Premierul moldovean: Ambasadorul din România nu va fi rechemat din funcție

Prim-ministrul Pavel Filip nu va satisface cerința președintelui Igor Dodon privind rechemarea ambasadorului în România, Mihai Gribincea.

Filip a primit, astăzi, demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea, și anunță că nu va da curs acestei solicitări.

Președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să fie inițiată procedura de rechemare a ambasadorului în România, Mihai Gribincea, după ce ambasadorul s-a expus în cadrul unei emisiuni de la postul românesc de televiziune Digi 24 asupra legalității decretului președintelui Dodon privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu. Gribincea declarase atunci că decizia președintelui ar fi neconstituțională.

„Niciun reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Președinte în acest sens, luând în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a Președintelui Republicii Moldova. Pe viitor, invităm toți reprezentanții corpului diplomatic al RM să reprezinte în exclusivitate interesele Republicii Moldova și să acționeze în conformitate cu prevederile Constituției și legislația țării”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Anterior, Dodon l-a acuzat pe Gribincea că s-ar fi transformat în „avocatul unor politicieni din țara de reședință și a uitat cărui stat servește”.

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia”, se arată într-un mesaj al lui Dodon pe o rețea de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.