Premierul Valoniei: România ar trebui să iasă din UE

Premierul regiunii belgiene Valonia consideră că, în următorii 25 de ani, România ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, alături de alte state răsăritene, spre binele lor și al Uniunii.

„Ar fi de dorit un Polxit, un Ungrexit, Romaxit, un Bulgxit.“ Statele estice, dar și Danemarca și Suedia, ar trebuie să părăsească UE și să semneze acorduri comerciale sau de parteneriat cu Bruxelles-ul, a spus pentru L’Echo premierul valon Paul Magnette, fost director al Institutului de Studii Europene din Bruxelles. Asta ar permite reducerea concurenței interne, spune ­Magnette, pentru că ar duce la echilibrarea PIB-urilor și a modelelor socio-economice.

Pentru tineri, Europa nu mai înseamnă nimic, în timp ce pentru perdanții globalizării, Europa este sursa tuturor relelor, iar aceasta, din cauza ideologiei liberal-conservatoare, spune premierul valon. Măsurile de austeritate au fost o mare greșeală, pentru că au distrus clasa de mijloc din Occident, cea care a susținut proiectul european. Soluția propusă de Magnette pentru revitalizarea UE este nașterea unei conștiințe europene din confruntarea cu America, „noi contra ei“. „Noi suntem europenii multilateraliști și legaliști, contra Statelor Unite izolate și agresive“.

România și-a pierdut cei mai valoroși cetățeni

Magnette consideră că modul în care s-a extins UE a fost eronat. „Problema este că am impus criterii foarte slabe. Ar fi trebuit să spunem: într-o zi trebuie să intrați în zona euro, vă vom ajuta să îndepliniți criteriile economice, de convergență. În schimb, noi am spus: muncitorii (români, bulgari, polonezi, unguri) să vină să lucreze acolo unde lipsește forța de muncă, adică în Europa de Vest, iar capitalul (francez, german) să se ducă acolo unde nu este capital, adică în Europa Centrală. Din punctul de vedere al economiei abstracte, este extraordinar. Însă pentru oameni este brutal. În Vest, asta a distrus sistemul securității sociale, iar în Europa Centrală a fost o catastrofă: România a pierdut cei mai tineri și mai dârji 15%! Și consecințele politice sunt dramatice. Suntem într-un moment de totală dezintegrare politică.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.