Premierul Orban retrage proiectul taxei pe Internet

Ungaria renunţă la introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet, proiect care „nu poate fi adoptat în forma actuală”, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează AFP și Reuters.

‘În forma actuală, taxa nu poate fi introdusă deoarece populația vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicații’, a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio. În condițiile în care opinia publică ridică semne de întrebare cu privire la motivația care stă la baza taxei ‘nimic nu poate fi validat în aceste circumstanțe’, a mai spus Orban.

Premierul ungar a promis însă că, după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel național cu privire la reglementarea Internetului și a posibilelor modalități prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online.

Proiectul prevedea reținerea a 150 de forinți (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.

Ungurii au ieşit în stradă pentru a respinge taxa pe Internet, manifestaţii de protest având loc în cel puțin opt oraşe din Ungaria, dar şi în faţa ambasadei Ungariei din Varşovia.

Comisia Europeană a criticat dur proiectul, iar opoziţia din Ungaria a acuzat o restrângere a libertăţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.