Premierul ucrainean: „Astăzi Rusia reprezintă o amenințare pentru întreaga lume”

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a acuzat Rusia că subminează stabilitatea internațională și a solicitat sprijin economic din partea aliaților occidentali pentru modernizarea armatei ucrainene, transmite AFP.

„Lumea are motive să se îngrijoreze în legătură cu intențiile lui Putin. Federația Rusă a subminat stabilitatea internațională”, a afirmat Arseni Iațeniuk la postul de televiziune NBC, într-un interviu înregistrat sâmbătă și difuzat duminică.

„De fapt, ea (Rusia – nr.) a pus capăt tuturor programelor de neproliferare nucleară”, a spus premierul ucrainean, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994, în baza căruia Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul garantării integrității sale teritoriale.

„Este evident astăzi că Rusia reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, pentru Uniunea Europeană și pentru Ucraina”, a spus premierul Iațeniuk.

În timp ce vicepreședintele american, Joe Biden, urmează să se deplaseze luni în Ucraina, Arseni Iațeniuk a făcut un apel la sprijin din partea Occidentului. „Trebuie să fim în plină formă pentru a opri Rusia, iar pentru aceasta avem nevoie de un sprijin real de la partenerii noștri occidentali. Avem nevoie de sprijin economic și financiar, avem nevoie să modernizăm armata ucraineană și să revizuim toate structurile ucrainene de apărare”, a afirmat el. 

„Președintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică, în fiecare zi merge din ce în ce mai departe și numai Dumnezeu știe unde se va opri”, a avertizat Arseni Iațeniuk. Într-un interviu difuzat duminică de canalul Fox News, ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisliak, a respins această idee: „Orice declarație care lasă de înțeles că visăm restabilirea Uniunii Sovietice este falsă în însăși natura ei”, a replicat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.