Presa britanică denunţă aroganţa lui Tony Blair

Din lunga conferință de presă de două ore și jumătate a lui Tony Blair de miercuri, în care acesta a încercat să se apere de acuzațiile care îi sunt aduse de un raport privind războiul din Irak, editorialiștii din presa britanică au rămas cu imaginea unui om ‘arogant’, care se agață de ‘iluzia’ că a avut dreptate, comentează joi AFP, scrie AGERPRES.

Bineînțeles, fostul prim-ministru laburist și-a cerut scuze cu un aer foarte emoționat și cu vocea stinsă pentru consecințele conflictului.

‘Dar pentru sănătatea lui mintală încă își spune că lumea este ‘mai bună și mai sigură’ pentru că s-a alăturat ofensivei lui George Bush împotriva Irakului. Este o iluzie monumentală’, scrie cotidianul The Sun.

‘Blair recunoaște că planurile pentru după război au fost dezastruoase. Este singura sa concesie. Nu vede niciun motiv de a se scuza pentru decizia sa de a merge la război și a insistat asupra faptului că ar face din nou același lucru’, adaugă ziarul.

‘El crede în continuare că nu a avut nicio alegere. Dar ai fi putut să spui nu, Tony’, conchide publicația.

Din punctul de vedere al cotidianului The Guardian, ‘par să existe puține motive de a te îndoi de sinceritatea cuiva într-un astfel de moment’.

‘Dar l-am văzut deja în lacrimi în trecut, și ca milioane de alți alegători, nu mai am încredere în el’, scrie Anne Perkins, care estimează că Tony Blair a dat dovadă de ‘o aroganță intactă’ în exercițiul său de autojustificare.

Michael Deacon, în The Telegraph, subliniază și faptul că Blair a refuzat să-și ceară scuze pentru invazia din Irak, în ciuda tuturor demonstrațiilor sale de suferință. ‘Ce să credem despre prestația sa? Este pledoaria de cinste a unui om distrus? Sau o performanță actoricească, o imitație ireproșabil executată?’, scrie el.

John Crace estimează, la rândul lui, în The Guardian, că Blair părea să-și plângă singur de milă.

‘Eu, eu, eu. Războiul nu înseamnă cei 179 de militari britanici și sutele de mii de irakieni care au murit. Este vorba numai despre el, tot timpul. Au înțeles oamenii dificultatea deciziei pe care a luat-o el? Și încă nu înțeleg că această decizie a fost total justificată și că Dumnezeu i-a spus personal că nenumărate vieți au fost salvate mergând la război?’, a adăugat el.

‘Ochii îi ardeau de convingerea martirului. Nu era băiatul rău, ci Mesia. Continuând să ducă un război pe care l-a pierdut de mult timp’, a mai scris editorialistul.

Trevor Kavanagh, în The Sun, subliniază că ‘Blair a fost mereu obsedat’ de locul pe care îl va lăsa în istorie.

‘A sperat că va semăna cu eroii de război americani, cu toate beneficiile asociate. Dar, în loc de asta, ne amintim de el pentru faptul că a stârnit o furtună teroristă într-o lume fragilă și instabilă’, estimează Kavanagh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.