Premiile Matei Brâncoveanu, un proiect al Fundației Alexandrion

A început înregistrarea propunerilor pentru stabilirea laureaților celei de-a doua ediții a Premiilor Matei Brâncoveanu. Matei Brâncoveanu este un proiect al Fundației Alexandrion dedicat tinerelor valori ale culturii române, precum și celor care s-au distins în cercetarea istoriei, în economie și medicină. Decernarea premiilor va avea loc miercuri, 7 decembrie, în sala Atlas a Hotelului Radison.

Categorii precum Literatură, Arte vizuale, Teatru, Film, Dans, Muzică clasică, Muzică contemporană, Științe socio-umane, Medicină și Economie vor aduce în prim-plan cele mai importante realizări din 2016 ale tinerilor care aduc valoare artei și culturii române.

În următoarele ediții ale ziarului Cotidianul și pe cotidianul.ro vom publica propunerile primite de la personalități din diverse domenii. De asemenea, invităm și cititorii să ni se alăture. Dacă aveți propuneri, indiferent pentru care dintre cele 10 categorii, vă invităm să ni le trimiteți la alexandra.dumitriu@cotidianul.ro

Iată primele propuneri primite:

Medicină:

Prof. dr. Dorel Săndesc a propus-o pe Roxana Livădariu (chirurg la Spitalul Sf. Spiridon din Iași), iar profesorul universitar Ion Coman ni i-a sugerat pe șeful de lucrări dr. Nicolae Crișan, șef Secția de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, și pe șeful de lucrări dr. Bogdan Petruț, medic primar urolog în cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca).

Din partea prof. dr. Dana Safta: dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirurg al Spitalului Elias și coordonator Secție Neurochirurgie Ponderas Academic Hospital.

Teatru:

Din partea regizoarei Alice Barb: Adrian Nour, actor al Teatrului Național București și al Teatrului de Operetă.

Virgil Ogășanu l-a propus, atât pentru teatru, cât și pentru film, pe Tudor Istodor, fiul Maiei Morgenstern și al lui Claudiu Istodor.

Marius Manole îi aduce în atenția noastră pe regizorii Yuri Kordonsky și Felix Alexa, iar prof. dr. Dana Safta, pe actorii Maria Vârlan și Constantin Dogioiu.

Florin Chilian: Alexandra Fasolă, pentru rolul în piesa Carusel, în regia lui Andrei Șerban.

Film:

Regizorul Laurențiu Damian îi menționează pe cineastul Adrian Sitaru și pe regizorii Călin Peter Netzer și Anca Damian.

Arte vizuale:

Criticul de artă Magda Cârneci i-a propus pe artiștii Suzana Dan, Mihuț Boșcu Kafchin, Lea Rasovszky, cea din urmă fiind propusă și de criticul de artă Aurelia Mocanu, alături de Alexandru Rădvan, Simona Vilău, Constantin Rusu și Răzvan Constantin Caratănase.

Pictorul Eugene Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, o propune pe autoarea mai multor albume de fotografie, Cristina Nichituș Roncea, o fină portretistă ce încearcă să reamintească de sentimentul acela intim: dragostea de mamă. Artista a fost propusă, de asemenea, de Aurel I. Rogojan, colaborator al Cotidianul.ro, pentru promovarea valorilor de identitate, unitate și continuitate ale neamului românesc – credinta, maternitatea, portul popular, istoria românilor dincolo de Prut.

Mircea Mureșan, vicepreședinte Filiala de Pictură București a U.A.P, ni-l propune pe pictorul Alexandru Rădvan.

Arhitecta Silvia Pintea-Oostveen îi propune pe: Matei Bogoescu, Dragoș Epure, Răzvan Bârsan.

Literatură:

Scriitoarea Aura Christi ni-i propune pe Teodor Dună, Teodora Dumitru și Bogdan Alexandru Stănescu.

Criticul literar Alexandru Dobrescu: criticii literari Teodora Dumitru și Andrei Terian.

Scriitoarea și jurnalista Gabriela Adameșteanu îi propune pe: Lavinia Braniște (Interior zero), Ana Donțu, Florin Irimia (Misterul maimuțelor chinezești), Stefania Mihalache, Bogdan Munteanu (Ai uitat să râzi), Cătălin Pavel (Trecerea), Andreea Răsuceanu (Bucureștiul Literar), Vlad Roman (Cât mai aproape de tine).

Economie:

Economistul Ilie Șerbănescu se alătură demersurilor noastre cu propunerea redactorului șef al Ziarului Financiar, Sorin Pîslaru.

Muzică clasică:

Violonistul Gabriel Croitoru o propune pe violonista Andra Andrei.

Dans:

Regizoare Beatrice Rancea ne-o aduce în atenție pe balerina Bianca Fota.

Coregrafa Vava Ștefănescu o propune pe coregrafa Mădălina Dan și¸”deși nu mai are 40 de ani”, pe doamna Miriam Răducanu, care este foarte prezentă în corpurile actualității.

Muzică contemporană:

Pianistul și compozitorul Mircea Tiberian îi propune pe: Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu pentru turneul „Flautul fermecat 2016”, violoncelistul și managerul Marin Cazacu pentru înființarea „Orchestrei Române de tineret” și concertele cu ansamblul „Violoncellissimo”, dirijorul Cristian Mandeal pentru concertele susținute la pupitrul orchestrei de tineret și pe saxofonistul și pe compozitorul și producătorul Nicolas Simion pentru albumele „Crazy World” și „Memorial Richard Ochanitzky”.

Compozitoarea Irinel Anghel: Diana Rotaru – compozitoare, director artistic al ansamblului Sonomania.

Știinte socio-umane:

Profesorul universitar Andrei Marga a propus-o pe Oana Șerban pentru lucrarea din 2016 “Sociologia și teoria comunicarii în artă”.

Cititorii ne propun:

Doamnele Ioana Vegheș și Antoanela Lungu ni-l propun la categoria Literatură pe autorul Cezar Mihai Pârlog, pentru cărțile Life stuff sau Învăţături pentru Andreea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.