Premierul o ține pe-a lui

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat că nu va ceda în ceea ce privește reforma justiției, în pofida anunțului președintelui țării Andrzej Duda că nu va promulga legile privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii, acte normative denunțate de opoziție drept o ‘lovitură de stat’, care vor reduce independența sistemului judiciar din Polonia, transmite Agerpres, care citează DPA.

Szydlo a susținut că reforma justiției reprezintă unul dintre angajamentele făcute electoratului polonez și că aceasta este absolut necesară, iar veto-ul președintelui Duda nu va face decât să încetinească procesul de reformă.

Anterior în cursul zilei de luni, Andrzej Duda anunțase că nu va promulga legile referitoare la reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.

„Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Legea trebuie să fie rectificată. Reformele în justiție sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării. Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a parlamentului — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto atât proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii”, a spus președintele, într-o intervenție televizată.

Intenția Partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare la Varșovia, de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.

Legislația, despre care criticii susțin că va slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată săptămâna trecută de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susținut de Partidul Lege și Justiție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.