înainta singur (cererea de eliberare din funcție — n.r.)”.

Pe de altă parte, premierul Tudose a prezentat și situația veteranilor de război. „Este foarte importantă toamna din punctul de vedere al legii pensionării și al legii pensiei. Vorbeam de cazurile acelea din armată cu 45 de ani, 12.000 pensie (…) Am stat de vorbă cu Asociația Veteranilor de Război — oameni extraordinari, 90 și de ani sau 100 de ani, care au pensii de 800, 900, 1.000 de lei. Săracii nici nu îndrăzneau să spună că e nedrept”, a spus Tudose.

Întrebat dacă Guvernul s-ar fi aflat în dificultate bugetară în cazul în care păstra mecanismul pensiilor, Tudose a negat.

„Anul ăsta era impactul de 7 miliarde, nu suntem nici pe departe în pericol (…) Avem bani de pensii, avem bani de salarii. Vorbim de nedreptatea în sine, de anormalitatea situației. Că era impactul anul ăsta de 7 miliarde, că la anul era un impact de vreo 15 miliarde, nu asta e problema, banii erau, dar (…) îi dădeam pur și simplu nedrept”, a mai afirmat Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.