Premierul Ungariei numește un președinte al Băncii Naționale neînghițit de FMI

Premierul ungar Viktor Orban a decis să-l numească pe actualul ministru al Economiei, autorul unor decizii foarte controversate la Bruxelles, în funcția de președinte al Băncii Naționale a Ungariei. Orban a declarat recent că nu-l va numi pe Gyorgy Maltocsy în această funcție, iar până la începutul acestei săptămâni nici măcar colaboratorii ministrului nu știau despre viitoarea sa funcție.

’’Performanța și faptele arată că alegerea trebuie să fie Gyorgy Maltocsy’’, a spus premierul în emisiunea sa săptămânală de la radio. Premierul a mai adăugat că Maltocsy va fi inlocuit la Ministerul Economiei de către Mihaly Varga, cel care a mai deținut acest portofoliu în perioada 2001-2002, tot într-un cabinet Fidesz.

Se încheie astfel un adevărat sezon al zvonurilor privind succesorul lui Andras Simor la conducerea Băncii Nationale. Se încheie și o perioadă de dispute extrem de dure între acesta din urmă, numit pentru un mandat de șase ani de fostul guvern socialist, și premierul Orban.

Începe însă, cel mai probabil, o perioadă tensionată în relațiile dintre Ungaria și creditorii săi, pentru că Maltocsy este autorul celor mai neortodoxe măsuri economice, criticate sau ridiculizate în mediile financiare internaționale. Iar aceste măsuri nu și-au arătat încă roadele. Astfel, viitorul președinte al Băncii Naționale a fost cel care, alături de Viktor Orban, a decis naționalizarea fondurilor de pensii, măsură care a atras reacția ’’piețelor’’ și a dus la prăbușirea forintului, este cel care a girat impunerea unor taxe bancare suplimentare, ducând la întreruperea negocierilor cu FMI pentru un nou împrumut. Și tot Maltocsy a decis si naționalizarea mai multor companii privatizate în anii ’90.

Una dintre cele mai importante reforme operate de Orban la venirea la putere, în 2010-2011, a fost reducerea atribuțiilor și a independenței Băncii Naționale, premierul profitând de majoritatea constituțională din parlament pentru a-și subordona conducerea acesteia, pe care a contopit-o într-un Consiliu Monetar ai cărui membri trebuie să primească votul pozitiv al majorității parlamentare. Președintele Băncii Naționale este numit de președintele Ungariei, la propunerea primului-ministru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.