Premierul Streleţ anunţă priorităţile imediate ale noului guvern

Pornirea unei anchete în cazul concesionării Aeroportului Chişinău, verificarea legalităţii deciziei ANRE privind majorarea tarifelor la resursele energetice, returnarea banilor furaţi din sistemul bancar şi, în principal, deblocare relaţiilor cu finanţatorii externi – reprezintă lista priorităţilor imediate ale noului guvern. Declaraţiile au fost făcute de către premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ în cadrul emisiunii „În PROfunzime”, la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Şeful Cabinetului de miniştri a spus că în timpul apropiat se va decide asupra acordării îndemnizaţiilor pentru resursele energetice familiilor cu venituri modeste şi concomitent va fi verificată legalitatea deciziei ANRE privind majorarea tarifelor. „Ministerul Muncii lucrează la câteva variante privind alocarea îndemnizaţiilor, ca păturile vulnerabile să poată achita facturile. Dar vom iniţia şi o anchetă ca să vedem cât de justificate sunt aceste majorări. Am înţeles că energia electrică o procurăm prin intermediul unei firme din Transnistria şi plătim un preţ de trei ori mai mare decât cel oferit de furnizor. Vom face investigaţii”, a spus Streleţ.

Referindu-se la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, noul premier a spus că are dubii în privinţa legalităţii deciziei şi va iniţia o anchetă şi în acest caz. „Vom vedea ce putem face, ca să nu fie afectate interesele statului. Am înţeles că acolo în ultimul timp lucrările de renovare depăşesc graficul stabilit, la fel ca şi volumul investiţiilor. Potrivit unei prevederi a contractului de concesionare, în caz de reziliere, statul va trebui să restituie toate investiţiile”, a precizat premierul.

Valeriu Streleţ a mai spus că va solicita un audit care va decide asupra lichidării celor trei bănci implicare în furtul din sistemul bancar. „Experţii trebui să vină cu probe dacă băncile trebuie sau nu lichidate. De asemenea, vrem cât mai repede continuarea investigaţiilor de către Compania Kroll, dar nu putem să impunem Banca Naţională. Nu odată ne-au apostrofat că este o instituţie independentă. La fel şi Procuratura, de la care am primit o scrisoare să nu mai înaintăm atâtea demersuri privind un caz sau altul, deoarece ei sunt în drept să vină în Parlament o dată în an şi să prezinte un raport”, a spus şeful Guvernului.

Întrebat de ce a cedat PLDM Ministerul Justiţiei Partidului Democrat, despre care se spune că ar controla instituţiile de drept, Streleţ a spus că partajările s-au făcut în baza unui algoritm. „Ministerul Justiţiei, cel de Interne şi Ministerul Apărării au fost incluse într-un grup. Primul a avut prioritate PLDM şi a ales Ministerul de Interne. Al doilea a trebuit să aleagă PDM şi a ales Ministerul Justiţiei. Am încercat să negociem la acest capitol cu PDM, dar nu am reuşit. Dar lucrurile nu stau aşa de rău. Societatea şi partenerii externi se află cu ochii pe reforma justiţiei. Cei din PDM îşi dau seama ce responsabilitate şi-au asumat”, a declarat premierul.

Valeriu Streleţ a mai spus că va colabora intens cu Parlamentul pentru a atinge mai repede obiectivele propuse. „Am o experienţă de mai mulţi ani în Parlament, ştiu cum funcţionează. Vom conlucra intensiv. Este o iluzie că un premier independent ar putea rezolva ceva fără suportul partidelor politice”, a conchis premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.