Premierul, gest care a creat emoții

Declarația semnată sâmbătă de liderii europeni, reuniți la summitul de la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la încheierea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar, a consemnat un moment amuzant. Premierul polonez, Beata Szydlo, care până cu o zi în urmă s-a opus conținutului acestui text, a mimat că ezită să semneze documentul.

În momentul semnării Declarației de la Roma, premierul Poloniei a ținut pixul în aer deasupra documentului, afișând în același timp un zâmbet sugestiv, iar în final l-a semnat.

Declarația prevede: „vom acționa împreună în ritmuri și intensități diferite unde va fi necesar”, menționându-se totuși că statele UE vor avansa „în aceeași direcție”.

Guvernul de la Varșovia s-a manifestat foarte vocal împotriva ideii Europei cu mai multe viteze.

Premierul Beata Szydlo a amenințat că nu va semna Declarația de la Roma, dar vineri a anunțat că a revenit, ea afirmând că solicitările Poloniei au fost îndeplinite.

Nu este însă clar ce concesii i s-au făcut, pentru că textul semnat sâmbătă la Roma este același care era cunoscut încă de luni.

Polonia formulase patru solicitări importante: respingerea unei Europe cu mai multe viteze, întărirea rolului parlamentelor naționale în detrimentul Bruxellesului, coordonarea cu NATO în domeniul politicii apărării comune și o agendă socială a UE care să nu blocheze punerea în aplicare a principiilor pieței comune.

La rândul său, premierul ungar, Viktor Orban, a apreciat sâmbătă că Declarația de la Roma, semnată de liderii europeni, este un document bun din perspectiva intereselor Ungariei, în text fiind incluse și propuneri formulate de această țară, transmite agenția MTI.

„Putem fi mândri de Europa numai dacă suntem mândri de țările noastre”, a subliniat Orban într-o intervenție televizată după summitul la care s-au aniversat 60 de ani de la semnarea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar. „O declarație aniversară nu poate schimba nimic”, a mai spus el, estimând că blocul comunitar poate fi mândru de istoria sa, dar de acum înainte se va afla în fața unor provocări majore.

Totuși, șeful executivului ungar a susținut că propunerile Ungariei au fost incluse în textul semnat sâmbătă și „din punctul de vedere al intereselor ungurilor acesta este un document bun”. El a vorbit concret despre pasajele din text care fac referire la importanța protejării frontierelor UE și care menționează că statele membre trebuie mai degrabă să ofere singure soluții pentru problemele Europei decât să aștepte instituțiile comunitare să facă acest lucru.

Premierul ungar a mai menționat că statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia) au o poziție unitară în chestiunea ocupării forței de muncă, unul din punctele enunțate în Declarația de la Roma ca prioritare pentru UE. Poziția acestor patru state central-europene, conform declarației lui Orban, este că locurile de muncă trebuie ocupate nu prin încurajarea imigrației, ci prin politici favorabile familiei și prin crearea unei societăți care să pună în valoare munca.

Șeful executivului de la Budapesta a estimat că pasaje din Declarația de la Roma se abat de la această abordare, însă în ceea ce privește regulile care guvernează alianța celor 27 de state principiul pe care el l-a enunțat ar fi valabil conform textului semnat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.