Premierul Grindeanu, hămăit de pesediștii ieșeni

Mămăliga explodează din nou la PSD Iași. Abia ce li s-au vindecat rănile după corecția pe care le-a aplicat-o Liviu Dragnea pentru că au vorbit cum i-a tăiat capul despre problemele din partid, că pesediștii ieșeni au și recidivat. Tot în public, tot pe mai multe voci și tot pe același ton critic la adresa colegilor din PSD.

Doar că, de data asta, ținta nu au mai fost Liviu Dragnea și deciziile acestuia, ci însuși premierul Sorin Grindeanu, despre care umblă zvonul că pesediștii mai întâi nu l-au atacat pentru că așteptau bani și funcții din partea lui, apoi, că li s-a cerut să îl slăbească de la critici pentru că are de pus în practică programul de guvernare plin de lapte și miere pentru întreaga națiune. Prim-ministrul a stârnit revolta colegilor săi din nordul țării în momentul în care a stabilit locația reuniunii de astăzi dintre guvernul României și al Republicii Moldova.

Mihai Chirica, din nou revoltat

Deși filiala ieșeană a PSD a fost recent zdruncinată din temelii și din cauza declarațiilor politice prin care erau contestate numirile în eșaloanele Guvernului, activul de partid dă o nouă dovadă că nu a învățat nimic din procesiunea „decapitării“ politice a lui Mihai Chirica. După ce au tranșat și Ordonanța 13, invers decât restul pesediștilor, social-democrații ieșeni își arată, rând pe rând, „mușchii“ cu ocazia ședinței comune a celor două guverne, doar, doar vor mai crește în ochii electoratului. Faptul că întâlnirea oficială cu moldovenii de peste Prut nu se va desfășura pe malurile Bahluiului, ci la Piatra Neamț, le-a reaprins supărarea ieșenilor față de conducerea națională a PSD. Primarul Mihai Chirica a fost primul care a ținut să se poziționeze lângă opoziție împotriva acestei hotărâri a Cabinetului Grindeanu, spre care a lansat un rând de săgeți privind puținii bani trimiși de la bugetul statului către zona de nord-est. „Că se ține ședința comună a celor două guverne la Piatra Neamț față de Iași este important, pentru că Iașul este capitala Moldovei și are nevoie de această sumară apreciere, în condițiile în care bugetul alocat Moldovei este unul foarte subțire“, a apreciat Chirica. Edilul Iașului a ținut să mai adauge că este interesat și chiar așteaptă cu nerăbdare să vadă care sunt rezultatele acestei întrevederi pentru cetățenii Regiunii de Nord-Est.

Deputatul Macovei îl persiflează pe premier

Un alt pesedist ieșean care s-a simțit jignit de decizia luată de Sorin Grindeanu este deputatul Silviu Macovei. Acesta nu s-a sfiit să-l acuze de neseriozitate pe șeful Executivului. „Nu o să enumăr argumentele istorice, economice, politice și simbolice pentru care această ședință ar trebui să aibă loc la Iași, capitala Moldovei, fosta capitală a României. Ele sunt evidente pentru toată lumea. Această ședință reunită de Guvern are o importanță națională și internațională, care trebuie tratată cu seriozitate și cu gravitatea necesară! Iașul ar fi pus pe nedrept în umbră prin organizarea acestei întâlniri la Piatra Neamț și, de aceea, domnul Sorin Grindeanu trebuie să ofere explicații solide“, și-a exprimat Macovei indignarea, în scris, pe o rețea de socializare. Dacă edilul Chirica și deputatul PSD Silviu Macovei au pactizat cu opoziția la nivel declarativ împotriva deciziei Guvernului, președintele interimar al PSD Iași, Maricel Popa, salută ideea lui Sorin Grindeanu de a ocoli capitala Moldovei pentru reuniune: „Un guvern responsabil nu trebuie să aibă afinități față de o comunitate sau alta, ci trebuie să dea dovadă de verticalitate în luarea deciziilor. Cabinetul Grindeanu s-a dovedit a fi responsabil față de toți cetățenii acestei țări prin stabilirea ședinței comune a celor două guverne la Piatra Neamț, acordând șanse egale tuturor comunităților, indiferent de regiunea istorică din care fac parte“. Și pe deputata PSD de Iași Camelia Gavrilă o deranjează faptul că orașul pe care îl reprezintă în Parlament este ocolit de oficialități, dar admite că oful colegilor săi trebuia spus în interiorul partidului și transmis către centru. „Este dreptul legitim, cultural și istoric al Iașului de a găzdui astfel de evenimente, însă este o jignire pentru o comunitate cum este Piatra Neamțul să spui că nu trebuie să organizeze astfel de întruniri! Este adevărat și normal ca fiecare dintre noi să avem păreri personale, însă acestea pot fi discutate în interiorul partidului, ajungându-se astfel la un numitor comun“, explică deputata ieșeană.

Ce este pe agenda celor două guverne

A treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova are loc azi la Piatra Neamţ, reuniunea având ca scop continuarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale. Întrevederea va fi condusă de premierul Sorin Grindeanu şi omologul său Pavel Filip. Executivul precizează că printre obiectivele reuniunii interguvernamentale mai figurează evaluarea stadiului proiectelor comune şi identificarea unor noi iniţiative de colaborare. De asemenea, vor fi discutate oportunităţile de investiţii româneşti în Republica Moldova, precum şi posibilităţile de continuare a colaborării în domeniile IT, finanţe, justiţie, afaceri interne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.