Premiul Nobel pentru Pace 2015

Cvartetul pentru Dialog Național Tunisian a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2015, a anunțat vineri, la Oslo, Comitetul Nobel norvegian.

Quartetul a fost format în vara anului 2013, când procesul de democratizare era în pericol de prăbuşire ca rezultat al asasinatelor politice şi a revoltelor sociale extinse. El a oferit o alternativă, un proces politic paşnic într-o perioadă când ţara era ameninţată de un război civil. Quartetul pentru Dialog Naţional a fost instrumentul care a permis Tunisiei, în doar doi ani, să instaleze un nou sistem constituţional de guvernare care să garanteze drepturile fundamentale pentru întreaga populaţie, indiferent de gen convingeri politice sau religioase.

Din 1901 până în 2014, Nobelul pentru Pace a fost acordat de 95 de ori.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015 , iar Premiul Nobel pentru Fizică 2015 a fost acordat laureaţilor Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald „pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, care arată că neutrinii au masă”.

De asemenea, Thomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar au primit distincţia în domeniul Chimiei, pentru studiile privind mecanismele de reparare a ADN-ului.

Dintre cei 327 de oameni de știință propuși pentru premiul Nobel pentru Medicină, 57 au fost nominalizați pentru prima oară. În cele din urmă, cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au fost cei recompensaţi cu premiul Nobel pentru Medicină pe 2015. William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensaţi pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Premiu Nobel pentru economie încheie „sezonul Nobelurilor” şi va fi anunţat luni.

Titlurile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii care vor avea loc, ca în fiecare an, pe 10 decembrie, ziua în care a murit fondatorul premiilor, Alfred Nobel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.